Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 24 Фев 2017, 21:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 10:16 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
Днес трябва да отделя виното от джибрата, трябва ли да е хубаво времето за тази операция, дават го слънце след няколко дена, ако го остава в джибрата ще стане тежко виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5927
Местожителство: София
В случая времето не влияе...искаме ясно време с ниско атмосферно налягане когато правим откаляването след тихата ферментация-тоест когато винато вече е полежало в сравнителен покой 40-тина дена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 08 Окт 2010, 15:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 14:14 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 10:58
Мнения: 133
мерси


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 523
Местожителство: някъде в Хейтърландия
ilu6a написа:
В случая времето не влияе...искаме ясно време с ниско атмосферно налягане когата правим откаляването след тихата ферментация-тоест когато винато вече е полежало в сравнителен покой 40-тина дена.

Напротив!,точно обратното-ясно време с ВИСОКО атм. налягане. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 15:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5927
Местожителство: София
да,наистина-забележката е уместна
Ниското атм. налягане създава условия за отделянето на въглеродния двуокис във виното под формата на мехурчета които повдигат част от утайката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 00:35 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
трябва да изчакате да е ясно и без облаци тогава нама да имате никъкъв проблем ............... но колегата е наистина прав времето едвали ще се оправи скоро грешката е моя :wallbash: при прочитането така ,че 'petiomalcev' е напълно прав а аз сам се заблудил че става въпрос за претакане на виното


Последна промяна destilator на 09 Окт 2010, 11:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като гледам прогнозата няма да е скоро. И виното хубавоще се накисне.
Прикачени файлове:
prognoza.jpg


Прави сте за атмосферното налягане но то оказва влияние при претакане на виното, а не при източване от джибрата. Шарата не може да стане по мътна от това.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 112
Местожителство: София
Вдигам тази стара тема само за да не пускам нова. От няколко дни гледам че поради някаква причина Въздушните клапи почват да работят в обратна посока. :?
Атмосферното налягане е по високо от това в съдовете? Вкарал съм ги от около 16 на 20 градуса около Коледа с цел по бързо приключване на ЯМКФ. Съдовете са пластмасови галони 19л. От изравняване на температурата едва ли ще е, преди няколко дни подмених уплътнителите на клапите и приемам че съм изравнил налягането. Сега обаче виното смуче въздух :x Някакви идеи ? Да симулирам ли вътрешно налягане и да видя какво ще стане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5927
Местожителство: София
GunGod написа:
От няколко дни гледам че поради някаква причина Въздушните клапи почват да работят в обратна посока. :?

Въздуха ,който е вътре се охлажда поради падане на температурите и се свива...създава вакуум,който се компенсира с въздух през клапаните.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 112
Местожителство: София
Бутилките са почти пълни има много малко въздух макс. 300мл. Тепмературата в стаята е паднала с 1-2 градуса, толкова ли пък много да им влияе ?
Как да попреча на въздуха да влиза ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 311
Местожителство: Берлин
Сега влизам ,иначе щях да напиша като Илия....Като проветряваме хотелската стая, празните от вода ,но затворени бутилки след няколко секунди започват да се свиват и зверски да пукат от разликата в температурата-ВАКУМ !!!
Стегни ги малко-бутилките , ако имаш колани за багаж....Тези с металната на зъбци стяга.... Но..... Ако още ще захладнява в помещението е безмислено !!!!
Иначе, на по- топло, което е пък по-неудачния вариант...

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 00:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 112
Местожителство: София
Не съм вярвал че ще се наложи да правя подобни мизерии....


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5927
Местожителство: София
GunGod написа:
Бутилките са почти пълни има много малко въздух макс. 300мл. Тепмературата в стаята е паднала с 1-2 градуса, толкова ли пък много да им влияе ?
Как да попреча на въздуха да влиза ?

Да ,толкова влияе..
Просто сложи в клапаните по 1-2г КМБС и не се притеснявай за "въздуха" който ще влиза.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 12:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 112
Местожителство: София
ilu6a написа:
Просто сложи в клапаните по 1-2г КМБС и не се притеснявай за "въздуха" който ще влиза.


E те те за тва не се бях сетил! Цел живот се учиш....
Благодарско за хитрината!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима