Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 00:28 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Дали ще е проблем за мерло да се съхрани в пластмасови бутилки от 10л без да е сулфитирано след края на ферментацията.В смисъл дали ще му стане нещо за 15тина месеца примерно или трябва по набързо да се изпие?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 10:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
знам че има хора във форума дето няма да се съгласят с моето мнение и естествено те си имат своите аргументи,но на твоят въпрос аз бих отговорил,това е вино и то домашно тоест продукт от природата затова че колкото по малко намеси толкова по добре. щом е станало добро винце направено от хубаво грозде и с много любов изпий си го с наслада и верни другари.. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 21:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
да задължително е сулфитирането.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Теоретично да, но ако го изпиеш до края на март може и да не слагаш серниста. Каккво става ако не се сложи серниста, ами виното старее по бързо и му се изменя вкуса.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 23:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
не съм съгласен за стареенето.Просто вероятноста да се развали е много по-голяма,ако не е сулфитирано.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 06:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Съгласен съм че вероятноста да се развали е по голяма, но ще дам пример. Миналата година бащами затвори в края на март около 20л. вино в бутлки от шанпанско. Виното имаше някъкъв лек дъх, може би от бурето /поне 20 годишно е и има две прогнили дъски/, пък може да е променило вкусъ си и от това че няма серниста, но преди да се сложи виното бурето е запарено и опушено със сярна лентана. Скоро пробвах една бутилка не беше мръднало от как е затворено. Има една подробност при затварянето, бутилката се пълни до горе /до гърлото/ след като се сложи тапата /пластмасова от шанпанско/ в бутилката почти не остава въздух.
Методът на затваряне напълно протеворечи на установения за съхраняване на вино в бутилки. От една страна няма коркова тапа която спомага за стареенето от друга няма въздух. Но е ефективен. Каква е целтъ при пълнене на бутилките до горе няма въздух следователно не могат да протекът вторични процеси от друга страна не може да се образува налягане и при отваряне на виното да изхвърчи тапата и виното да изкипи.
petiomalchev написа:
Какво става ако не се сложи серниста, ами виното старее по бързо и му се изменя вкуса.
Тук не се изразих правилно, виното старее но не в правилната посока, по бързо се получава този дъх на старо вино. Илуша не мога да опиша вкуса но сигурно е този към който се стремиш, да направиш хересно вино. Не съм пил такова вино но по метода по който се прави мисля че е точно такъв.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 06:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Plancton написа:
Дали ще е проблем за мерло да се съхрани в пластмасови бутилки от 10л без да е сулфитирано след края на ферментацията.В смисъл дали ще му стане нещо за 15тина месеца примерно или трябва по набързо да се изпие?


А след като вече е спряла ферментацията, с какво може да се обработи за да се запази?

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 08:59 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а бе пич имаш два варианта или влагаш серниста или не влагаш... :) щом е здраво вино не виждам никакъв проблем да се съхрани за една година ,като се спазват елементарните правила пълни бутилки и постоянна температура на съхранение / мазе/ ....... аз лично предпочитам домашното вино дори да е по грубо с утайка но да е чисто както природата го е създала,ако е за чисти вина пазара е пълен с такива даваш 30 лева и пиеш напудрено вино от химици и технолози ...въпрос на вътрешно усещане :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 09:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
МММ за хересното вино...си трябват хересни дрожди...там още са маааалко мътни нещата,след 1год ще докладвам обстойно-следващата есен!!!
Иначе хересния тон не е близък до този на старото вино,той си е специфичен,като мадейрения ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Май не ме разбрахте правилно... Исках да попитам, дали има някаква химия като сернистата киселина, която да запази виното след като са свършили всички ферментаций и се е избистрило... Аз не съм му слагал серниста преди това...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 13:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Калиев метабисулфит.
а какво и има на сернистата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Не съм слагал от началото и не зная дали е възможно да се сложи след приключване на всички процеси, а искам като преври да го запазя за по дълго време...

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 13:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
да възможно е -но само ако е приключила ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 14:29 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
plancton трудно е просто така да се каже какво да се прави защото и ти не казваш много: как е протекла или на какъв етап от ферментацията си, колко здраво е виното и др., но по принцип няма нищо лошо да се сложи малко серниста ако мислиш да го пазиш за по-дълго но и петьо и ika ти казаха че ако ще свършва в рамките на няколко месеца нямаш грижи.
PET бутилките не са преграда за О2 но за няколко месечно съхранение са ок
аз лично си праявя нещата така че да не ползвам SO2 (но ако ми се наложи бих ползвал) и експериментирах с миналогодишно го оставих в PET бутилка (без грам серниста) наполовина пълна на стайна температура цяла пролет, лято и есен, опитах го миналата седмица и нямаше абсолютно никакъв проблем.
така че решението е твое а за по-конкретни съвети трябва да даваш и по-подробно инфо.

към ilu6a:
абе я отвори една нова тема за хересните ти опити че ми е интересно ама да не товарим другите теми


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 14:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
аааа нямааа да отворя-още няма резултати :megagrin: :megagrin: до година до година)))
Още не са ясни много работи,но като постигна някакъв резултат -непременно ще го споделя(на някоя среща на форума),както и хората от форума които ми помагат-и тях ще издам)))).

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, nipresi и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима