Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 14:37 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Интересува ме, някой има ли представа
какво сито трябва да използвам за филтрация на виното.
В смисъл микрометрите на мрежата.
В смисъл на колко микрометра са ситата на производителите ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 14:56 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Филтриране: Свързано е с преминаване на вино през филтър. Вината с остатъчна захар трябва да се филтрират за премахване на дрождите и да се предотврати повторното ферментиране в бутилката. Белите вина финално се филтрират през мембранен филтър с големина на порите от 0.45 микрона, за да се постигне гланц на цвета и изключване на всякакви микроорганизми в бутилката. Червените вина, поради тяхната природа, се подлагат на по-груба филтрация.
Интересува ме колко по груба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 19:47 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
а че в домашни условия кой филтрува? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 21:35 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Аз ще филтрувам !
Винарството не е чак толкова сложно
колкото се представя.
Както всеки занаят - когато се стигне
до тънкостите всеки мълчи !
То и това ако са тънкости .............
Чакам спецовете да се признесат !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Какъв ще е този филтър 0.45 микрона, който няма да се задръсти при първия литър вино :? .В промишлени условия сигурно са го измислили, но в домашни... Пиши какво е станало. Мен ме интересува дали мътно вино се избистря по този начин.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 22:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ааа има и за домашни условия...
http://zlatnatabachva.com/index.php?pag ... &Itemid=54
ама ще трябва и това...
http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=54

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Krass написа:
Какъв ще е този филтър 0.45 микрона, който няма да се задръсти при първия литър вино :? .В промишлени условия сигурно са го измислили, но в домашни... Пиши какво е станало. Мен ме интересува дали мътно вино се избистря по този начин.

не казваш,кога е помътняло...причини много,високо съдържание на желязо,пектинов ензим,неправилна ферментация..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Те филтрите евтини машините скъпи. Де Илия накирия. А бистренето в бурето става лесно за 100л. един-два белтъка разбити на пяна се размесват с вино и се налива в бъчвата. До два дни виното е сълза. Трябва обаче веднага след избистрянето да се приточи и да се отдели утайката. Е единственото условие е ферментацията да е спряла напълно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 23:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
а дали и дрождите заминават с белтъка на дъното?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2010, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Naskohondata1 написа:
Krass написа:
Какъв ще е този филтър 0.45 микрона, който няма да се задръсти при първия литър вино :? .В промишлени условия сигурно са го измислили, но в домашни... Пиши какво е станало. Мен ме интересува дали мътно вино се избистря по този начин.

не казваш,кога е помътняло...причини много,високо съдържание на желязо,пектинов ензим,неправилна ферментация..


Става въпрос за избистряне. Вместо белтък,бентонит, центрофугиране и т.н.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
а дали и дрождите заминават с белтъка на дъното?

Част от дрождите сигурно се увличат и падат на дъното. Няблюдавах процеса при избистрянето на ракията наложена с активен въглен. Беше сложена в 10л. бутилка от мин. вода. Интересното е че активният въглен беше смлян толкова ситно че минаваще през филтърна хартия за шварц кафе. След няколко часа от поставянето на белтъка, финните частици от активният въглен се обединяват в по-големи, които са видими с просто око, все едно са хванати с финна паижина и потъват. На повърхноста се беше образувала пелина която след десетина часа започна да пада на парцали.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Хм избистряне не е лесна работа :wallbash: .Аз използвам студа за избистряне :klugscheisser: като паднат температурите под -20 градуса виното замръзва и се избистря като се втечни пълня до капачката и не се разваля дори сега си пийвам ланско винце :saufen: .
Това което Илиба предлага съм го виждал в Преслав -винарната или както там се казва приятел работеше а може и сега да работи там та влязох вътре и ни показаха мини филтър преса с която се филтрува проба от бъчвата направо.
Както писаха преди мен за бели и полусухи вина филтрация е задължителна а за червени защо на изложба ли ще го носиш? :?: Аз като го засмуча да знеш как го филтрувам само :lachtot: и цвета обирам и алкохола :lol: :lachtot: .
А бе кога го смачкахте че искате да го филтрувате ами изчакайте го да прекипи па тогава го почвайте.
:fies: . :prost2: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2010, 08:11 
Offline

Регистриран на: 10 Сеп 2009, 12:04
Мнения: 15
Naskohondata1 написа:
Krass написа:
Какъв ще е този филтър 0.45 микрона, който няма да се задръсти при първия литър вино :? .В промишлени условия сигурно са го измислили, но в домашни... Пиши какво е станало. Мен ме интересува дали мътно вино се избистря по този начин.

не казваш,кога е помътняло...причини много,високо съдържание на желязо,пектинов ензим,неправилна ферментация..

Нищо му няма на виното!
Тече си тихата ферментация и от време на време изчезва
по малко :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
http://www.youtube.com/watch?v=_EYOMMFZ ... ata_player


Sent from my iPhone


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Филтрация
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2012, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Това да не е апарат за хемодиализа ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима