Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 15:38 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
:D Абе то е ясно кои сте заговорниците, ама докато ви чакаме за резултата, ще се разсъхнем като на DangeR на дядо му бурето :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 15:40 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
според мен заиграването със серниста не е за всеки ... :) да тук във форума има хора които са на ти с тази материя :D :thumbs1: и при тях е позволено да си правят каквото искат ..... но в много случаи влагането на серниста или е безполезно или натрапчиво много .... :) а за питащия имам чувството че виното ще го носи на изложба а няма да го пие с хубави свински пържоли .... гаранция давам,че здраво вино няма проблем без всякакви химии да се запази до идната година есен .... не съм против сернистата и аз използвам но ...не е страшно и без нея а в някой случаи го препоръчвам лично аз ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 15:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
разбирасе ,че ако говорим за едно здраво вино и период година две(изключвам вината от памид,широка мелнишка и мелник 66 и десертни сортове),може и да не се сулфитира.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 16:09 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
пич ако не вярваш на нас на ilu6a трябва ..... :) не му се чуди ами го започвай каква догодина още тази година му виж дънцето че виж до догодина колко неща могат да се случат ... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 17:15 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
А лек дъх на ацетон дали ще изчезне ако го сулфитирам.Всичко друго му е перфектно на винцето, само този лек дъх много ме тормози.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 18:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
не ,няма да изчезне със сулфитиране.Опитай с претакване няколко пъти и като изчезне тогава сулфитирай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 18:58 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
Plancton написа:
А лек дъх на ацетон дали ще изчезне ако го сулфитирам.Всичко друго му е перфектно на винцето, само този лек дъх много ме тормози.

значи много подвеждащо беше всичко до тук
1. не спомена за ацетона
2.инфото ти беше много оскъдно
3......сулфитирай и пий


пак до ilu6a:
шери тип или олоросо сеопитваш да направиш? :fies:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 19:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
шери и херес..едно и също-нещо като сира и шираз
Fino може би...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 19:38 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2010, 19:58
Мнения: 58
упс.. ;) ама ясно не ти се споделя
:sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 20:34 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
Ок, 180кг мерло, смачкано и сулфитирано около 80мл 6% серниста киселина и добавени винени дрожди.на 4тия ден махнах джибрите(и чепките бяха вътре).Стана около 90л.Претаках го преди 4 дни и махнах винената кал.Днес виното прави точно един месец,От поне 1 седмица не се забелязва никаква ферментация ( не е с воден клапан а просто е затворено с капак).Днес го пресипах в 10л туби от минерална вода.Струва ми се че все още е мътно и има този слаб аромат на ацетон.След като вече е в тубите дали ще се избистри за да мога да отделя пак утайката и евнтуално да изчезне аромата.И пак големия въпрос дали да го сулфитирам пак и с колко мл серниста? Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2010, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
обработи го с бентонит,след това го откисели и чак тогава сулфитирай -на 10л туба шест милилитра серниста.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2010, 00:34 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2010, 18:19
Мнения: 47
А може ли да го върна в един бидон всичкото вино за да не се занимавам да обработвам всяка туба.И как става номера с откисляването?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2010, 13:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
даже е по-добро да се обработва цялото количество.
Откиселяването става с калциев карбонат или калиев бикарбонат.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Колеги,виното ми леко накиселява,ако сложа серниста ще мога ли да го стопирам на това ниво?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2010, 22:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
сернистата е за стабилизиране... калциев карбонат или калиев бикарбонат са откиселители...има и още но това са по-разпространените
Освен това зависи на какъв етап ти е виното-може да е нормално в момента да е по свежо(леееко накиселяващо)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Емил Йонев, vlado9 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима