Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 19:27 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Хъм,чакайте бе момци това откаляване през пет дни не носили рискове с прекаленото окисляване.
Каквото и размътване да става когато се влага бентонита за 10 дни нямали да падне ..
Незнам нека Илийката и останалите знаещи да коментират


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 19:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Бях забравил как се нарича този метод със задържане на виното над утайките и периодичното им повдигане без достъп на кислород. Та проверих , нарича се б а т о н а ж .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ами много е колега [b]ika[/b]. Ма сърце юнашко не трае... Бързат момчетата. Баце Емо особено, щото има много приятели и гледа по-бързо да му стане виното готово.
Ика, питах те нещо на предната страница, защото не доразбрах. Сега обаче не мога да цитирам. Виж го, моля те.

Марио, да, батонаж е термина. Ти, между другото опита ли вината. Някакви отзиви? Постарай се малко де.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
emil emilov написа:
тука източваме от горе -надолу .
Последните 5-10 л отделно за да няма риск от неволно размътванье .

Първо в бурето не мога да вида от къде да почна да оттакам .
Второ, цялата кал беше 2-3 литра(по моя метод) и я извърших за 15 минути(като се почесвах) :D
И трето, с това вино си изтощавам франциското буре ;) Виното така и така ще замине на ракия
а ма го опитах и взе да ми харесва та не знам :? .....
Пс Емо нащте кокошки леп не ядат само мръве :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 20:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1122
Местожителство: Дупница
Абе чудех се аз какви са тези яйца от щастливи кокошки , ама сега всичко ми стана ясно! Явно са яйца от почерпени кокошки! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 21:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Аха...батонаж..ама това се прави върху фините утайки,които след вдитгане правят виното с лека опалисценция,а не мътно.Тоест виното се бистри до степен пълна липса на странични миризми в утайката.
Освен това да допълня нещо важно,което не е за пропускане,а именно:
Времето е топло!!!
Преустановете на този етап разни намеси във вината(изключвам сулфитирането)-освен ако не е наложително!-миризми и т.н...
Изчакайте студеното време!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 21:13 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ИЛИЯ,батонажа не ни е темата сподели твоето мнение относно питамето на vava ще е много полезно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 21:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Ами аз съм отговорил-буквално преди въпроса му...ама на него му е трудоемко.
Освен това ви съветвам да изчакате 4-5 дена да паднат температурите и тогава да правите сваляне от утайка и влагане на бентонит...или минаване през филтър .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 10 Ное 2015, 21:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
lhristov написа:
Та Емо, 50 гр. Бентонит му беше достатъчно 500 мл. вода. Ама нейсе. И трябва да стои 12 часа. Не 2-3.

Тук пише друго-този е за червени вина:
Препоръчва се приготвянето на 5% воден разтвор – например 50 гр. бентонит в 1 литър вода със стайна температура. С оглед получаването на хомогенни смеси се препоръчва бентонитът да се слага във водата малко по малко при енергично и продължително размесване. Внимава се да не се образуват топчета. За тази цел са подходящи електрически бъркалки.
Изчаква се стриктно 24 часа, време необходимо за набъбване на бентонита.

lhristov написа:
vava, не е така. Влагаш бентонита, след 7-10 дни махаш от калта, сулфитираш и връщаш, или връщаш и сулфитираш.


Аз обаче съм си мързелив!Затова откалявам,влагам едновременно бентонит и калиев метабисулфит и не виждам абсолютно никакъв проблем в това :megagrin: !


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 21:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
andrei написа:
!Затова откалявам,влагам едновременно бентонит и калиев метабисулфит и не виждам абсолютно никакъв проблем в това :megagrin: !

Ти не виждаш проблем , но химията за 8ми клас вижда:
КМБС с вода е с киселинен х-р...а бентонита е с основен...
Оп...проверих не е 8ми клас ,7ми клас :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2014, 16:08
Мнения: 69
ilu6a написа:
andrei написа:
!Затова откалявам,влагам едновременно бентонит и калиев метабисулфит и не виждам абсолютно никакъв проблем в това :megagrin: !

Ти не виждаш проблем , но химията за 8ми клас вижда:
КМБС с вода е с киселинен х-р...а бентонита е с основен...
Оп...проверих не е 8ми клас ,7ми клас :megagrin:


Е, и?Откалявам,сулфитирам и към сулфитираните 100л добавям бентонит!Не смесвам бентонит с бисулфит!А стоте литра вино-те
май са с висока киселинност/3.6..7..8/Как се променя тя с 10-те грама бисулфит,или с 5 процентен разтвор на 50гр бентонит?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2015, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юли 2012, 16:40
Мнения: 9
Здравейте, съфорумци. С това топло време, май скоро няма да пием вино :cry: Обаче родата надава вой - аде ве, кога ша стане туй вино - та реших и аз да се пробвам да го бистря. Първо го преместих в гаража на по-студено, дано се успокои. Виното е в бутилки от минерална вода - 11литрови на воден клапан. Закупих си бентонит на ф. Ванков и понеже нямам везна, по стария изпитан начин с карта в/у стъкло разделих бентонита на приблизително равни 5 грамови части. За проба реших да забъркам няколко разтвора. Та тези 5гр. ги прибавих към 50 мл. топла вода и ги разтворих, оставих ги да стоят на топло и след 24 часа имах мнооого ррядка бозица със зелен оттенък, след още около 48 ч. горе долу се сгъсти, но обема не си промени т.е. 50 мл.
Та въпросът ми е - трябва ли разтвора да промени обема си т.е. да се увеличи или бентонита набъбва до обема на водата в която е разтворен? Защо при мен набъбва толкова бавно и проблем ли е, ако го чакам 2-3 дена преди да го вложа във виното, а и последно - това ли трябва да е цвета - на боза със зелен оттенък?
Благодаря предварително и наздраве - кой с каквото си! има :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 19:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Бентонтита не увеличава обема си .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Сеп 2015, 13:29
Мнения: 32
Привет, непосредствено след бистрене се сулфитира и бутилира или е по -добре да се изчака?

Бентонитът може ли да се добави в буре за пример без да се резбърква.? На опаковката пише ,че се разбърква добре с вода и после само се добавя? Един вид без да се вдигат евентуалните утайки.

Благодаря

_________________
batence81 написа:
?едно време нито дрожди е имало, нито топли мазета октомври месец, защо да правя и топлоизолация и саниране на бидон?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Бентонит
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2015, 15:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Все нещо да се спести...не става така вино.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 69 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима