Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 15:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Здравейте , такава тема за помощ пуснах в друг форум , но като видях че там има доста малко посещения , реших да потърся помощ и тук в този форум за по сигурно че май съм объркал нещо в технологията . .
Правя вино самостоятелно от към 20 години , но за пръв път ми се случва такава ситуация. Да, досега съм правил все бяло вино , а тази година хайде да направя и червено. То и реколтата не беше добра , та едва източих около 60 литра. То и лозенцето ми е едва 3.5 ара, та какво да очаквам от тази бедна година ...Друга година не съм набирал по малко от 250-300 кг, сега едва 150-160 кг, ама както и да е .
Но май съм допуснал голяма грешка , тъй като след една седмица не се забелязва признаци на започнала ферментация.
Историята е следната :
Един бидон смачкано грозде , около 120 кг. Първоначална измерена захарност на ширата около 18 градуса, малко . Не слагам захар , че имах намерение да го източа след 2-3 дни, както и досега съм правил .Започва ферментация и в бидона замирисва на спирт.Обаче ширата престоя 9 дни в джибрите, понякога и така става поради ангажименти. На 9-ия ден източвам 60 литра,изчислявам там пропорцията и слагам захар, предварително разтворена във виното ли ширата ли да го нарека , не знам как...
Този път обаче заради критиките на сина ми ,че правя виното горчиво, добавих захар за да стане 25 градуса, изчислих го.Но ето вече минаха 7 дни , а няма признаци на тиха ферментация- като леко кипене , леко шипене/шумолене / , и виното ли ширата ли да река си седи благо , абе шербетче. Май забравих да кажа че го държа в бидон . Температура в гаража - сега около 22-24 градуса през деня.
Дааа, да допълня- в другия бидон със джибрите слагам захар и вода в пропорция 1 към 4.2 захар/вода.И вече джибрите " врат " - бива ,започна там ферментацията .
Моля , дайте съвет какво да направя , че да започне тихата ферментация, че искам вино а не шербет. Да го загрявам ли , да слагам разни дрожди ли нещо друго ли . От къде се вземат тия дрожди за започване на тиха ферментация - ако изобщо има такива.
Дали пък не бъркам нещо и се заблуждавам???
Благодаря предварително на отзовалите се да дадат съвети.

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2010, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=240
Прочети това.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Явно разчиташ на дивите дрожди, а захарността от 25% им идва в повечко и затова си траят :) Ако правилно съм разбрал - в бидона където си залял джибрите със захарен сироп, ферментацията си върви? Единия вариант е да вземеш малко мъст от него и да я прехвърлиш в другия в който ферментацията не върви. Кото се има предвид обаче, че щама дрожди по всяка вероятност е същия, то може и нищо да не се получи. Другия по-сигурен вариант е да си намериш дрожди, но НЕ мая за хляб! Дрожди само за тиха ферментация няма.Тези които провеждат бурната и тихата ферментация са си едни и същи. А ябълчено-млечнокиселата ферментация, на която много хора казват "тиха" се провежда от бактерии. Иначе няма ли поне някакви малки признаци на ферментация?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Прочетох предлаганата тема от Krass. Нещо не намерих подходящ отговор за моя проблем, кой знае защо , може и да съм го пропуснал.
Но вероятно причината е че :
1.захарността е доста голяма
2.или преждевременното източване на виното на 9-ия ден
3.или киселинността е малка
а бе, изобщо нямам идея, искам само да получа вино , а не сиропче. Затова търся и съвети от по запознати от мене .

цитат от Flanker
Цитат:
Явно разчиташ на дивите дрожди, а захарността от 25% им идва в повечко и затова си траят Ако правилно съм разбрал - в бидона където си залял джибрите със захарен сироп, ферментацията си върви? Единия вариант е да вземеш малко мъст от него и да я прехвърлиш в другия в който ферментацията не върви.


Flanker , дай предложение какво количество да взема от другия бидон с джибрите и да ги сложа в бидона с виното , което не иска да започне ферментация.
За информация , имам друг бидон с джибри от закупено грозде мерло , в който ферментацията протича нормално. Ширата , източена от него е за бяло вино и ферментацията е започнала и върви нормално.
Flanker ,обръщам се към теб като по запознат , дали от него да взема малко материал и да го сложа в бидона с незапочналата ферментация и колко да е това количество ?
Моля за мнение .

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
От Мерло-то явно ще става розе, което между другото никак не е лоша идея :) За бяло вино обаче и дума не може да става. Не че не може, но си изисква съвсем други чалъми. Прехвърли 2-3 литра от ферментиращата мъст към неферментиращата. Споменах, че може и да не се получи, поне не веднага. Ако самото грозде не е третирано прекалено с препарати, за мен проблема си е в захарността. Не е неспасяемо висока (ако е вярна), така че може да се опита.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Хубаво е закваската да се вземе от повърхноста там концентрацията на дрождите е по голяма, да има и от пяната. Наливането на закваската трябва да се направи на тънка струика за да може да се разтели на повърхноста на другия ден трябва да се преточат две три кофи за да се разбърка виното. Също така преди наливането на закваската шарата трябва да се обогати на кислород, с претакане или точи се една ковфа и с бъркалката за теракол се размесва добре и се връща в бъчвата.
Размножаването на дрождите е аеробен процес трябва кислород, докато преработката на захар в алкохол е анаеробен процес за дрождите не трябва да има кислород.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2010, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Благодаря за съветите на petiomalchev и Flanker . Още утре ще приложа тези хватки. Дано има ефект. :nixweiss:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2010, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Ураааааа , тръгна . Започна на шупти вече втори ден. Не се похвалих досега , че да не вземе да спре :)
Големи благодарности на Flanker , който тук в темата и на ЛС ми даваше подходящи указания и предлагаше ако не тръгне да ми прати подходящи дрожди . Благодарности на petiomalchev и Krass за съветите .
Как стана хватката . Ами с добавяне на вино от оригиналните джибри и вино от мерло /около 35-40 литра /, започнало ферментация .
Засега не е бурна ферментацията , но върви .
:prost:

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2010, 16:42
Мнения: 4
Здравейте! Нов съм във форума и за да не пускам нова тема, питам в тази, защото въпросът ми е точно като темата. Купих грозде 200 кг - мерло, със захарност 26, смачках го, махнах чепките и го затворих в бидони, като преди това ме посъветваха да го разредя с вода, за да падне захарността на 22. Температурата в помещението през деня е около 16 градуса, през нощта - около 10 градуса. Но вече шести ден няма никакви признаци за ферментация. :x В същото помещение в друг бидон съм сложил мерло с по-ниска захарност (18 - 19) за ракия, като съм спазвал съотношението (вода - захар) - там си протича много добре ферментацията. Моля ви, кажете какво да направя, за да започне ферментацията при заложеното за вино грозде - явно причината не е в температурата на помещението, а във високата захарност. Не зная, посъветвайте ме, защото направо се поболях... :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 17:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
вземи мъст от ферментиращия бидон и добави в този който не ферментира.
Примерно 10л ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2010, 16:42
Мнения: 4
Започна ферментацията още на следващия ден! :klatsch: благодаря за съветите и за прекрасния форум, че го има!
Какво направих - взех от ферментиращия бидон мъст и прибавих в другите два -приблизително по около 5 л на бидон сипах - и, ура, още на следващия ден започна ферментацията!
Още веднъж: благодарности!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2010, 15:47 
Offline

Регистриран на: 02 Ное 2010, 15:36
Мнения: 2
[color=#800000]И при мен нещата са идентични - нямам добри температурни условия в помещението и така след падане на температурата навън ферментация почти няма, но интересното е, че ширата от местната превъзходна пръчка вече е младо вино, а тази от мерлото (с първоначална захарност 23) едва-едва шуми
Въпросът ми е - мога ли за закваска да използвам младото вино и в какво съотношение?
Предварително благодаря на отзовалите се!olor]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2010, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами щом е млад вино в него се е образувало достатъчно алкохол захарите са ферментирали и дрождите спират процеса на размножаване част от тях умират и падат на дъното а друра част преминават в летаргия. Така че закваска от това вино трудно може да се използва. Ако беше в периода на бурната му ферментация 5л. закваска за 100кг. материал щяха да са напълно достатъчни.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2010, 00:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
ако има утайка от младото вино,ползвай нея.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2010, 15:12 
Offline

Регистриран на: 02 Ное 2010, 15:36
Мнения: 2
ilu6a написа:
ако има утайка от младото вино,ползвай нея.

Благодаря! Възползвах се от съвета ти - ферментацията се засили. То и временцето се задържа по-топло за сезона, та спомогна също. Ще пиша какви съм ги надробила! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима