Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2010, 09:01 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте,

виното в момента е на път да приключи с ЯМФ и реших да изпробвам вкуса му и трайността му.
На вкус има съвсем лека кисела жичка, което мисля е нормално на този етап, а за трайността оставих една чаша на топло в хола, която на 3-4ден започна да става отгоре на петна.
Въпросът ми е:Колко може да издържа нормално едно здраво вино в досег с кислород?

PS.Сулфитирал съм след смачването 100мл/100кг мъст серниста киселина и след това дрожди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2010, 19:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Този опит се прави,за да се разбере има ли склонност виното към оксидазно или кафяво пресичане и провлачване....но се следи за промени във вкуса и цвета ДО 48 ЧАСА
за 3-4 дена и обикновена вода ще се развали,направи същия опит но виж дали на първите 24 часа ще има прамяна на вкуса, а като станат 48,дали има промяна на цвета!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 09:28 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Пак оставих една чаша и след 36ч започна на повърхността да се образуват бели петна нещо като каймак.
Едното ми буре не е пълно до горе и забелязах, че на повърхността и там се е образувал бял слой.
Ферментацията продължава/бучи/, така че продължавам да чакам.Мисля 20дни след приключване на тихата ферментация и като застудее да махна калта.Само се чудя дали да сулфитирам отново,защото мисля да оставя вино за цялата година едно 50л буре и бутилки, но пък не искам и твърде много химия.Дайте съвет,моля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 21:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Чакай сега още не ти е приключила ферментацията ,а правиш опити дали е здраво виното???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима