Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 19:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 18:43 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Здравейте всички от форума,
Моля за помощ.Заредих мерло горе-долу по всички правила(серниста к-на,дрожди),на шестия ден го отточих от джибрито,но с 5пр.захарност.Заредих го в 3 бидона по 19 литра(тези за вода),направих им воден клапан,но само в един от тях тръгна ферментация.Загрях по 8 литра от другите два до 45гр.и ги върнах обратно в бидоните,но отново само единия се възбуди и тръгна,а третия отново не мърда.Мога ли направя нещо? :wallbash: Благодаря ви предварително,пък може и да почерпя :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ако е преминала бурната ферментация т.е. наистина да са ти изферментирали почти всички захари, нормално е нещата да се кротнат. Не знам какво имаш предвид под "горе-долу по всички правила" но това хич не е маловажно. В крайна сметка дотук всичко ти е минало добре. Не разбирам какво очакваш от тихата ферментация, при положение, че самото й име си показва - тиха :) Как очакваш да тръгне? с гръм и трясък ли? Та ферментацията изобщо не би трябвало да спира, тя просто си има затихване с времето (ако не е имало намеса). Не знам кой ти е казал да загряваш мъстта до 45 градуса но повече недей да го слушаш, защото със същия успех с още някой градус отгоре и ще си имаш супер гроздов сок, при това пастьоризиран :down: Ако приемем, че всичката мъст е била при еднакви условия преди тази излишна намера, то може би е било въпрос на случайност че не навсякъде ферментацията е с различна активност. Изчакай няколко дена и просто дегустирай, ако има разлика - писахме тук за най-простия лек - смесвай ферментираща мъст с неферментираща.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 21:36 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
"Горе-долу по всички правила" съм направил следното:Гроздето го оронках,минах го през преса,добавих му серниста к-на,заквасих дрожди и ги добавих след 12 часа,започна бурната ферментация,бърках по2-3 пъти на ден и така до 6-тия ден,като подържах Т 18-20 гр.в помещението.Изтеглих ширата на шестия ден при 6% захарност и я прехвърлих в упоменатите съдове.Не очаквам бурна реакция,но не се появяват мехурчета,които за мен означава,че не протича тиха ферментация вече 3-4 дена.А това за загряването го прочетох в форума.Аз съм новак,правя за пръв път вино и ракия,следа и чета форума,който ми помогна да се справя успешно с направата на добра ракия,за което съм благодарен на форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Каква е разликата от това че си сложил виното в пластмасови бутилки, а не в дървено буре, освен материала. Ами дъските на бурето са 2-3 см. има изолация, а бутилката няма и губи по бързо топлина. Най-евтината изолация е подложката за ламинат, ами увии бутилките един два ката. Прелеи от тези в които бълбука водния клапан в заспалите , подържай по топличко и работата ще стане.
Трябва да гледаш на всяка бутилка като на отделен жив организъм.
За да направиш имитация на дъбово буре сложи в бутилките дъбов чипс.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 15 Окт 2010, 06:14, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 23:15 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Нямам претенции за дъбово буре.Мен ме интересува, защо не ми тръгва ферментацията в тия пласмасови бидони.Какво трябва да направя за да тръгне?Да смесвам действащата мъст към другите.Захарността е 6%,нали трябва да се смъкне до 0,иначе ще остане сладко(десертно),а аз не искам това.Ако смеся мъстта,дали и активната може да спре?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 23:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
при тихата на обем 18литра не очаквай мехурчета в клапана на 2-3 мин...,а на 3-4 часа по едно....подържай температура не по-ниска от 14-15градуса...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2010, 23:34 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Не очаквам на 2-3 мин.,но за 4 дена няма нито едно.Температурата е около 20 градуса.Нещо явно не обяснявам точно,но здраве да има ,пък каквото излезе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 06:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Цялото количество недеи го смесва, защо ли може да спреш ферментацията и в тези бутилки в който има. Прелей по един литър от ферментиращите в тази която не ферментира.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 10:15 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Не мисля ,че трябва да се притесняваш.
Щом си го сложил под воден клапан всичко трябва да е наред…..ОППААА ….сетих се.
ПРОВЕРИ СИ ИЗПРАВНОСТТА НА ВОДНИТЕ КЛАПАНИ.
Имал съм такива случки.
Има вероятност да изпуска отнякъде, и да не се виждат мехурчета

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 02:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Прав си valentor и така може да е. Най-добре може да разбереш дали протича тиха ферментация на вкус, ако има газировка значи протича някъкъв прозес, отпиваш глътка и я разджабуркваш из устата.

Има един много хитър номер да ти остане виното газирано. При отихване на бурната ферментация в бурето се слага 7-8 зърна ориз на литър или една шепа на 100л.буре, ако не ти се брой. Пробвал съм само с бяло вино. Преди години в на баща ми вино тайно слагах в бурето ориз. Номера деиства, нямам химическа обусновка, просто мит. Бях подочул че като бутилирали виното слагали 7-8 зърна ориз в бутилката и пробвах в бъчвата, действа.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 08:38 
Offline

Регистриран на: 16 Окт 2010, 08:34
Мнения: 5
petiomalchev написа:
Прав си valentor и така може да е. Най-добре може да разбереш дали протича тиха ферментация на вкус, ако има газировка значи протича някъкъв прозес, отпиваш глътка и я разджабуркваш из устата.

Има един много хитър номер да ти остане виното газирано. При отихване на бурната ферментация в бурето се слага 7-8 зърна ориз на литър или една шепа на 100л.буре, ако не ти се брой. Пробвал съм само с бяло вино. Преди години в на баща ми вино тайно слагах в бурето ориз. Номера деиства, нямам химическа обусновка, просто мит. Бях подочул че като бутилирали виното слагали 7-8 зърна ориз в бутилката и пробвах в бъчвата, действа.

Пил съм леко газирано бяло вино,но човека дето го правеше слагаше по 1-2 зрънца на 1 литър и го затваряше в стъклени бутилки от Швепс


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2010, 15:39 
Offline

Регистриран на: 21 Окт 2010, 15:29
Мнения: 2
Към Митко-Бирата: колега, до къде я докара с тихата ферментация? Май и аз съм на същото дередже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2010, 11:55 
Offline

Регистриран на: 06 Авг 2010, 11:20
Мнения: 29
Местожителство: гр.София
Здравей приятел по съдба(дано не е така)!
При мен нещата се пооправиха на 90%,направих следното:!/4 част от ширата я загрях до 45-50 градуса,връщах обратно в бидончето и същевремено разбърквах.До 15-20 мин. ..започваше да изпуска мехурчета.При някои бидончета започна от първия път,при други подгрявах наново.Желая ти успех!
П.П. :wallbash: Температурата да не е повече от 45-50гр. :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 14:18 
Offline

Регистриран на: 21 Окт 2010, 15:29
Мнения: 2
Добре, че през Ноември беше топло иначе виното си беше отишло. Ферментацията отново се възбуди и май има шанса да завърши. В литературата дават, че при студена есен и спряла ферментация виното остава сладко и то все пак ще си я довърши ( ферментазията ) на пролет. Ноември ни спаси. Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Здравейте! Ще допусна ли грешка ако оставя виното на воден клапан примерно до края на март? Съхранявам го в туби по 30л пълни до горе/на 4-5см от капачката/ Ще се отрази ли тази "технология" на качеството на виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007, goshkata, irkon, kaishev и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима