Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 18:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
За пръв път слагам вино и моля за умерени мнения.
Такаааа, какво нагласих днеска:
1. 70 кила грозде широка мелнишка смляно...захарност 18%
2. Добавено около 10-тина кила незнайно какво грозде...след омешване с другото...захарност 15%. :explode:
3. Компенсация по принуда с 12 кила захар + 30 л вода...захарност 22%. :wallbash:
4. Бидона не е затворен плътно, просто е сложен капака.
5. Всичкото това е омешано и завито с черги за да му е топло, щото по драгоманския край е бая студено нощем. Бидона стои в остъклено помещение, но си е студено вътре, нямам термометър да измеря.
6. Мисля след 10-тина дни /или докато стане 0% захарността/ да отточа в друг съд да продължи с тихата ферментация течността, а джибрите ги заливам за второ вино със сироп захар+вода.
7. Водния клапан се слага на отточеното вино нали?

Дали ще пия вино или съм объркал нещо и къде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
В основни линии технологията е спазена, но ниските температури съм почти сигурен че ще ти скроят номер. Явно разчиташ на диви дрожди, а обикновено те не са от най-работливите на студено. Ако до 2 дена не тръгне ферментацията - търси начини да затоплиш кашата.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 20:19 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Студено е тази есен.
Потърси начин бидонЯ ти да е на по-топло.Ако не ,то ще разчиташ само на възможната дневна температура, вероятно от към 11-12 часа до към 17-18, а това е твърде рисковано.
Онези гадини,вътре, искат да им е топличко, за да правят ам ам на захарта и да „правят” алкохол.Под 14-15 градуса Целзиеви стачкуват, и се кротват, до по-топло.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 20:38 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
каква технология е спазил бе хора...??? :) 30 литра вода..??? и 10 кг захар...??? на 100 кг грозде :) ...я по добре си свари ракия .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ika написа:
каква технология е спазил бе хора...??? :) 30 литра вода..??? и 10 кг захар...??? на 100 кг грозде :) ...я по добре си свари ракия .


И до ракията ще стигнеме...нямаше начин да избегна водата, трябваше да докарам захарността над 20%, няма да оставя на 15. Разчитам на чергите да свършат своето...може да метна още някоя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Колегата помоли за умерени коментари :) Аз продължавам да твърдя, че според умереното ми мнение технологията е спазена (както казах - в основни линии). ika, впускаш се в излишна и труднодоказуема математика ;)
Човекът просто попита за мнение, а ти веднага му прати мелнишката за ракия.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2010, 23:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
при тия температури е добре да заложиш на дрожди които имат по широк температурен диапазон...
Иначе технологията е спазена(аз като цяло отричам захарта при правене на вино),и ако тръгне ферментация ...тя сама ще затопля ферментиращата маса-теоретично е възможно да пиеш вино...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 03:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
при тия температури е добре да заложиш на дрожди които имат по широк температурен диапазон...
Иначе технологията е спазена(аз като цяло отричам захарта при правене на вино),и ако тръгне ферментация ...тя сама ще затопля ферментиращата маса-теоретично е възможно да пиеш вино...

(lalvin ec-1118 )работи в граници 10-30 градуса и до 18% алкохолни,също и при спряла ферментация!! :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 08:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Наско добре е предложил (lalvin ec-1118 ) но си мисля че е неприложимо в дадения случай.
Цитат:
щото по драгоманския край е бая студено нощем.

valerko е от малко селище и дрожди едва ли има при тях а и тия (lalvin ec-1118 ) може да ги няма а сналожен платеж по куриерите ще е скъпо.
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... e&Itemid=1
Златна бъчва предлагат дрожди за трудна ферментация като цената е 3.50 лева доставка по еконт около 5 лева зависи до офис на еконт ли е или до вратата на клиента до вратата е по скъпо.
Сега какво може да се направи да се стопли с грейка -голяма бутилка от минерална вода се пълни с гореща вода и се поставя в съда,като изстине пак и така няколко пъти.Лошо че нямаш термометър има едни за деца като рибки са и такъв ще свърши работа.
Ако си купиш дрожди можеш да загрееш част от ширата и така да нагласиш температурата.
Не е посочено сулфитирана ли е мъста (ширата) ако не е ще е късно ако е започнала ферментация.
Това за сега от мен :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 10:04 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Съгласен съм с Cavxan. Ако положението с температурата е наистина трудно, просто една част от обема може да се премести на по-топло и ускорено да се рестартира след което обема да се върне към основния. 1118 са баянус, който работи добре но придава млечен тон към виното ако не се подходи както трябва.
Опцията от златната бъчва е добър, друг вариант е

http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=9

Който и вариант да се подбере обаче, важно е да се действа бързо, че като гледам температурите доста са паднали и точно да се спазват указанията които са дадени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 10:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
малка корекция-за ето тия дрожди става въпрос!
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... egory_id=9
Fermactive FCD,пише че са от 8гр до 35гр.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
cavxan написа:
Наско добре е предложил (lalvin ec-1118 ) но си мисля че е неприложимо в дадения случай.
Цитат:
щото по драгоманския край е бая студено нощем.

valerko е от малко селище и дрожди едва ли има при тях а и тия (lalvin ec-1118 ) може да ги няма а сналожен платеж по куриерите ще е скъпо.
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... e&Itemid=1
Златна бъчва предлагат дрожди за трудна ферментация като цената е 3.50 лева доставка по еконт около 5 лева зависи до офис на еконт ли е или до вратата на клиента до вратата е по скъпо.
Сега какво може да се направи да се стопли с грейка -голяма бутилка от минерална вода се пълни с гореща вода и се поставя в съда,като изстине пак и така няколко пъти.Лошо че нямаш термометър има едни за деца като рибки са и такъв ще свърши работа.
Ако си купиш дрожди можеш да загрееш част от ширата и така да нагласиш температурата.
Не е посочено сулфитирана ли е мъста (ширата) ако не е ще е късно ако е започнала ферментация.
Това за сега от мен :) .



Абе аз съм от София, ама имам възможност само веднъж седмично да ходя на село...знам, че така не се гледа вино ама нямам условия в София. Не съм сулфатицирал. Ще разчитам да стане на самотек. Пък догодина живи здрави по-добре ще се представя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 10:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
е...добре си начесахме езиците....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
В краен случай ще се получи чудесна студена мацерация :megagrin: Виното може и Ритон да вземе :thumbs1:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 14:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Защо да е по-добрия вариант? никъде Не пише температурният им диапазон?
Би ли се аргументирал?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима