Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 13:18 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
без да претендирам да съм последна инстанция моят опит е - здраво червено вино бистря с 15 до 20 гр на 100 литра а бялото с около 30 до 50 грама на 100 литра .
3а 200 литра червено вино разтварям в 2 л топла вода 40 грама бентонит / 1 л вода на всеки 20 грама бентонит ..не знам дали това е точно,ако не е ще се радвам на точната пропорция / разбивам много добре и оставям 24 часа да набъбне ,преди влагането във виното отново много добре разбиване и го влагам във виното под непрекъснато динамично разбъркване .
оставям виното на воден клапан с бентонита около 10 дни ,като през това време по веднъж и ли два пъти на ден очуквам бидона от горе на долу за да съборя полепнала утайка ако има по стените и да я свалям на дъното .
Откалявам виното и го оставям в чисти съдове ,не сулфитирам сега /може и да е неправилно и рисковано / защото бистря по това време на годината /средата на ноември/ оставям така виното до към края на декември началото на януари и тогава откалявам и сулфитирам ,това е в общи линии от мен ,надявам се хората с повече опит и познания да направят корекции на това което аз предлагам за да не подведа някой .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
ika написа:
...оставям виното на воден клапан с бентонита около 10 дни ,...
Откалявам виното и го оставям в чисти съдове ...,не сулфитирам сега,... защото бистря по това време на годината /средата на ноември/ оставям така виното до към края на декември началото на януари и тогава откалявам и сулфитирам ...


Нещо не разбрах тук. Значи ли, че откаляваш 2 пъти след бентонита, като едва след втория сулфитираш?

Аз не смятах да пиша в темата, защото мислех, че е писано и е ясно. Но явно не е така.

Та, дозите най-общо казано са тия: 30-100гр/100 литра вино. На "Ванков" буквално пише:" 20-70гр/100 за бяло и 10-30гр. за червено."
Аз се придържам към средните. Е, 30 за червеното. Да бъда честен.
Водата - 10 пъти повече от бентонита. Т.е. на 20 гр. - 200 мл. са достатъчни. Защо да блъскаме вода във виното? Престоява най-малко 12 часа. 24 - по-добре. Ако е топличка водата - по-добре.
Влагането - еми разбърквам с ръка и наливам. Чак пък интензивно - не. Просто позавихрям, изливам, дозавихрям, плакна шишето с вино и затварям.
Откаляването - 7- 10 дена. И сулфитирам. Веднага, след като върна (или съм прехвърлил) виното. Малка доза SO2.

П.С. Това с почукването на бидонЯ ми е интересно и ново за мен. Дали действа? Или просто така, за спорта. Нещо да правим, за да оправдаем влизането в избата?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015, 22:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Някои бидани имат ръбове и за това почуква...ако има утайка задържала се по тях да падне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 08:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
lhristov написа:
Водата - 10 пъти повече от бентонита. Т.е. на 20 гр. - 200 мл. са достатъчни. Защо да блъскаме вода във виното?

Аз вчера разтворих 20 гр бентонит в 1л вода (почти гореща). Днес, след 13-14 часа, на дъното има слой (в двулитрово шише от безалкохолно, слоя е 2-3 пръста) като утайка, другото над нея е почти бистро. Ако наистина водата е много, да отлея ли бистрата част? :?

П.П. На упътването пише: "Необходимото количество бентонит се сипва и разбърква в 0,5л топла вода." Означава ли това, че ако количеството на бентонита е 100 гр, пак ще се използва 0,5л вода? Ще се разтвори ли така добре, както и при 20 гр бентонит?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет,непосредствено преди влагането на бентонита откаляте ли ?

В предвид, че при разтварянето се вдига утайката която се е събрала до момента?

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 16:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ако има утайка ,то тя се отстранява преди влагането.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 09:02
Мнения: 7
Здравейте,за първи път ще използвам бентонит и затова ще си позволя да задам няколко въпроса ,които не мога да си изясня
- в горният пост отговора е ,че трябва да се откали виното и тогава да се влага бентонит това ми се вижда доста трудоемко . виното ми стои веднъж откалено от грубата утайка/извадено от джибрити на 7 дена/ на воден клапан вече около 40 дни за което време се надявам да са протекли всички ферментации и мислех да вложа бентонита и след десетина дни да откалявам а сега излиза че трябва да откаля ,да третирам с бентонит и отново след десетина дни отново да откалявам ,някъде очевидно аз греша ..??
-1/10 бентонит топла вода достатъчно ли е за разграждане
- може ли след като се вложи бентонита след два три дни да се сулфитира виното и след още седем осем дни да се откалява


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Всичко ти е ясно , ами не ти се откалява :D
Преди малко въпреки , че ацки ме мързеше откалих и бентонирах(няма конкретна Българска дума ) .
Само , че аз каквото пише Илюшата го изпълнявам , без да го обмислям , и нямам после проблеми .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 16:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Защо го слушаш Илюшата ?! Едно време дядо ми да не би да е слушал Илюшата , пък правеше перфектно вино !!! :D

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Лимонадата оправя всичко .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2015, 09:02
Мнения: 7
защото не искам да направя вино като преди 50 години затова и питам ,ама честно казано се надявах това откаляване да го избегна :)
а на другите ми въпроси какви ли са отговорите


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 17:10 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Емо , ако позволиш ще допълня подписа ти така : Нещата са временни , лимонадата е вечна ! :lachtot:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
И на мен днеска не ми се откаляваше бялото вино щото е в бъчва и не мога да видя
какво откалявам :wallbash: и по метода на ''накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл''
Забих на дъното един прозрачен маркуч, изсмуках калта докато протече светло вино.
Та те така...... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Tея по Плевен не хвърлят калта, тя им е ценна понеже я дават на кокошките за да носят повече , тука източваме от горе -надолу .
Последните 5-10 л отделно за да няма риск от неволно размътванье .
Днес забърках бентонита- 50гр в литър вода .
(Преди това откалих ,имаше 1-2 мм утайка ...)
В двулитрово шише от пепси понеже така го тръскаш и разбиваш най- мързеливо 2-3 часа .
След седмица ще го източа от горе -надолу със специален маркуч на 2 пъти по 50 л в друг съд , където ще добавя сернистата ( мисля 20-30мл / 100л ).
След това ще го пресипя в галонови туби по 19л от минерална , и те- така ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Абе вие слушате Илия и действате буквално, но пък и не е така. Щото и Илия прави разни мурафети. Впрочем, убеден съм, че за тия 1-2 мм. кал(случая на Емо) Илия въобще няма да си играе и да рискува да прехвърля два пъти виното си. Е, ако има нещо мирис или притеснения е логично да се направи. Ще си шибне бентонита директно. Лично аз бих направил същото.
Друг мурафет - задържане на бялото върху една от утайките. С периодично разбъркване (повдигане на същата) без достъп на въздух. Има си термин за това. Гони се един плюс във вкуса... масло... и те така, както вика Баце Емо. Или Мони, все тая.

Та Емо, 50 гр. Бентонит му беше достатъчно 500 мл. вода. Ама нейсе. И трябва да стои 12 часа. Не 2-3.
И не го прехвърляй пак два пъти това вино по бидоните. Пълни си тубите (отдолу нагоре отточваш, нали спец. маркуч си го топнал на 3 пръста от дъното и теглиш. Но пък това е въпрос на гледна точка. Ако застанеш на челна стойка ще е обратно, нали?)

Пълни си тубите, както казах и във всяка добавяй по капачка серниста. Няма да предозираш. Вервай ми.

vava написа:
- може ли след като се вложи бентонита след два три дни да се сулфитира виното и след още седем осем дни да се откалява


vava, не е така. Влагаш бентонита, след 7-10 дни махаш от калта, сулфитираш и връщаш, или връщаш и сулфитираш.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, mariand4 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима