Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
stanilabg написа:
Моля за съвет. :? ...........Други предложения?
Аз сглобих една системка за филтриране. Комбинация от ръчна диафрагмена помпа и воден филтър. Двата елемента са с различна пропускливост. Единият е 25 микрона, а другият 5 микрона. Тези дни ще правя пробите. Още нямам информация дали ще е сполучлива комбинацията. Поне ще се разбере става ли или не! :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
Та... действай си по стандартния начин със скачените съдове. Освен ако, разбира се, не си увеличил обемите драстично...

Маркуч, 3/8 или 1,2 цола, закрепен на кол (при мен на медна тръба ф8), вързан с медна тел и така с възможност за промяна на дълбочината. Какво че съдовете са на пода. Утайката и без това е много. А и това е грубо отделяне, все пак.
Нали?

Привет! :)
Няма как да използвам скачените съдове, само помпата ще свърши работа.
Да, не става дума за финна филтрация, но пулпата плува по повърхността и на определени интервали извира някаква гъста маса. Става дума за два бидона по 120л (почти до горе са пълни), като единия е с 2% захарност, а другия с 1%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2015, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Ами да, стандартна ситуация. И при мен беше така. На този етап винификацията е еднаква.
Виж, подготви се с 10 туби х10 литра или кофи за 100 литра. Или комбинирай. Както аз. АЗ!
И маркуч на кол. Топиш, смучеш и... воала. Както аз. Пак Аз.
Шегувам се пишейки, но, да. така го правя.


Не виждам от какво се притесняваш. Не е проблем това, че са на земята. Накрая имаш много утайка. Трябва да си подготвен и за това.

8-) Що не си ми по-близо. Ще му махна калта на това вино, та знае ли се. И за среднощтна кръчма време ще остане...

Успех желая. И гледай да не прецакаш помпата. Ясно ми е, че мерака ти е да използваш нея.
Нали?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 07:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
Успех желая. И гледай да не прецакаш помпата. Ясно ми е, че мерака ти е да използваш нея.
Нали?

Въобще не ми е мерак помпата, тя е изхода от ситуацията. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Привет, СтаниЛа!
Още снощи видях това, но реших да не ти обръщам внимание, за да не кажеш че се заяждам:

"...достатъчен дебит на помпата - 2000 l/min." Това вярно ли е? Огромен дебит. Каква ще да е тази аквариумна помпа. Та тя 100L ще ги дръпне за 3! 3 секунди...

IVO 68, кажи колко струват тези филтри. Аз гледах в Практикер, но ми се видяха неоправдано скъпи.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Печатна грешка. :) 2000 л/ч.
EHEIM compact+ 2000
Вече съм го измислил, но ще напиша после, за да не се заричам. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
Така е по-добре.
Накара ме да се замисля по-дълбоко. Ако аз трябваше да използвам тази помпа в тази ситуация.
Пак бих използвал "кол" за да фиксирам дълбочината. Предполагам, използвал си ензим, затова утайката ще е много. 15, 20 см дори.
Не разбирам от къде постъпва водата в тази помпа, но и не бих разчитал на малък филтър пред отвора. бих я увил цялата с мрежа от неръждавейка. С малки дупки. За да не преминават семки.
И... ще включа. Ако има нещо да става, то ще стане в началото. И всичко ще се случи за 3-4 минути. Идеята е много блазнеща. Признавам си. Но пък подготовката за пускане е мамата си трака. Като време.
Сподели за резултата. Любопитно ми е.
Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
lhristov написа:
IVO 68, кажи колко струват тези филтри. Аз гледах в Практикер, но ми се видяха неоправдано скъпи.

Ами скъпички са, ама трябва да ги пробвам като вариант. Тялото + филтъра 25 микрона - 40 лв от Бриколаж. После намерих друг магазин и си взех филтър 5 микрона за 4.60 лв. Минах на този вариант малко на инат. Търсих из нета помпа като тази дето Илюша постна в една тема. Гледам цена 95 лв - идеално. Поръчвам. На другият ден ми се обажда един господин, че има грешка в сайта - 95 лв само помпата без електродвигателя. Теглих им една и отказах поръчката. Аман от тарикати на дребно. Тогава си взех ръчната диафрагмена помпа за 58 лв и филтъра за нея. Тя поне е истинска - използва се за аварийно осушаване на яхти. Дебит около 25 л/мин. На мен ми е достатъчно. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Иво, диафрагмената помпа е добър вариант, но налягането смятам, че ще е слабо. Имам помпи за агресивни химикали. Куплирането двигател- помпа е магнитно, и течността е абсолютно отделена.Обаче са центробежни и това никак не е добре за виното.Ще има пяна и други нежелателни последствия.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2015, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Работата би станала и с фонтанна помпа...преди да почна да правя повече вино, 5-600 литра си ги прехвърлях с такава...дебит 350л/ч

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2015, 07:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
Сподели за резултата. Любопитно ми е.
Успех желая!

Не се получи, както очаквах. Бях увил мрежа на няколко ката (по лабаво, за да може постепенно да се запушва) около пръчката и маркуча. В началото държах пръчката доста по високо от дъното, за да предотвратя бързото запушване на мрежата. Но щом я опрях, се закучи и спря да дърпа. :verzweifelt: Останалото го изгребах в едно малко бидонче за бащата, щото не щеше и да чуе, да отиде за ракия. :motz:
Иначе, вече ми се въртят две идеи за догодина, ама не искам да се заричам. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
А според мен се е получило.
За какво изобщо ти е трябвало да буташ маркуча до дъното. Та ти си имал най-малко 5, да не кажа 7 см. на дъното плътна кал.(Предполагам си използвал ензим). Трябвало е просто да вържеш на 7 см. от дъното и да дърпаш от там. Утайките - в отделен, по-малък и висок (по възможност) съд. След 2-3 дни ще имаш още бистро и там. Можеш да си го вземеш и него. А калта... не знам. Аз лично я хвърлям. Колеги в друга тема споделиха, че ставала за ракия.
Явно с такава аквариумна помпа става номера. Хитро!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2015, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
За какво изобщо ти е трябвало да буташ маркуча до дъното.

От алчност. :lol: Ужким по-малко отпадък да има. ;) И да, ползвах ензим. Бях вързал маркуча на 4 пръста от края на пръчката - в моя случай са 7,5 см. :D Май, без мрежа нямаше да го има проблема, но както споменах, ме беше страх да не си повреда помпата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2015, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2015, 12:59
Мнения: 7
Здравейте колеги, и аз от няколко години крада занаят от този форум и мисля че дойде време да споделя опит.Относно отточването на виното от джибрата и аз имах проблеми,защото според мен канелката е предпоставка за теч и не си дупча бидоните.Затова си направих един цилиндър(пластмасова канта от сладолед)разпробих отвори по ф6мм.по цялата височина и около цилиндъра овивам мрежа от комарник на един кат и я пристягам с канап(с цел да се сваля за миене)така получената цедилка я слагам в бидона и с леки движения нагоре надолу нивото на сока е достатъчно за отточване.Аз използвам маркуч ф10мм.обикновен,прозрачен който се продава в всяка железария.Така 200л.бидон отточвам 110л.вино за около 20-30мин.което ме остройва.Забравих да кажа че по този начин вадя и кал не е бистра течност но и това ме остройва защото след това вече вадя 2/3 от виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015, 03:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
IVO 68 написа:
....... сглобих една системка за филтриране. Комбинация от ръчна диафрагмена помпа и воден филтър. Двата елемента са с различна пропускливост. Единият е 25 микрона, а другият 5 микрона. Тези дни ще правя пробите. ........... :prost:


Та да се отчета с резултатите. В общи линии съм доволен от резултата. Първо източих виното от джибрите с филтъра 25 микрона. След сулфитиране пък филтрирах с 5 микрона. Първо източвам от по-горен слой и постепепнно смъквам края на маркуча надолу. При засмукване на мътилка веднага се задръства филтъра и е невъзможно по-нататъшно преминаване на течност през него. Един вид "автоматичен стоп" :). Грубият филтър след като се задръсти го срязах и махнах намотаният "конец". Има пластмасова основа-решетка, която може да се използва многократно като груб филтър.
Като недостатъци забелязах:
1. Дръжката на помпата е от мек материал и се гъне неприятно. Ще правя оребрение за стабилност. /Иначе помпата има дебит и налягане/.
2. При задръстване на филтъра помпата вдига налягане и избива течност от нагнетателния щуцер. Уплътнението е с едно "О" -пръстенче.
3. Времето за работа се оказа малко по-дълго от очакваното. Това е така, защото пробвах с малкия размер на щуцерите на помпата. Има опция да се отрежат малките участъци и да се премине на по-голям размер на маркучите. Тогава дебита ще се увеличи, а времето ще намалее.

За малки количества този вариант става. /източих 170 л вино/. За големи производства си трябва необходимата техника. Снимките са от момента на задръстването на филтъра.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима