Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 10:37 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Шлюпките и семките са отделени още миналата седмица при слагането. Сложена е серниста киселина и винени дрожди. Четох че след 5-7 трябва да се утаи и да се сложи на воден клапан, но като гледам при моето все още тече бурната ферментация, та се чудех дали да го затварям на воден клапан или да го оставя така още една седмица.
Досега не съм правил бяло вино и още не съм наясно със всичко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е значи си го направил както трябва но те разбрахме грешно. Преточва се когато спре ферментацията и се избистри да не стои с калта, Салгай го на воден клапан вече. При бялото е хубаво след като го заложиш и сложиш дрождите 2-3 дена да се претака 20-30% от количеството хем да поеме кислород хем да се обърка. Като ферментацията достигне своят максимум вече се слага водният клапан.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 11:46 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Четири дни е бъркано. Затварям го на воден клапан и след 2-3 седмици ще го видя дали се е избистрило.
Благодаря за съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
v_nenkov написа:
Четири дни е бъркано. Затварям го на воден клапан и след 2-3 седмици ще го видя дали се е избистрило.
Благодаря за съветите.

Няма да се е избистрило дори след месец,това е бяло вино.Въоръжи се с търпение,ако не си сгрешил в технологията март месец е готово. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2011, 11:32
Мнения: 4
markav написа:
Колега SSD, какво стана? Тръгна ли ти ферментацията?
При мен всичко е „6”, просто нещата се случиха с малко закъснение. Шардонето, което беше 22,5% тръгна на 7-ми ден, Совиньона, който беше 24% на 8-мия. И при двете ферментацията тръгна буквално от раз, слад което си протече бавно, но стабилно. При по-ниско захарното бурната приключи за 2 седмици, при по-високозахарното за около 3. По време на ферментацията и при двете страхотен аромат, дано да продължат нещата в същия дух.
Не знам дали има някаква конкретна причина, но ми се струва, че когато ферментира само сок, т.е. без джибрите, то ферментацията протича по-бавно. Малко след бялото сложих и мерло, като отделих известно количество от сока за розе – при него същата работа. При едни и същи условия, в едно и също помещение а ферментацията протече по-бавно отколкото при основното количество, което си е със зърната.

Между другото попитах производителят на дрождите дали долното може да е причина да не тръгне ферментация:
ilu6a написа:
ами защото:
Avoid fermenting above 13% abv. ethanol, BV7 is not particularly
ethanol tolerant.
Общо взето по опаковките дават горната граница на устойчивост...което означава толерантност до 11-12%...а от там 21-23% захарност,а нагоре затруднена история.
Киселинността е била точно колкото е необходимо!!!3,5РН е оптимума за развитието на сахаромицетите
Аз бих заложил на SN9 от каталога...
Отговориха ми, че е почти изключено това да е причината. И понеже и аз не бях съвсем сигурен, че разбирам какво точно се бяха опитали да кажат, ето малко разяснения, които помолих да ми дадат:
The notes "fermenting above 13% abv. ethanol, BV7 is not particularly ethanol tolerant" refer to the yeast not liking conditions when the alcohol level gets above 13. When the alcohol reaches this level the yeast will stop producing alcohol and will start to die off/become dormant and there may be residual sugar left if the sugar level was very high. The yeast should ferment until the alcohol reaches this level. Т.е. високата захарност може да се окаже проблем да доизферментира гроздето, но не и да стартира ферментацията, както беше в моя случай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз мисля,че Илюша точно това искаше да ти каже,...че на определен етап от ферментацията остава неразградена захар...не каза,захарноста дали е 0 и с какво си я мерил. П.с На мен,муската с 26% захарност Ми изферментира за 6 дни,по бързо от кабернето


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Имам бяло вино, което е държано една седмица с джибрите, преди да бъде източено в дамаджани. Затова цветът му е златисто-червеникав (като на Токай ;) ). След протичана на тихата ферментация го преточих в малки дамаджани от по 5л, като му сложих по 20гр дъбов чипс (средно печен) на дамаджана. Вчера реших да го преместя в бутилки, но не сложих чипса.
Мога ли да го сложа (чипса)? Не ме притеснява промяната на цвета (така или иначе е доста червено), по скоро, да не се промени вкуса в лоша посока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
А защо реши да му добавяш чипс?
За белите вина не е прието(не понасят)поставянето на чипс както и ферментация в бъчви или отлежаване...Изключение правят сортовете Шардоне и Алиготе(последния рядко)...
20гр си е сериозна доза чипс-недей да го товариш повече.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
+1
недей повече да му слагаш нищо, достатъчно си го набуздал с чипс. Не казваш какъв е сорта на гроздето.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 09:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
А защо реши да му добавяш чипс?

Де да знам. Просто ми се искаше да опитам. Пък и то, както казах, не беше чисто бяло. Т.е. вече се беше оцветило. Ако само в цвета е проблема, не ме притеснява. Между другото, вкуса почти не се е променил.

ilu6a написа:
За белите вина не е прието(не понасят)поставянето на чипс както и ферментация в бъчви или отлежаване...

Не знам как е в БГ, но тук е традиция да се прави тъмно (златисто) бяло вино и всеки го държи в бъчви за ферментация и отлежаване. Става въпрос за домашното производство, както и за малките винарски изби. Между другото, в нашият район (източна Словакия) почти не се намира червено грозде.

Сорта не го знам, защото и човека от когото го купих, не знаеше какъв сорт е. Може да ме упрекнете, че съм купил нещо, което не знам какво е, но тази година изпуснах момента с гроздобера. Затова купих единственото което ми попадна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Това за отлежаването и правенето (натоварване с дъб)на бели вина в бъчви или с чипс не е нищо конкретно прието само в БГ ,а концепция за белите вина по принцип.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бяло вино
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ясно, не споря. Просто казвам, какъв е обичая. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 72 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима