Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 09:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
защо искате така да го съхранявате?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Мисля, че образувалия се отгоре въглероден двуокис ще предпази виното от окисление, плюс това не съм съвсем сигурен, че тихата ферментация е приключила.Между другото две от тубите са първо вино несулфитирано и две "второ" вино сулфитирано преди ферментацията и посети културни дрожди.Консумираме го като смесим първо и второ в съотношение 1:1-така ни е най-хубаво, понякога с добавка на 3-5% арониево вино за аромат. С една дума как ще се отрази водния клапан на виното или да го затварям в 2л бутилки от бира, без да се притеснявам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 20:41 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Нещо не е наред :explode: . 300кг. сини сливи добре узрели сложени в 4 бидона/ 120л./ с по 6кг. захар. Първоначалната захарност не можах да измеря- захаромера си стоеше където го сложа-много гъсто. Затова предположих захарност 14% на 100кг и добавих по 6кг. до 20%. Сложих дрожди/ Fermactive FCD/ и активатор/ Dynastart/ по всички правила на инструкциятаи и по 1 пакетче лимонтозу на 2кг. захар на 01.09. Бидоните държах в една барака на сянка. Ферментацията тръгна нормално. Температура в бидоните 26-27гр. На 10-я ден обаче ферментацията спря. Клечката кибрит НЕ /моя грешка във вчерашния текст/гасне, но шапката стои и има балони само при разбъркване. На вкус чорбата е леко кисела, не и горчива. Днеска извадих бидоните на слънце. Смятах да ги топля с гореща вода, но беше толкова топло, че се отказах. Разбърках и сложих наново дрожди и активатор. До вечерта обаче никаква промяна- шупти едвам. Вярно, че има още време до края на ферментацията /около 21 дена/, но да не се издънило нещо! С тази захар за първи път работя- май "Емона захар" пише- да не е менте?!


Последна промяна ZMeyGorianin на 14 Сеп 2011, 05:58, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 21:37 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Трябвало де да изцедиш малко сок и да премериш захарността , а не да предполагаш... Предполагам че ферментацията е завършила и вече вкисва !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 22:44 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Пробвах със сокоизтисквачка, но пак беше гъсто. Ще го чакам още един/ два дни и после запечатвам с добавка на патоки. Следващите 10-на дни не мога да варя. Имам воден клапан на капаците.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 23:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
бъди спокоен-всичко е ОК...ще видиш.
Аз не бих чакал повече от 7-8 дена при тези вкусови характеристики.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Няма да се плашиш, сливите винаги те държат на тръни защото са своенравни и по-трудно се контролират от гроздето но в това им е чара.
Следващия път първо смели сливите с миксер с ножове (самоделка) преди да ги сложиш в бидоните, на следващия ден пак пусни миксера да доразбиеш остатъците а на третия ден прецеди през решетка по избор но не чак да е ситна като сито за брашно а просто да задържи люспите и костилките.Отдели си един литър от сока а това което отделиш го промий с малко вода която изсипи в бидона, не се притеснявай че ще се разреди.Филтрирай си отделения сок през единичен, после двоен и троен тензух и си определи захарността като я корегирай.След разбиването на втория-третия ден се втечняват подобаващо и ферментацията върви много приятно.Дръж шапката потопена или ако имаш капаци от тези с капачките можеш да си измислиш вариант при който вместо капачката да се навие водач в който да се движи един стержен около метър който в долната си част да завършва пак със самоделна естествено решетка.Целта на занятието е като се сетиш и минаваш покрай бидоните да я натиснеш и издърпаш няколко пъти като така ще превърташ кашата, общо взето голям вариант на онова което се продава за разбиване на айрян и на което нещо така и не му знам името :?
Щом нямаш сладост и вече е останал само накиселяването което си е от плодовете правилно си взел решение, наливай паток и запечатвай.Мани ги тези моабети, сега времето е топло, използвал си дрожди и активатор, няма какво да се мота работата, за това ти е ферментирала бързо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 06:12 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Сливите ги смлях с бъркалка за теракол без ножчета- нямаше време да я приспособявам, но станаха на пюре. Бъркане със същата бъркалка по два пъти на ден през първите 4-5 дена, след това по един. Вярно, че ме домързя да отделя костилките, пък и нямах свободен бидон, но преди варене винаги ги прекарвам през двойна рабица. За това с тензуха не се сетих, но ще го имам предвид за по нататък. Варил съм много пъти джанки без проблем, като някой път шапката е падала на 8-9 ден и сега за първи път сини сливи затова се шашкам малко. Живот и здраве след 10-на дни ще варя и ще кажа резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Джанките са по-воднист плод а сливите са по-месести, естествено говорим малко принципно.По тази причина когато си корегираш захарността след това понасят да им се досипе захарен сироп 1/4 с което не целиш да гониш добив от захарта а да се разреди кашата понеже буквално си е каша или както оприличи:
ZMeyGorianin написа:
Сливите ги смлях... но станаха на пюре...

Високата плътност на смляните сливи не е много добра среда за ферментацията, влошава се транспорта като се тормозят малко гадинките и доста бързо се насища с алкохол и двуокис кашата.Често срещан ефект или по-скоро дефект при сливи е че дрождите се "самоубиват" преди да са изпапкали всичката захар.Както някой беше писал в някоя тема май че беше админа "Хубаво сме ги почерпили с торта но трябва да им дадем възможност да стигнат до тортата".Хората ги е страх да разреждат за да не объркат нещо и от там се получават и ниски добиви.Гроздовата ракия като се прави виж колко е рядко всичко а ферментацията си протича като песен.Сега на въпроса колко да се разреди сливовата каша аз не се наемам да дам някакво становище понеже всеки си има някакъв индивидуален стил на работа, отделно че година с година няма еднаква и самите плодове се държат по различен начин като сочност и т.н. В домашни условия си е на око и по чувство.Когато се нарязват с миксер за няколко дена си пускат сока се оголват люспите и костилките и е по-лесно за работа понеже не пречат след като се прецеди но ако е ситно смляно буквално на пюре и е трудно да се определи.Веднъж и аз реших да пробвам с 80кг Стенлей като им извадих костилите и смлях през машина.Какво правих, какво струвах ...голям зор докато ми се втечни и поизбистри за да преценя какво става вътре.По едно време започна да задържа захарността на 8-9 по руски захаромер като естествено пробата ми е прецедена и филтрирана до колкото може за да не лъже кой знае колко много захаромера.Имаше си сладка жилка и се усещаше подобаващо като ферментацията се забавяше неестествено за този й период.Така и така осрах работата поне да е качествено за да мирише още повече :furz: :lol: Поразредих с вода и до вечерта ферментацията си тръгна както трябва като след няколко дена си падна на нула безпроблемно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 10:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Само да вметна че "двуокиса" не пречи на дрождите...ама никак!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Не не, не си ме разбрал точно какво искам да кажа или аз пък така съм го написал, по-скоро в мен е вината.Имах предвид че по-голяма част от газа остава в кашата като е много гъста и по трудно излиза отколкото ако е по-течлива и става как да го кажем,става ъъъъ... става грубо казано като гъба, с порички и това допълнително затруднява транспорта.Не съм искал да кажа че убива дрождите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 22:30 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Заредих първия казан на 25-я ден. Още не беше паднал материала съвсем, но повече не ми се чака. Усещат се балони, но не надуват бидона след като беше стегнат със скоба. Ще варя утре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 17:09 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ето и резултата: 140 л. джибра от които 10 л. патоки на 30 гр. Тръгна на 65 гр. Първите 1.5 л. хвърлих. До 50 гр. отделих 10 л. /средно 55 гр./. До 40 гр. още 10 л. /средно 45 гр./ Към тях прибавих и патоките- 10 л. на 30 гр. Имам да варя още един пълен казан и един бидон /100 л. материал/. Реших да сваря всичко събрано под 50 гр. с последния бидон.
Костилките са отделени преди варенето. За количеството и пропорциите съм писал по-горе в темата.
Между другото останалите бидони без последния взеха, че се "шашнаха" като видяха, че ги мятам и днес материала падна :lol: . Затворил съм ги на воден клапан.
Смятам, че резултата е добър! Според вас правилно ли ще бъде да смеся отделената до 50 гр. ракия с тази от преварката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 01:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Здравейте, както писах в една дрга тема заложих 1200кг. стенлей и чачанка. Тази вечер запалих първия казан .Протече на 64% въпреки че три захаромера показваха 2% захарност,а матеряла вече киселееше.Можели някой от знаещите да каже, има ли разлика в отчитането на захаромерите при различните плодове? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2011, 04:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
GEOSTAZA написа:
Здравейте, както писах в една дрга тема заложих 1200кг. стенлей и чачанка. Тази вечер запалих първия казан .Протече на 64% въпреки че три захаромера показваха 2% захарност,а матеряла вече киселееше.Можели някой от знаещите да каже, има ли разлика в отчитането на захаромерите при различните плодове? :nixweiss:
Аз бих повярвал повече на езика си отколкото на захаромерите в края на цикъла,когато вече е безсмислено по разбираеми причини....най добре е рефрактометър :) Не,разлика няма при различните плодове!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима