Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 18 Окт 2017, 03:29 Дата и час: 18 Окт 2017, 03:29

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 10:16 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
Днес трябва да отделя виното от джибрата, трябва ли да е хубаво времето за тази операция, дават го слънце след няколко дена, ако го остава в джибрата ще стане тежко виното?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
В случая времето не влияе...искаме ясно време с ниско атмосферно налягане когато правим откаляването след тихата ферментация-тоест когато винато вече е полежало в сравнителен покой 40-тина дена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 08 Окт 2010, 15:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 14:14 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 135
мерси


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 558
Местожителство: някъде в Хейтърландия
ilu6a написа:
В случая времето не влияе...искаме ясно време с ниско атмосферно налягане когата правим откаляването след тихата ферментация-тоест когато винато вече е полежало в сравнителен покой 40-тина дена.

Напротив!,точно обратното-ясно време с ВИСОКО атм. налягане. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 15:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
да,наистина-забележката е уместна
Ниското атм. налягане създава условия за отделянето на въглеродния двуокис във виното под формата на мехурчета които повдигат част от утайката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 00:35 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
трябва да изчакате да е ясно и без облаци тогава нама да имате никъкъв проблем ............... но колегата е наистина прав времето едвали ще се оправи скоро грешката е моя :wallbash: при прочитането така ,че 'petiomalcev' е напълно прав а аз сам се заблудил че става въпрос за претакане на виното


Последна промяна destilator на 09 Окт 2010, 11:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Като гледам прогнозата няма да е скоро. И виното хубавоще се накисне.
Прикачени файлове:
prognoza.jpg
prognoza.jpg [ 16.4 KiB | Прегледано 798 пъти ]


Прави сте за атмосферното налягане но то оказва влияние при претакане на виното, а не при източване от джибрата. Шарата не може да стане по мътна от това.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 202
Местожителство: София
Вдигам тази стара тема само за да не пускам нова. От няколко дни гледам че поради някаква причина Въздушните клапи почват да работят в обратна посока. :?
Атмосферното налягане е по високо от това в съдовете? Вкарал съм ги от около 16 на 20 градуса около Коледа с цел по бързо приключване на ЯМКФ. Съдовете са пластмасови галони 19л. От изравняване на температурата едва ли ще е, преди няколко дни подмених уплътнителите на клапите и приемам че съм изравнил налягането. Сега обаче виното смуче въздух :x Някакви идеи ? Да симулирам ли вътрешно налягане и да видя какво ще стане?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
GunGod написа:
От няколко дни гледам че поради някаква причина Въздушните клапи почват да работят в обратна посока. :?

Въздуха ,който е вътре се охлажда поради падане на температурите и се свива...създава вакуум,който се компенсира с въздух през клапаните.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 202
Местожителство: София
Бутилките са почти пълни има много малко въздух макс. 300мл. Тепмературата в стаята е паднала с 1-2 градуса, толкова ли пък много да им влияе ?
Как да попреча на въздуха да влиза ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 460
Местожителство: Берлин
Сега влизам ,иначе щях да напиша като Илия....Като проветряваме хотелската стая, празните от вода ,но затворени бутилки след няколко секунди започват да се свиват и зверски да пукат от разликата в температурата-ВАКУМ !!!
Стегни ги малко-бутилките , ако имаш колани за багаж....Тези с металната на зъбци стяга.... Но..... Ако още ще захладнява в помещението е безмислено !!!!
Иначе, на по- топло, което е пък по-неудачния вариант...

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 202
Местожителство: София
Не съм вярвал че ще се наложи да правя подобни мизерии....


Прикачени файлове:
IMG_20170109_002858.jpg
IMG_20170109_002858.jpg [ 223.23 KiB | Прегледано 278 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6422
Местожителство: София
GunGod написа:
Бутилките са почти пълни има много малко въздух макс. 300мл. Тепмературата в стаята е паднала с 1-2 градуса, толкова ли пък много да им влияе ?
Как да попреча на въздуха да влиза ?

Да ,толкова влияе..
Просто сложи в клапаните по 1-2г КМБС и не се притеснявай за "въздуха" който ще влиза.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 202
Местожителство: София
ilu6a написа:
Просто сложи в клапаните по 1-2г КМБС и не се притеснявай за "въздуха" който ще влиза.


E те те за тва не се бях сетил! Цел живот се учиш....
Благодарско за хитрината!


Върнете се в началото
  
 
 [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима