Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 05:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Миризма на сяра
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Авг 2008, 11:38
Мнения: 3
Дайте ми съвет.Направих 50 л. Мерло , всичко мина перфектно но леко ми мирише на сяра. Какво да правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Претакане през медна фуния или при източвамето струята да пада от високо върху медна ламарина. Утаиката се хвърля бурето се измива. Ако мирише още се прави още едно претакане.
Пък ако мирише още ще си запушваш носа като го пиеш :lol:
:( - Еи това беше злобно!
:) - Шегичка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 18:13
Мнения: 4
Здравеите колеги имам проблем с моето вино слиожих 200 кила Солмонели миналиа месец на 25 сложих му 5 кила захар понеже имаше малко скапало ми казаха да му сложа Калиев метабисулфит снощи отидох да видиа какво става наточих от него но много мирише на развалени яайца не знам какво да го правиа ако ниакои да ми помогне ще сам много благодарен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
На какъв етап е добавен калиевия метабисулфит и колко?
Кога започна да мирише?
Нещо друго използвано ли е?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 18:13
Мнения: 4
здраввеи колега ами сложих на вечерта като го смлиах гроздето 2 капачки и половина


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 18:13
Мнения: 4
друго нищо не сам у слагал преди 2 седмици го запечатих ниамаше мирис на нищо не знам какво да го правиа дали да го отвориа посаветваи ме


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Причините могат да са доста, но пробвай първо с претакане. Петьо по-горе е споменал един от основните начини. Важното е виното да се аерира поне за начало. Ако има ефект, може да повториш. Да не би да го държиш с утайката? Започнат ли автолизни процеси, не очаквай аромат на рози :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2010, 18:13
Мнения: 4
ами да с утаиката е както сам го сложил не сам го оточвал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Отдели го от утайката, по всяка вероятност от там идва всичко. Постарай се виното добре да се аерира.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2011, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2011, 08:46
Мнения: 7
при липса на медна фуния може да се претака с пластмасова като в нея се поставят медни стружки в тензух или се постави меден проводник по възможност многожичен и раздърпан да заприлича на топка калчища

_________________
РАКИЯ СЕ ПИЕ С ПОВОД БЕЗ ПОВОД С ПРИЯТЕЛИ БЕЗ ПРИЯТЕЛИ С МЕЗЕ БЕЗ МЕЗЕ И КАКТО Я ДАДЪТ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 01:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В медните проводници има бая примеси, след окисляване се оцветяват в синьо виолетово. Лентички от тънка медна ламарина също стават.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 11:45
Мнения: 94
Владко,
Миналата година и аз използвах калиев метабисулфит.
Сипвах и аз с капачката като мерилка.
Всичко бях направил както трябва, единствено не използвах култивирани дрожди.
Захарността на гроздето беше 24%.
Миришеше и при мен много на развалени яйца. В край на сметка не разбрах от какво се получи. В една книга за болестите при вината пише, че се получава от големи количества серен двуокис (при нас калиев метабисулфит).
Миришеше си и това е, колкото и да се преточва.
Тази година ще пробвам с по-малко количество калиев метабисулфит, по-проветливо място (миналата година беше в мазе), култивирани дрожди. Успех.
Иначе в книгата на Проф.Янков (за която благодаря на адаша Малчев) пише, че се получава при напрашаване на лозята със сяра на прах против оидиум. Също може и когато ферментацията е протекла при висока температура или дълго задържане на виното върху калта.
Това напрашаване със сяра, актуално ли е още? (защото книгата е от 92-ра година)
Ако да - измиването на гроздето преди мелене ще помогне ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2011, 19:48 
Offline

Регистриран на: 25 Фев 2010, 21:36
Мнения: 53
Местожителство: ХАСКОВО
С интерес прочетох за преточване с медна фуния: Подариха ми 2бр медна ламарина с размери 20на40см : Мога ли да ги използувам за преточване на шира и вино макар и да нямам мирис на сяра: чувал съм също така че е добре когато се вари ракия СВАрЕНАТА ракия да пада върху медна фуния или плоскост ПИШЕТЕ мНЕНИЯ !!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 10:40 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
здравейте и аз имам сходен проблем ,вчера отворих буре запечатано миналата година с добро каберне ...но първите пет шест минути ароматите на виното са блокиране ,дори на мен ми намирисва леко на сяра ,след известно време нещата се изчистват виното изгубва лошият аромат и се появява характерен аромат на хубаво каберне :D цвета е стабилен а бе други забележки няма и се чудя сега в неделя ,като го вадя дали да го пусна през медна ламарина,страхувам се медта да не повлияе на качествата на виното,какво е мнението ви ..?? при мен нещата се случиха така и малко от вманиачавани :) бурето е ново и ми се струва,че прекалих с опушването със сяра ,поне аз с такова впечатление останах .
приемам всякакви съвети .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
С чиста медна ламарина ще се оправи...друг метод е гранулиран активен въглен 50-100г на 100л.Но аз бих пробвал първо с медна фуния,ако нямаш-просто парче медна ламарина във фунията(НЕ С МЕДНИ ТЕЛЧЕТА) върху което да тече виното докато го бутилираш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима