Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 14 Дек 2017, 00:42 Дата и час: 14 Дек 2017, 00:42

Часова зона: Европа/София




 [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 11:39 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Здравейте, миналата събота сложих в два бидона мерло за вино. В неделя му е осмия ден и мисля да го източа, но захарността по мои сметки ще бъде около 4 в единия и 6 в другия бидон - това проблем ли е? Другия ми въпрос е че имам 70 литров бидон за младото вино, но според мен няма да стигне - мога ли да сипя горницата в пластмасови бутилки (10 л.) от минерална вода?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 11:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
стига всичко да е на воден клапан-няма проблем.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 12:11 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
За бутилките маркуче от система боднато в буркан с вода става ли?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 12:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
да

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 13:14 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Благодаря за бързите отговори. За пръв път правя вино и имам известни неясноти. Притесняваше се захарността която остава. А с какво е най-добре и лесно да се уплътни маркучето към капачката на бутилката? Един съфорумец беше писал че връзва найлон в който бодва тръбичката - така май ще стане най-лесно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 13:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
еее чак толкова пък пригодете нещо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
А ако се затегне капачката на бутилката и се забие иглата на системата през нея,няма ли да стане. Или има опасност, ако ври по-бурно да запуши самата игла.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 22:42 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Мислех че имам няколко системи, но не можах да ги намеря. Мисля да направя както беше писал един съфорумец - малко найлоново пликче да го завържа за гърлото на бутилката и в него да бодна маркуче ф6мм, като пликчето около маркуча да бъде стегнато с конец.
Преди малко мерих захарността и в единия бидон е 10, а другия 15. В неделя би трябвало да е съответно 4 и 9. Дайте акъл дали да го източа или да остане до другия петък в джибрите. През седмицата няма да имам възможност да го източа.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Това че не е превряло до край не трябва да те притеснява, като го приточиш в съдовете ще преври. Ако го държиш повече виното ще стане много тежко, цвета ще е много тъмен. И като приклиш на другия ден, няма да се чувстваш добре. За шишетата от минерална вода капачките ги стегни леко така че да могат да изпускат по малко, провери като стиснеш шишето дали изпуска.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 564
Местожителство: някъде в Хейтърландия
v_nenkov написа:
Мислех че имам няколко системи, но не можах да ги намеря. Мисля да направя както беше писал един съфорумец - малко найлоново пликче да го завържа за гърлото на бутилката и в него да бодна маркуче ф6мм, като пликчето около маркуча да бъде стегнато с конец.
Преди малко мерих захарността и в единия бидон е 10, а другия 15. В неделя би трябвало да е съответно 4 и 9. Дайте акъл дали да го източа или да остане до другия петък в джибрите. През седмицата няма да имам възможност да го източа.

Моето скромно мнение е:да изчакаш. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 16:19 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 431
и аз съм на мнение,че хора,които нямат толкова опит и условия е по добре да изчакат захарност 0 или ако мерят плътност 1000. това което ilu6a казва е вярно но понякога може да създаде проблем на по неопитни винари :) а ilu6a определено не е от тях затова че той може всякак да го прави .. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2010, 20:11 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
След като ми преври /бурната ферментация/ виното, което за мен тази година беше между 25 септември и 03 октомври , го отточвам /вж. съседната тема/ и наливам в 11 литрови бутилки от вода. На винтовите капачки съм пробил отвор в който съм поставил воден сифон/ магазински/, залепен около вмъкването в капачката .Опитът ми вече и двугодишен.След наливането в тези бидони/бутилки протича „тихата ферментация”, видно чрез водния сифон.
Тази година е студено за началото на октомври ,поради което мисля , че мнозина ще се лишат от хубаво вино,особено тези които го съхраняват на открито. Температура за хубава ферментация няма.А и да се повишат температурите – то вероятността да се объркат нещата е много голяма.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2010, 23:25 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Здравейте пак, така се случиха нещата че остана за идния петък източването на виното. Температурата в помещението е сравнително постоянна - 19-22 градуса.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2010, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 564
Местожителство: някъде в Хейтърландия
v_nenkov написа:
Здравейте пак, така се случиха нещата че остана за идния петък източването на виното. Температурата в помещението е сравнително постоянна - 19-22 градуса.

Супер,по-добре се получава. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 20:42 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:05
Мнения: 15
Здравейте пак. Снощи дегустирахме виното и за радост е много добро - отидоха 4 литра. Общо от 126 кг. грозде източих 70 литра вино, което го сложих на воден клапан. Трябва ли да му слагам сега серниста киселина или след 20-30 дни?


Върнете се в началото
  
 
 [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Diqn 81, hellreiser и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима