Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2008, 16:09 
Offline

Регистриран на: 18 Окт 2007, 13:37
Мнения: 2
един линк http://longanlon.bloghub.org/156
така май е по-удобно за четене :idea:

Kratun написа:
Нека започна с това, че до 2001-ва имам 4 годишен стаж в предприятие за производство на вино и високоалкохолни напитки от всякакъв вид. Организирал съм износ на големи партиди българско вино за държави от цяла Европа (вкл. Франция), Япония, Канада, Израел, Русия, дори Ливан. През 1999 г. успях да реализирам износ на търговско количество ракия за САЩ - нещо, което до тогава никой не бе успял да направи. Познавам алкохолния бизнес у нас добре.

Именно затова смятам да ви поразкажа малко неща от кухнята на производствения процес на вината и ракиите в нашенските винпроми, които може леко да ви стреснат…

Грижата за лозата e основен приоритет на „Винпром Пещера“ – интервю с Егор Боев за сп. Агробизнесът /със съкращения/:

Винпром Пещера“, като най-голям изкупвач на гроздова суровина в България прави сериозни инвестиции в обновяване на лозовите насаждения. Въпреки, че работи с над 200 контрагенти, които добиват суровина от близо 100 хиляди декара лозя, компанията инвестира и в собствени масиви.”

Такаааааа…

Нека допуснем, че добивът на грозде от един декар е около 1000 кг., което не е никак малко. Какво получаваме? 100 хиляди тона грозде. Ако ракията се прави по нормален начин, няма как да получиш повече от 20л от 100 кг рандеман. Обаче, имайте предвид, че 1кг качествено грозде струва около 0,50 лв, т.е. ако всичко е редовно, 20 литра ракия ще излезе 50 лева само суровина. Ами разходи за производство, за бутилка, етикет, кашон, режийни, транспорт, РЕКЛАМА? А, забравих акциза и ДДС-то! И при тези разчети Винмпром Пещера би получила всичко на всичко 20 000 тона ракия, което сравнено с количествата, продавани годишно само в България е нищо. А те произвеждат и вино, което се прави пак от грозде…

Как се прави виното в България?


Да допуснем, че в края на кампанията за изкупуване на грозде винпромът има 100 единици грозде с различно качество. От него правим т.нар. “първо вино“, не повече от 50 единици. Това е истинската гордост на всеки производител. Една част от него се оставя за отлежаване, с друга се произвеждат няколко ограничени партиди предназначени за износ или за панаирни изложения и една съвсем малка част от него остава за подобрение на други партиди.

С остатъка от винени джибри примесени с обилно количество вода, захар и сухи дрожди правим още минимум 150-200 единици “второ вино“, което е най-често срещано на вътрешен пазар. Неговата цена е около 6-8 лева в момента (в зависимост от това колко е подобрено с вино от “първата ръка”).

Предната манипулация се повтаря с остатъците до получаването на “трето вино“. То се използва най-често за продажби на вътрешен пазар в категорията около 4 лв за бутилка. Всички знаете 5 литровите картонени опаковки (плащаш 3 - получаваш 5) с цена 12,00-15,00 лева.

Каквото е останало като утаечна кал и др. добавки от ферментацията отива за производство на “гроздова” ракия или на последното “четвърто вино“, което се предлага в едни много стилни пластмасови бутилки с форма на бъклица и звучни и креативни имена като “Мерлото на тати“, “Учиндолско усукано“, “Трепета на технолога“, “Меча кръв” и други подобни. Естествено, че и в най-ниските категории се добавя по мъъъъъничко от “първото вино”, но колкото по-надолу, толкова по-малко.

А какво става с ракията?

Абсолютно сте прави, когато си мислите, че в ракията от среден и нисък клас (с цена 7-8 лв за бутилка) в най-добрия случай има съвсем малко грозде. За нейното производство се използват отпадните продукти при производство на виното, т.е. винена кал, вода, захар, сухи дрожди и оцветители, и ароматизатори от растителен произход. Накрая полученият винен дестилат, който излиза с около 65-70 алк.градуса се смесва със спирт (за съжаление много често той е меласов) и омекотена вода за да не помътнее.

Успокоителното в цялата работа е, че всеки уважаващ себе си винзавод изпраща поне по една проба от ракията си за анализ в акредитирана лаборатория. Там при много прецизни условия се измерва съдържанието на метилов алкохол, тежки метали и др. отрови в нея. Този анализ е много скъп ако решиш да го правиш за купаж под 5 тона ракия например. Затова казвам, че заводската ракия, макар и с … да речем компромиси при влагането на качествени материали, е доказано неотровна."


Автор на материала е Диян Русев - Kratun, който не черпи на рождения си ден с евтино вино (и смее ли ).


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2008, 15:56 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Браво!
Имах съмнения, но след прочитането слагам точка по въпроса. И в потвърждение на написаното от кратун анализирайте таблицата на :
http://www.bena-bg.com/page.php?n=3598&SiteID=258


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Тъжно но истина
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 14:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Тъжно но истина

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2008, 15:57 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 16:44
Мнения: 6
Местожителство: Plovdiv
Не всички вина се правят по този начин.Все пак има доказали се марки и изби.Толкова изби спечелиха награди в чужбина.....не злорадствайте.Всяка изба прави качествени и трапезни вина, има асортименти за всеки потребител.Та ти ако не си ценител ще си купиш ли вино от 25 лв, защото за да направиш вино , достойно за награда разходите са големи.Но в това число не включвам консумативи като оцветители и овкусители(с тях правят наливните вина.)Не се подигравайте с труда на технолозите.Всеки технолог иска да прави качествено вино, но като няма на кой да го продаде в България и при тази конкуренция в чужбина, започва да прави вина за масово потребление за да има икономически баланс.

И все пак домашното вино е най- вкусно, но не най-трайно!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2010, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
http://www.novinar.net/news/lazhat-ni-s ... 2MA==.html
Явно някой копира :lachtot: тема от форума :lol: !
"Ин вино веритас" (във виното е истината) да във виното че не е от грозде!!!
viewtopic.php?f=7&t=581
държавен стандарт и за винопроизводителите :lachtot:
Какви ли ще са последствията?
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2010, 22:05 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2008, 16:44
Мнения: 6
Местожителство: Plovdiv
Ти продължавай да пиеш вино под 3.5 лв бутилката пък очакавай да има грозде вътре. За всеки по нещо!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 15:14 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Преди да отпиете и да се произнесете за качеството прочетете:
http://www.webcafe.bg/id_1367673816_Veche_sme_on_wine


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 15:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
еврейски изследвания :furz: Голдщайн-прочетете малко за него за да се уверите че е просто нагъл журналист-критик!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Бай Драган навреме ни посочва тази публикация-коледни и новогодишни празници.
Цитат:
Ти продължавай да пиеш вино под 3.5 лв бутилката пък очакавай да има грозде вътре. За всеки по нещо!!!

Отговарям макар и със закъснение но сега идва момента.
Купешко вино пия 2-3 пъти в годината и то по коледа и нова година. Защо - ами банкет-така да се каже не може да си носиш домашно ;) ,на нова година пенливо вино грешно наричано "Шампанско" заради тапата :lachtot: и ако остане с него разреждам моето :) все едно че е лимонада.
За това как се прави вече писах, че има добри практики и добри вина от крупни производители не ще и дума но за как да ги нарека тия хора които нямат пари и култура на пиене (което е друг въпрос) масови пиячи :?: които наблягат на количеството виното е изкуствено.
Абе утре ще опитам от купешката продукция и ако мога да пиша ще докладвам.
По рано купуваха вино от изба "Караесен" която е от малкото запазили се кооперативни изби с традиция, но знам ли може Метро и Кауфланд да наделеят.Тая изба работеше на ишлеме и хората от региона си носеха гроздето там и си взимаха вино и ракия според радемана поне там съм влизал и на място съм опитвал :) .
Истина е че на кръчма пия това което не мога да направя сам,ама с годините опита нарастна и с тоя НАШ форум нещата които не съм опитвал да направя намаляват :furz: :furz: :furz: .
:prost: Абе наздваве!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Какво ви е мнението за червените вина на "Санта Сара"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 18:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
За кои от тях по-точно?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
ilu6a написа:
За кои от тях по-точно?

Мерло 2008 и "Цар Симеон"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
БЕЗ КОМЕНТАР; 1 кам 1 реклама :google: http://kaka-cuuka.com/118 администраторите зимаите пари за тези реклами, :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 14:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ква реклама бре?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Ква реклама бре?

ти пак не си разбрал и барзаш да пишеш ..... виш 1 пос и колко мнения има потребителя. и от каде ги е преписал а и "ника" мо е >>> :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима