Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 22:48 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
Валерко ще се получи някакво вино но какво? Просто не е трябвало да слагаш вода. По принцип за да получиш що годе хубаво вино не се използва вода. Трябвало е да разтвориш захарта във гроздовия сок. За грубо пресмятане един килограм захар на 100 литра гроздов сок увеличава захарността с един градус.
Виното което се получава от широка мелнишка лоза е тънко. Аз бих ти препоръчал за напред да смесваш широката мелнишка с някакъв друг сорт грозде, например мерло или каберне.
Айде със здраве и ако не ти хареса виното винаги можеш да го свариш за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 23:14 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
ами добрееее. ако на дрождата Х пише че работи при температура 2 градуса, това по-добре ли би било? ДА - за този който ги внася в БГ и за този който ще ги ползва, но не е запознат с НОРМАЛНИТЕ условия на работа на тези гадинки. аз съм бил свидетел как дрожди които са за значително по-високи температури, ферментират при 8,5 градуса. ТОва обаче въобще не означава че това е нормално и че всеки път може да се получи. Температури от порядъка на 11 - 12 градуса са по-приемливи, но 8 хмм хайде де - това не го приемам. На който му се занимава с глупости да вземе 200 кила грозде и да го държи при 8 градуса пък да видим дали ще се получи... ако стане - ок но всичко друго е ала бала и не мисля че заслужава повече време. Ха, сетихсе за още нещо, може и да стават за работа при 8 градуса, НО тогава не са дрожди за вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 23:24 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
и кой беше аргумента?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 23:45 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Ами простичко е - нарича се Л О Г И К А. Ако между най големите производители на дрожди в света няма щам който да работи при толкова ниска температура - няма смисъл да се търси. Ако имаше такова нещо - нямаше да има нужда от подгряване на съдовете които си виждал. Дори напротив - щеше да е доста по-добре - коинокулация с бактерии още в началото докато малко се вдигне температурата за да започне малолактичната. Ооопс - може би знаеш за някои бактерии които работят при 5 градуса? Ами тогава въобще нямаше да има нужда от топлина по избите и аха аха и виното да се стабилизира на студ още по време на алкохолната - ебаси и (р)еволюцията. Всъщност може и да си прав че има щамове които могат да работят и при тези температури и то нормално - даа без майтап. Онзи ден показаха микроскопска снимка на еди щамове дето баха захапали полярния лед и дъвчат ли дъвчат...
Всъщност сега си мисля че с тези спорове не помагаме на хората, които искат да направят нещо с и за удоволствие и се ровят по форумите. Ако не пишеш смислени коментари - просто не мисля да си губя времето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 10:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Куп приказки без нито един аргумент-тоест да вярвяме на теб ,а не на написаното от производителя на етикета.
На това ли му казваш логика?
Можеше да напишеш "не е вярно "-като децата)))По-смислено щеше да е!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2010, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
valerko написа:
За пръв път слагам вино и моля за умерени мнения.
Такаааа, какво нагласих днеска:
1. 70 кила грозде широка мелнишка смляно...захарност 18%
2. Добавено около 10-тина кила незнайно какво грозде...след омешване с другото...захарност 15%. :explode:
3. Компенсация по принуда с 12 кила захар + 30 л вода...захарност 22%. :wallbash:
4. Бидона не е затворен плътно, просто е сложен капака.
5. Всичкото това е омешано и завито с черги за да му е топло, щото по драгоманския край е бая студено нощем. Бидона стои в остъклено помещение, но си е студено вътре, нямам термометър да измеря.
6. Мисля след 10-тина дни /или докато стане 0% захарността/ да отточа в друг съд да продължи с тихата ферментация течността, а джибрите ги заливам за второ вино със сироп захар+вода.
7. Водния клапан се слага на отточеното вино нали?

Дали ще пия вино или съм объркал нещо и къде?


Продължавам...след 6 дни меря захарността паднала от 22% на 16%. Не трябваше ли повече? Натиснах шапката /нямаше нито мухъл, нито гадна миризма от това, че 6 дни е седяла отгоре/ и я застопорих да не изплува. Според скромното ми мнение на лаик още не е преминала бурната ферментация. Иначе се чуваше шуптене, демек още ври. Опаковах го още по-здраво с много черги и ще го чакам още 1 седмица пък тогава ще изтакам в друг съд на воден клапан. Притеснява ме, че в единия от дните сутринта температурата в Драгоман /ширата е на 20 км оттам/ е била минус 3 градуса а в помещението с бидона сигурно не е надвишила 8-10 градуса, та да не би нещо да се е сецнало виното :D , но пък щом бълбука, шумоли значи има процес. Та в тоя ред на мисли пак питам...ще пия ли нещо като вино или да стягам за казан?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 00:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Naskohondata1 написа:
ilu6a написа:
при тия температури е добре да заложиш на дрожди които имат по широк температурен диапазон...
Иначе технологията е спазена(аз като цяло отричам захарта при правене на вино),и ако тръгне ферментация ...тя сама ще затопля ферментиращата маса-теоретично е възможно да пиеш вино...

(lalvin ec-1118 )работи в граници 10-30 градуса и до 18% алкохолни,също и при спряла ферментация!! :respekt:

ако не си сложил дрожди,има да си биеш :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
valerko макар и бавно ще стане щом кипи означава че има ферментация а при нея се отделя топлина щом си го завил добре трябва да ферментира.
viewtopic.php?f=7&t=25&start=30
виж коментара на petiomalchev от 23.11.2010 той се отнася за сходна ситуация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2010, 07:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
cavxan написа:
valerko макар и бавно ще стане щом кипи означава че има ферментация а при нея се отделя топлина щом си го завил добре трябва да ферментира.
viewtopic.php?f=7&t=25&start=30
виж коментара на petiomalchev от 23.11.2010 той се отнася за сходна ситуация.

cavhane та затова иде реч,по бавно,че няма дрожди,ама като изпуснеш питомното гони после дивото,при мен при 26% мерло с дрожди няма проблем,папат и не клапат :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2010, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 11:19
Мнения: 20
Местожителство: с. Брестовица
Здравейте , случайно попаднах на този сайт и виждам че е доста интересен. Тъй като съм нов тук а и не претендирам да имам кой-знае какви познания за производството на вино и ракия , но тъй като все пак съм от регион и населено място където само в рамките му има 4 наброй винпрома (изби) , и се слави с лозята си а също и с добрите вина които се произвеждат, и... като се има напредвид че от както се помня всяка година , всяка къща редовно си произвежда за собствена консумация,искам да кажа и че аз не правя изключение;)
Та специално по тази тема искам само да кажа тук че във всяко мнение има по нещо правилно , но се пропуска едно нещо което е задължително за да стане виното хубаво :) и то е че в никакъв случай вино не се прави в бидон или в какъвто ида е било друг съд 8-) Никога , ама никога не пренебрегвам това правило и съветът ми в случая е и към всчки решили да се пробват :thumbs1:
Дано не засегна някои, все пак това си е мое мнение. Благодаря !!

_________________
Истината се крие във виното но.... само ако и виното е истинско!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2010, 22:03 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ДА-никога в бидон...а в бъчви и каци на по 30 години!...направо по-добре в клозета...
Защо така категорично отричате бидоните...Толкова инертен материал!Минерелната вода в какви съдове я купувате...от същия материал са направени и бидоните с печат 02.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 08:59 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
момко :D тук обикновено се дават съвети ,които са изпитани в практиката и се дискутират,ама чак пък толкова категоричност и крайност ........ ама ти си знаеш и сигурно имаш своите аргументи,които ще ни е любопитно да чуем за тези бидони.... :D
всяко мнение е добре дошло,всички се учим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 09:19 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
не разбрах, към кого е въпроса?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 10:37 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:D :D eee да бе .... не разбрал ,точно пък към теб защо да е ,естествено към горният колега,той забранява бидоните.. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 11:19
Мнения: 20
Местожителство: с. Брестовица
Здравейте отново , в тази тема :)
Не съм искал тука да налагам мнението си
на когото ида било да да се съобразява с него ,още повече да забранявам на някого да си прави виното в съдове каквито си избере?: Просто реших да споделя това което съм запомнил от старите хора за правенето на вино и сам се старая да прилагам наученото (и доказаното) с времето . А както виждам тук има доста верни неща които са също така изпитани и също така предадени ни от по старите майстори на вина.
Знам че бидоните не са толкова вредни за да се прави вино в тях , а за самото качество а и неудобни са, точно това имах предвид. Иначе като се прави сравнение с това че и минералната вода си купуваме в бутилки да ,така е но знам и че преди време още с навлизането на пластмасовите бутилки в употреба , имаше упътване че са за еднократно ползване. Или с други думи след употребата да бъдат изхвърляни именно заради вредата

_________________
Истината се крие във виното но.... само ако и виното е истинско!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима