Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:03

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 21:19 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте,

Миналият понеделник купих 1 тон каберне и мерло от Люлинския пазар и ми го смляха в 4 бидона по 210л.Ферментацията премина зле около 10-15гр.темп. Веднага след смилането сулфитирах мл/л серниста киселина, а 24ч. по-късно посявка с културни дрожди/zavinoto.com/ по 2 пакетчета на бидон.
Днес трябваше да отточвам, защото ще отсъствам 1 седмица, а и захарността след 11 дни/бъркане/ беше между 5 и 0.Бидоните както споменах са 210л /сръбските/, на които канелките се пробиват допълнително, а аз не ги пробих, за да не ги счупя при транспортирането.
Днес при отточването нещата не вървяха.
Взех някаква помпа с маркуч и отделно само маркуч.
С маркуча без проблем отточих грубо към 90л от бидон и дотук.Напълних само едното ново буре 230л, но според мен беше с 10-20л повече в другото само 2 кофи.Утре мисля да пробия канелките и да се опитам да отточа още малко. Другия ми вариант е ако не мога да отточа още шира да сложа вода и захар и да направя второ вино предвид, че има доста останало в джибрите.Въпроса ми към по-опитните е:
1. Как отточвате виното от джибрите?
2.Колко е рандемана без пресоване и как пресовате?
3.При второ вино колко захар и вода се добавя?

Благодаря предварително на всички отговорили.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
1. Как отточвате виното от джибрите? - ами през канелката :lol: Преди да сложа смляното грозде в качето заковавам отвътре на канелката една метла.
2.Колко е рандемана без пресоване и как пресовате? - по книгите го дават около 60%
3.При второ вино колко захар и вода се добавя? - за джибра от червено вино не повече от 70% захарен сироп от източеното воно. Ако не можеш да оцедиш добре джибрата може и колкото си източил толкова захарен сироп да сложиш. Захарният сироп се приготвя в съотношение захар вода 1/4. На всеки 10л. вода от захарният сироп може да сложиш едно пакетче лимонтозу (10гр.) за подобряване киселинноста на средата.
Иначе за източването мога да ти дам идея, PVC тръба за мръсен канал от дебелите надупчваш я като сирене рокфор до където е джибрата, запушваш и дъното и я забиваш в джибрата, после пъхаш маркуча в тръбата и точиш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 08 Окт 2010, 23:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2010, 22:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Аз прекарвам всичко през пресата,но не и един тон :shock: .Ако не е за продажба, тежка зима те чака ;) .

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 00:26 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
здравеи колега 'potenza' наистина наи лесно ще ти е ако сложиш канелки на бидоните така наи добре става да оделиш ширата от твърдата част но идеятя на 'petiomalchev' е страхотна :gott: за оточването .......................................... по въпроса с пресоването стоят нещтата така преди пресоването първо да уточня че при залагането на джибрито то трябва да е ронкано тоест трябва да са почистени чепките ако не са трябва пресуването да е леко защтото чепките разводняват ширата ако е ронкано проблеми няма колегата е казал за рандемана и аз съм напълно на същтото мнение 60 лит. от 100кг след пресуване се повдига още малко за второто вино аз постъпвам така количеството източена шира от определения бидон е същото количество вода което добавям но с захарно съдаржание 23-24 % всичко друго е представено от от колегите и няма какво да се добави успех в начинанието и да споделиш резултата :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 09:05 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Благодаря на всички, значи гроздето е смляно на машина с отделяне на чепките, но още там ми се видя сухо, а може би тези с машинката нещо...но така или иначе с маркуча отточих общо към 300-320л макс.,което значи,че имам още поне 200л.Гроздето беше 23% захарност каберне и мерло не може да пусне толкова малко.Обаче за канелките аз съм си виновен трябваше да ги сложа, а и бурето само 1-2пъти беше пълнено и сигурно затова ми се видя, че пое повече от 230л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2010, 10:39 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Аз правя вино също в големите бидони.Умишлено не съм им сложил канелките, защото считам, че : и ще капят при ферментацията/опасността от пробив и изтичане не я коментирам/ и ще се запушат при източване.
Отточването от бидоните си е проблем. Взел съм една ПВЦ тръба, която е с около 10 см по-висока от бидона. В единият край съм и перфорирал около 10-15 отвора ф4или 5.Пъхам тръбата с пробитият край в бидона, но не в центъра а в периферията .В тръбата вкарвам прозрачен маркуч с който ще отточвам. Дърпам няколко пъти въздуха и се вижда как течността идва. Слагам да се отточва в съд ,който трябва да е на по-ниско от нивото на течността в бидона, или най мното дъната на бидона и съдът да са на една плоскост/равнина.Когато се поотточи ,но все още тече на по-слабо, бидона го накланям към страната на тръбата и закрепвам така наклонен до края на отточването.
Вярно накрая в бидона остава малко вино, но то е с много кал така че едва ли е загуба.А ако пък ще правите второ вино или за пиене или за ракия всичко е много добре-веднага наливате захарния разтвор и ферментацията тръгва.
Най-гадното е изпразването на бидона от останалата след ферментацията маса.Тук някой ще даде ли някакъв съвет ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 07:33 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
1 тон в 4-ри бидона по 210 ?
Нещо май са поизлъгали с кантара !
Аз взен 400 и напълних 3*120 и 1*100
като 3 от големите бяха на около 100 литра
и 1 на около 75-80 !
Носете си и собствено кантарче
за сравняване на показанията !
Има едни електронни - аз моето
го взех от магазин за левче.
Обхвата му е 40кг и струва 11 лева.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 09:54 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Аз първо се премерих на кантара и тогава мерихме гроздето, но за другата година ще си купя мелачка-ронкачка с отделяне на чепките, за да не съм зависим от търговците и ще се фокусирам повече върху качеството на самото грозде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2010, 18:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Онзи ден отточих мерлото и... не ми хареса... Две седмици го държах в джибрата и огрубя. Вероятно, защото бе на топло. Ще видим нататък как ще се развива, нооо не вярвам да стане добро вино :wallbash:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2010, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
SiteAdmin написа:
Онзи ден отточих мерлото и... не ми хареса... Две седмици го държах в джибрата и огрубя. Вероятно, защото бе на топло. Ще видим нататък как ще се развива, нооо не вярвам да стане добро вино :wallbash:

Не му се коси,ако не го бива винаги можеш да го направиш на ракийка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2010, 21:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
тия грубите танини и дъбилни в-ва падаха най-бързо при обработка с бентонит...даже и част и от цвета може да се загуби.Пробвай да му сложиш по-голяма доза бентонит...няма какво да сбъркаш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2010, 13:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Тъй, де... Тъй... Ама пак ме е яд...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2010, 22:09 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Абе знам аз, че за виното търпение и спокойствие се иска, ама пак избързах да му се ядосвам... А то взе, че стана толкова добро, че опашка стана за ортаци на бурето :lol:

Днес наточих две дамаджанки за веселбата и... канелката на сухо :cry: Срамота - на Васильовден ще мием бурето :ahhh:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Моля за съвет. :?
Миналата събота отделих мъстта от джибрите, в съдове без канелки. За да откаля за първи път, ще използвам помпа за аквариум (съдовете са на земята). Лошото е, че попаднаха много пулпа и някоя друга семка, та ме е страх да не ми счупят перката/задръстят помпата. За сега съм се спрял на пвц тръба, надупчена на решето, но нямам бормашина. :roll: Освен това, не съм сигурен, дали отворите в тръбата ще осигурят достатъчен дебит на помпата - 2000 l/min. Второ, като я опра на дъното, ще вдигне мътилка.
Миналата година пробвах да закрепя дунапрен на входа на маркуча, но се запуши за 10-15 сек.
Други предложения?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Привет, СтаниЛа!
Откъде изрови тази тема? Но... всъщност правилно.

Що се вкарваш във филми, не мога да разбера. Надупчена тръба в случая няма да ти свърши работа. Бормашината не ти е проблем. Сигурен съм, има кой колега да я надупчи. Да не споменавам имена...

Та... действай си по стандартния начин със скачените съдове. Освен ако, разбира се, не си увеличил обемите драстично...

Маркуч, 3/8 или 1,2 цола, закрепен на кол (при мен на медна тръба ф8), вързан с медна тел и така с възможност за промяна на дълбочината. Какво че съдовете са на пода. Утайката и без това е много. А и това е грубо отделяне, все пак.
Нали?

Току що правих упражнението. Е нема такава гняс след използване на пекнолитичен ензим. Замислям се дори, дали е резонно да го използвам при моите обеми.
Сериозно.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима