Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 21:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Бентонит
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 22:19 
Offline

Регистриран на: 17 Сеп 2009, 23:59
Мнения: 13
Мерлото ми вече един месец си стои в бурето на воден клапан.Всичко с ферментацията протече нормално и сега идва ред на бентонита.Въпросът ми е:грешка ли ще е ако го сложа сега,преди да съм преточвал виното и мил бъчвата?
Или да го слагам смело,да чакам 10 дни и тогава да преточвам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Целта на добавяне на бентонита е да избистри виното, така че ако е бистро само го преточи, ако не е и ти се занимава може да източиш виното и да отделиш утайката след това да добавиш бентонит и след 10дни пак да го отточиш или направо бухай в бъчвата преливаш 2-3 кофи да се разбърка и трябва да изчакаш да се избистри и претакаш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2010, 23:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
ъъъъ с бентонита човек може много да се заиграе...слагат го даже и в началото на ферментацията...-спомага за по-доброто извличане на ароматите от ципата...
Дори и да ти се струва бистро виното-отдели го от утайката и го третирай с бентонит...това повторно избистряне помага и за по-дългото съхранение и стареене на виното,защото увлича на дъното и голяма част от дрожденото(белтъчно)съдържание на виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Едно цитатче "Технология на виното" 1992 Проф. Атанас Янков:
"Бентонит. Той е природно минерално съединение от рода на глините, при което активната съставна част е хидратираният алуминиев силикат.
При разтваряне на бентонита във вода той образува полидисперсни системи с голяма повърхност и отрицателен електрически заряд. Частичките на бентонита лесно реагират с белтъчните вещества във виното, които имат положителен пълнеж. При това белтъчните вещества коагулират и се адсорбират от голямата повърхност на частичките, които след това се утаяват.
Във винарската промишленост се употребяват различни марки бентонит — калциев, натриев и калиев.
Отделните бентонити различно набъбват.
Бентонитът свързва всички термолабилни белтъчни вещества, а освен това адсорбира окислителните ензими и багрилните вещества. Ето защо той с успех може да се използува за свръхбистрени вина и вина, предразположени към оксидазно пресичане. По-малко е подходящ за бистрене на червени вина.
Най-добри са бентонитите, които са силно алкални (рН 8,5 - 9,5) и съдържат натрий.
Много голямата повърхност и електрическият заряд са причина бентонитът да има висока адсорбционна способност спрямо белтъчните вещества. С тази способност той свързва и отстранява термолабилните белтъчни вещества от виното и го предпазва от ново помътняване при промяна на температурата. Освен това бентонитът спомага много за лекуване на свръхбистрени вина, като отстранява излишъкът на бистри- тел. Той възпрепятствува и появата на медното (червеното) пресичане на вината.
Недостатък на бентонита е силната адсорбция на багрилните вещества, поради което не е много подходящ за бистрене на червени вина.
Преди да се пристъпи към бистрене с бентонит трябва да се провери дали виното е предразположено към белтъчно помътняване, т.е. дали има нужда от бистрене с бентонит. Това става, като от виното се наливат в две епруветки по 10 - 20 cm . Едната епруветка се нагрява в продълже¬ние на 5 - 10 min на водна баня. при 75 °С, след което се оставя в продължение на 24h при стайна температура. При същата температура се съхранява и виното от втората (контролната) епруветка. След това се сравнява бистротата на виното в двете епруветки. Ако загряваното вино не се е запазило бистро, то трябва да се обработи с бентонит.
Количеството на бентонита трябва да се определи опитно в лабора¬торията за всеки съд поотделно. Обикновено за нашите вина то е в границите 80 - 200 g бентонит за 100 dm вино."

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 08:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Петьо имаш браво постарал си се да си полезен за другите :klatsch: ! Има обаче нешо неясно в края:
Цитат:
Обикновено за нашите вина то е в границите 80 - 200 g бентонит за 100 dm вино."

Това 100 dm дали е 100 кубически дециметра което е 100 литра.
Има една марка бентонит който се води активиран но с какво не зная по скоро той е за леярството.
Завода за бентонит е в Кържали и там съм влизал но не ти е работа прахоляк, що не ми се напълниха обувките с пепел а бях само в склада за готова продукция.
:kaffee2: :buch: :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 13:10 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
бентонита обикновено го държа до десет дни ,на петият шестият ден от влагането му ,започвам и да откислявам без преди това да съм откалявал. бентонита и откислителя при здрави вина влагам грам на литър.
на десетият ден откалявам ,наливам в бъчвите и третирам със серниста. това са последните ми процедури,запечатвам и оставям да старее,колко вече е спорен въпрос :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 16:51 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 17:56
Мнения: 11
може ли виното да се третира с бентонит и откислител ако все още е леко газирано


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: БЕНТОНИТ
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 22:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
не-изчакай...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 08:52
Мнения: 10
От къде може да се закупи бентонит в София ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2013, 20:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
В повечето агроаптеки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2013, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 08:52
Мнения: 10
Благодаря за бързия отговор ! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2013, 16:38 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Бентонита не е за червени вина


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2013, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Цитат:
vinoirakia написа:
Бентонита не е за червени вина

Щ"о да не е ? :?: :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2013, 01:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
BREAKER написа:
Цитат:
vinoirakia написа:
Бентонита не е за червени вина

Щ"о да не е ? :?: :)

ЪЪ да наистина защо да не е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2013, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
При неправилен избор на бентонит може да са увлече малко багрилна материя и ароматични вещества т.е. виното да позагуби малко цвят и аромат. Ако ще е бентонит за червено вино, той е добре да набъбва доста по-малко отколкото този за бяло вино например. Важното е да не се прекалява с дозата, която пък точно може да се определи с лабораторен тест.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: letajanta и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима