Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 22:46 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Абе това с претакането в контакт с мед,медна ламарина и тп не е много умно ,но ако мислите виното бързо да се изпива става,ако обаче е вино за отлежаване или дестилация ще се създадат проблеми,увеличено съдържание на мед или недай си боже още по лошия вариант увеличено съдържание на желязо,и после трябва да се деметализира дестилата или при варене или след това с йонообменни смоли и т.п.,а ако е вино за отлежаване се размътва невъобразимо и трайно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2011, 23:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
е да...за медното помътняване после с калиев фероцианид ли беше оправянето...ама кой ще изчисли дозата...
Дали действително от такъв малък контакт мислиш може да се образуват медни соли?
Аз си мислех,че е необходимо по-дълъг контакт с меден съд примерно и ниска киселинност...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 11:39 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ще пробвам да го проветря без мед,че и аз някъде бях чел ,че това с медта крие опасност а виното е разкошно,просто тези десет минути са му проблема,после няма следа от този мирис . сега ходих да търся медна ламарина малее квадрата е 90 лв ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2011, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Всичко си е наред с винцето, не го мисли толкова ;) Меден сулфат и медна ламарина са за по-тежки случаи. Едно обикновено аериране виждаш че е доста добър вариант при теб. По-лесно ще е ако не задържаш вино до това време :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 21:21 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Здравейте,
и аз имам проблем с миризма на сяра (да не кажа прхххх). Как се получава.
Виното е от памид 2011. два пъти сулфирано и препочено (било е в бидон, не в каца).
Бистро и с хубав цвят.
Налято в бутилки (пластмасови) е ОК, но след отваряне на бутилката и консумация, остатъка на следващият ден започва леко да поналирисва. Бях оставил една бутилка за повече от седмица и се бе "подула" и мирише на сяра.

Моля за съвет.
1. Трябва ли да сулфирам още веднъж (в момента останалото количеството е буре) преди да напълня в бутилки.
2. От какво се получи (не довършена ферментация или т.н.)

Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 21:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
получило се е най-вероятно от предозиране при сулфитирането.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 10 Яну 2012, 22:26, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
нещо не мога да разбера, първо го сулфитирате, после се чудите как да премахнете тая миризма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 22:06 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Highlander написа:
нещо не мога да разбера, първо го сулфитирате, после се чудите как да премахнете тая миризма


Спамърчо, след като прочетеш малко по темата: "защо, кога и как се влага серен диоксид" ще разбереш, и няма да се чудиш :klugscheisser:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
не се чудя на мен си, чудя се на другите, защото такива проблеми нямам :)
а това със спама не ме притеснява, за много други мога да кажа същото, но пък нали трябва да се отличаваме все пак..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 22:14 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Ili6a, а как се лекува?
Аериране или друго?
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 22:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ако проблема идва от предозиране,то едно бързо преливане и махане от евентуална утайка би помогнало.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 22:38 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Благодаря за съвета.
Утайка няма никаква.
Ще опитам и ще споделя резултата.
Ако има други съвети също ще съм балгодарен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 10:20 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2010, 11:13
Мнения: 34
Благодаря за съветите на Ilu6a.
Да споделя. Наистина се оказа че когато съм отточвал в бутилки от 10л, в последната съм допуснал и малко кал.
Именно от там идва проблема.
Останалото количество което е бурето е без миризма и с нормален аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима