Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 07:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Запечатах си бурето и му сложих воден клапан.(маркуче в буркан с вода)След десетина дни забелязах, че вече въобще не излизат мехурчета, въпреки, че го наблюдавах около полови час.
За това махнах маркучето и го запечатах.След няколко дни от нетърпение да видя какво става, отточих около 100 гр. в една 200 грамова пластмасова бутилка.Доста мътно и много леко сладко.След около 2 часа, като го погледнах, бутилката се беше доста издула.Оворих за да излезе газта, а след час отново беше издута.Та въпроса ми е:
1. Рано ли съм го запечатал?
2. Да му сложа ли пак маркуча, за да не се получи ''фал''?
3. Как се определя, точно кога е готово за запечатване?
:help:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
baiatia написа:
Запечатах си бурето и му сложих воден клапан.(маркуче в буркан с вода)След десетина дни забелязах, че вече въобще не излизат мехурчета, въпреки, че го наблюдавах около полови час.
За това махнах маркучето и го запечатах.След няколко дни от нетърпение да видя какво става, отточих около 100 гр. в една 200 грамова пластмасова бутилка.Доста мътно и много леко сладко.След около 2 часа, като го погледнах, бутилката се беше доста издула.Оворих за да излезе газта, а след час отново беше издута.Та въпроса ми е:
1. Рано ли съм го запечатал?
2. Да му сложа ли пак маркуча, за да не се получи ''фал''?
3. Как се определя, точно кога е готово за запечатване?
:help:

1-да 2-сложи го пак 3-като няма вече ферментация,демек гасне пламъка,не се усеща газировка,захарност няма и т.н.ти не казваш колко време е било на клапан.Аз проверих моя днес,също не бълбука от клапана,но клечката гасне,и се усеща като газиран вкус ,значи още има ферментация :warn: аз си пия водката,а ти ако имаш от ланшната,не даваи зор,ще му доиде времето :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 10:27 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Пункт 2
До като свърши

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Naskohondata1 написа:
1-да 2-сложи го пак 3-като няма вече ферментация,демек гасне пламъка,не се усеща газировка,захарност няма и т.н.ти не казваш колко време е било на клапан.Аз проверих моя днес,също не бълбука от клапана,но клечката гасне,и се усеща като газиран вкус ,значи още има ферментация :warn: аз си пия водката,а ти ако имаш от ланшната,не даваи зор,ще му доиде времето :cooler:

Отпечатах бурето, както ме посъветва.Отдъхна.Запалката, гасне моментално, като я поднеса.
Кога да го запечатам пак?Ако се водим по гасненето на пламъка....Въглеродния двуокис е по-тежък от въздуха и той , ще си остане там дори и да му е дошло времето за затваряне!
Та, КОГА? :datz:

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 19:16 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Абе и аз имам малко въпросителни в тази посока... Аз отделих винцето от майката, когато захаромерът показа нула и вече не се чуваше мляскането на дрождите. Въпреки това го сложих на воден клапан и изобщо не съм видял и един мехур. Обаче на вкус винцето не го намирам за оформено и е мътно. Да го махна ли този воден клапан и да го оставя да подиша през малък отвор..?!
П.П. Е, аз от седмица не съм го отварял, за да дегустирам, но не ми се вярва нещо да се е променило в това студено време и при липса на мехурчета...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 20:16 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
:) а бе хора имам питане относно измерване с рефрактомер,10 ден откакто съм извадил виното и е на воден клапан :) в бъчвите,температурата в помещението ми е постоянна и не пада под 20 а рефрактумера си стои на 7% и не мърда на никъде.....????? явно се вижда и протичане на ферментация


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 20:40 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Колеги,
Вие какво искате ?
Да сложите ширата в края на септември или началото на октомври и след 15 петнадесет дена да пиете вино ли ?
Няма да стане !
Да, ако искате това което се е получило /мътно,сладникаво,газирано и т.н./ да си го изпиете- ОК , никой няма да дойде и да Ви го изпие.
Ако искате да си получите хубаво домашно, СОБСТВЕНО ПРОИЗВЕДЕНО, вино то тогава изчакайте още поне 15-20 дена / 2 или 3 седмици…
Единият от начините ,според дебелите книги, е : воден клапан

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2010, 22:31 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
valentor написа:
Колеги,
Вие какво искате ?
Да сложите ширата в края на септември или началото на октомври и след 15 петнадесет дена да пиете вино ли ?
Няма да стане !
Да, ако искате това което се е получило /мътно,сладникаво,газирано и т.н./ да си го изпиете- ОК , никой няма да дойде и да Ви го изпие.
Ако искате да си получите хубаво домашно, СОБСТВЕНО ПРОИЗВЕДЕНО, вино то тогава изчакайте още поне 15-20 дена / 2 или 3 седмици…
Единият от начините ,според дебелите книги, е : воден клапан


....Така, де!!?? :? А в моя случай? Всъщност аз за втора година правя винце, но съм изчел всичко с кориците..! Е според мен малко се вживяват някои табиетлии тук, но вярвайте, че и аз не искам да пия нито сладко, нито мътно вино и правя каквото е по силите ми за това!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bobos, Ivailo+-, Lukata, shubarkov, stinger, tos и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима