Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз бих проверил,дали дрождите работят..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 18:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
по първия въпрос:
За тия дрожди захарноста е висока!!
каква е била киселинноста ?с какво си коригирал и до колко?
с какво си сулфитирал и колко?
Дрождите при рехидрацията видя ли се дали са активни-обикновено става пяна...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2011, 11:32
Мнения: 4
ilu6a, защо да е висока? Всъщност и аз реших, че може да е от дрождите и затова втори път заквасих с други... За сулфитирането съм написал малко по-нагоре. За BV7 изрично си пишеше на опаковката да не се рехидратират, само се разтварят във сока. Другите ги рехидратирах ама пак същото. В интерес на истината при рехидратирането си се запениха и то доста, след което ги смесих в 3-4л сок за няколка часа, там обаче не забелязахнещо да се случва, а май трябва, а? Киселинността беше 3.5, ph3.7 - докарал съм го до 5.9 и ph3.3. Винена киселина съм ползвал. В момента е в пластвасов бидон и има контакт с въздух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 22:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
ами защото:
Avoid fermenting above 13% abv. ethanol, BV7 is not particularly
ethanol tolerant.
Общо взето по опаковките дават горната граница на устойчивост...което означава толерантност до 11-12%...а от там 21-23% захарност,а нагоре затруднена история.
Киселинността е била точно колкото е необходимо!!!3,5РН е оптимума за развитието на сахаромицетите
Аз бих заложил на SN9 от каталога...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Здравей те
Може ли да ме посъветвате как да постъпя.
Имам Ново 100л.дъбово буре което ще използвам само за бяло вино. Но виното ми като гледам ще е след откаляването едва 70/80л. Да ли ще е проблем тази разлика от 20л. която се получава ? И как мога евентуално да я компенсирам ?

Поздрави.

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 16:02 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Смесват се една част винена (лимонена) киселина и две части ситно счукан калиев метабисулфит. Сместа се поставя в тензухена торбичка, завързва се и първоначално се спуска за 1 - 2 минути във виното, изтегля се и се завързва, така че да виси в празното пространство на бъчвата. Конецът се закрепва отвън, а отворът на бъчвата се затапва добре. Образува се серен двуокис, който предпазва виното от цветясване или вкисване. Точенето на виното става през канелката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 16:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
не и преди да се приключили всички процеси!!!
Ако не са ще смърди на развалени яйца ...
Това е метод за съхранение и то не от най-добрите...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
ilu6a написа:
Това е метод за съхранение и то не от най-добрите...


Ти какво би предложил ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 20:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Аз миналата година ползвах течен вазелин, но за големи повърхности е неизгодно. Тук струва над 5 евро литъра, а за моя бидон отидоха 3 литра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:33 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
chicholyubo написа:

Ти какво би предложил ?

след като премине тихата ферментация,просто в по малки съдове...а 2-3 месеца по-късно бутилиране.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 17:29 
Offline

Регистриран на: 07 Яну 2010, 18:47
Мнения: 1
Местожителство: Варна
Колега SSD, какво стана? Тръгна ли ти ферментацията?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2011, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Какво забърках тази година.
Бяха ми обещали 300кг. варненски мискет на 50ст. Викам си ударих кьоравото, ама греда като отидох да го вземам какво да видя бяло грозде което тук там се шари към червено, е колегата го беше платил вече и го взех. Гроздето беше здраво, нямаше изгнило.
Същата вечер го изронкахме с приятели и смляхме в кадуса. Веднага източих шара и я сложих в един 100л. бидон в мазата, температура около 20гр. напълних и една 11л. бутилка с шара /за доливане/.
Измерих захарноста и ми висна носа 17%.
Сложих 1гр. на литър шара сениста киселина.
Това беше за този ден на другият ден.
Преточих шарава в пластмасово буре 100л. без утайката, източих половин кофа шара и сложих в нея 3кг. захар бърках с дрелката и бъркалка за теракол докато се разтвори захарта и върнах в бурето. Бях купил 20гр. дрожди затоплих в една тенджерка 200мл. вода на 35*С разтворих две чаени лъжици захар и поръсих дрождите върху повърхността оставих ги за 20мин. /шупнаха/ разбърках и ги оставих за още 10 минути /шупнаха/, след това ги сложих в 4л. шара. и оставих за 20мин. и ги изсипах в бурето. На другият ден като се върнах от работа бурето шуптеше сякаш е пълно със шампанско и даже пръскаше.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2011, 17:38 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Здравейте, миналата неделя заредих в един бидон бяло грозде за вино, като мислех тази събота/неделя да го преточа в друг бидон на воден клапан. Сега го гледам че бълбука здраво все едно е газирано. Какво ще ме посъветвате - да го преточвам или да го оставя още една седмица?
p.s. Като го слагах миналата неделя му сложих винени дрожди и ферментацията тръгна веднага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 00:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
При бялото вино, шарата се точи на същият ден най-много престоява до 12ч. при условие че веднага след смилането е сложена серниста киселина в смляното грозде. Бялото вино ферментира отделно от шлюпки и семки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 09:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Колегата прави "червено вино" с бяло грозде.
Щом е още газирано, чакай го да се успокои.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима