Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 15:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 09:59 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте,
искам да задам още един въпрос за второто вино. Знам, че не можем да очакваме нещо специално, но съм решил да опитам, а така или иначе после пак отива за ракия.Въпроса ми е следния:
1.Ако от един бидон 210л. съм отточил 110-120л шира,
но върна 40л вода и 10кг захар ще бъде ли виното по-добро отколкото да спазя пропорцията 120л. вода и 30кг. захар.Струва ми се много вода и захар?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 10:07 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Ми чи тя , пропорцията, сякаш е една..и съща… ;)

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 10:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
то верно че пропорцията е една и съща ,но количественото отношение към останалата джибра след източването е различно...
По-добре е 40л вода...повече ще прилича на вино,в смисъл повече ще се оцвети и приеме аромати от 120 литра вода..
Иначе ако гониш количество дестилат...,но не и добро качество(в смисъл аромат)наливай 120л...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2010, 10:38 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Благодаря за отговора.
За количество нямам претенции, по-скоро искам прилично качество, така че слагам 40/10.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2010, 01:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:thumbs1:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 21:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
И аз да питам...при второто вино пак ли така протича бурна ферментация, процедурата същата ли е като при първото вино? Захарността каква трябва да бъде? Колко да стои? Отточва ли се? За сефте ще правя не само второ, но и първо вино та затова питам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Същото е. Даи повече информация количество грозде, начална и в момента захарност, температура, количество източено първо вино и ще дадем съвети

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 11:47
Мнения: 3
Здравейте, аз също за първи път правя вино. Купих си 200 кг. каберне със 25-26захарност. Ръководя се от техниките и методите обсъждани във форума и ги спазвам стрикно. Първото вино е затворено в съд за тиха ферментация и се надявам да се получи добре. Второто вино обаче не ми харесва. Източих и от него 20 литра, но ми киселее. Сега му потопих шапката и допълних обема с 20 литра вода, като се надявам да сваря ракия. Дано стане поне за ракия.
Първото вино го извадих на 10 ден - 70литра при захарност около 0 и добавих за второто вино 1:4 захар и вода. Захарноста стана 13 и след 6-7 дни претакане второто вино ми има кисела жилка. Какво ли се е объркало? Притеснява ме да не продължи вкисването и да не стане за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
На второто вино какво показва захаромера.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 11:47
Мнения: 3
На захаромера второто вино показва 2-3 (извън скалата е)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 00:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Убедих се че българските захаромери не могат да покажат точно края на ферментацията, благодарение на съфорумеца Venci. Купих си и руски разграфен до 0% захарност, те са с 3-4 см. по дълги, на опаковката им пише виномер. На скалата където е показанието за 2% захарност има червена пресечена лента като го потопиш вив вода потъва до там. Нямат грешка.
При показания на руския захаромер 1-0% гроздовата джибра потъва.
Слага ли лимонтозу като добави захарният сироп. При ниска киселинност е по голяма вероятноста да се развие някоя зараза.
Миналата седмица ме светнаха какво в деиствителност е лимонтозуто.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 02:14 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
То и лимонтозуто вече не е винена киселина- правят го синтетично!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 06:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Убедих се че българските захаромери не могат да покажат точно края на ферментацията, благодарение на съфорумеца Venci. Купих си и руски разграфен до 0% захарност, те са с 3-4 см. по дълги, на опаковката им пише виномер. На скалата където е показанието за 2% захарност има червена пресечена лента като го потопиш вив вода потъва до там. Нямат грешка.
При показания на руския захаромер 1-0% гроздовата джибра потъва.
Слага ли лимонтозу като добави захарният сироп. При ниска киселинност е по голяма вероятноста да се развие някоя зараза.
Миналата седмица ме светнаха какво в деиствителност е лимонтозуто.

малко се отклонявам,ама се разбра какво е лимонтозуто,всеки ще го свърже с лимонената киселина,и ако не беше Админа да разгадае ребуса..... :wallbash: щях да наблъскам лимонена киселина(citric acid)вместо винена киселина(tartaric acid).....дали ще имаше разлика,на вкус са близки,както и да е спасихме положението :thumbs1: Петъо,мога да ти пратя истинска винена киселина,няма маитап :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 06:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
За да не се объркват повече хората по добре изполавайте "лимонена киселина" и "винена киселина".
Лимонена киселина със сигурност има в супермаркетите, за винена може би но не съм проверявал.
karakonjul така нареченото второ вино става по бавно,причините са две наличие на алкохол в жибрата и отстваняването на част от дрождите с първото вино.Има и трето докато стане първото вино времето застудява и ако не е в изба а навън под навеси сейванти и там подобни второто става много бавно.
За киселата жилка не мога да кажа от какво е но щом е само жилка при варенето с малко сода бикарбонат ще се оправи.
:prost: :kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Второ вино?
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2010, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 11:47
Мнения: 3
Не съм слагал лимонтозу в захарния сироп, защото киселинноста не мога да я измервам, но за догодина ще се постарая да следя и този параметър. :datz:
Дано си остане само кисела жилка. Като го ползвам за оцет ще слагам по повече, а като го ползвам за пиене - по по-малко :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима