Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Май 2017, 11:23 Дата и час: 27 Май 2017, 11:23

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Колеги,имам розе,кристално бистро.За един банкет напълних 5 двулитрови (пластмасови) бутилки за следващия ден.Като го пълнех така му се кефих,а на другия ден беше помътняло-реееееееев,голям рев.Кажете какво му има?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 18:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6069
Местожителство: София
Миии разкажи малко за виното?Избистряно ли е ,с какво?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Няма нищо освен серниста.Избистри се от самобеси.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2010, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 528
Местожителство: някъде в Хейтърландия
koparambo написа:
Няма нищо освен серниста.Избистри се от самобеси.

Оксидазно помътняване,сулфитирай. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 07:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Веднага слагам.Грам на литьр стига ли?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 15:26 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
ПРИВЕТ КОЛЕГИ . Надявам се колегата да не се обиди че пиша в неговата тена но и аз имам подобен проблем и имам малко питане как става сулфитирането . с какво се прави. че и моето винце е мътно но му сложих серниста киселина преди да се беше избистрило нацяло защото от топлото време започна да се опитва да хваща риза.и сега е пресечено но леко мътно. мерси на всички които могат да помогнат и наздраве :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 16:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6069
Местожителство: София
Честно не мога да разбера???От какво грозде го правите това вино???То още хората следят ЯМФ как протича ,а вие говорите за помътняване...ризи и т.н.
Всичките тези проблеми при нормални вина е възможно да се появят на пролет...при евентуално мааалко липса на хигиена...Какви вкисвания ,какви помътнявания...ей богу не схващам...
Престанете с половинвековните методи за "ПРАВЕНЕ"на "ВИНО" и няма да имате тези проблеми.
Дано някой не се обиди...но четейки и отговаряйки оставам с впечатлението че постигането на едно добро домашно вино е едва ли не работа на късмет-да не стане студено...да не стане топло...да не е сладко.. да не е кисело...
А не е така-всичко опира до подготовка- и теоретична и практическа част...
Не може да се купи розде и с това да се мисли че основната част е свършена!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Майсторе,ти ще помагаш ли или ще ни четеш конско?
Аз ако знам всичко за виното,няма да съм в този форум!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 528
Местожителство: някъде в Хейтърландия
koparambo написа:
Веднага слагам.Грам на литьр стига ли?

Да.Разбъркай внимателно за да не вдигнеш утайка.След 2-3дни вземи за проба пак една чаша и я остави на стайна темп.за 24часа,и ако пак си променя цвета пак се сулфитира ,но с по-малка доза. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Благодаря.
А след всяко сулфитиране,трябва ли да се преточва?


Последна промяна koparambo на 29 Ное 2010, 11:38, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 19:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6069
Местожителство: София
оксидазното помътняване е известно и под друго име...кафяво пресичане...виж дали като престои 10-12часа виното в чаша дали придобива един особен кафяв нюанс...както и мътност.
Добре е да се сулфитира на два пъти-прави се с цел по-малко внасяне на серен диоксид във виното.
Помътняването се дължи на полифенолите под действието на оксидазни ензими продуцирани от плесента Botrytis cinerea-а тя не е устойчива никак на диоксида...та сулфитирай с 0,5ммл на литър...изчакай 3-4 часа(до тогава сернистата ще е изтрепала гадовете..или по-голяма част от тях)-и направи пак номера с чашата.изчакай 12 часа и виж има ли промени в цвета и бистротата(то е мътно но ще стане още по-мътно ако не е решен проблема).Ако няма промяна-обработваш с бентонит или желатин...Ако има промяна -отново серниста 0,5ммл на лътър и същата процедура....но не очаквай да се възвърне предишния вкус и цвят...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Аааааааааааа,това е нещо друго. Thank you! :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2010, 21:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6069
Местожителство: София
you're welcome

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 03:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1503
Местожителство: Wallis and Futuna
ilu6a написа:
you're welcome

Ooooooooooo....намирисва Ми на ускорени курсове по английски... :zauf2: Каква ли е причината???? :cooler:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2010, 09:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6069
Местожителство: София
ъъъ ти пък...след 15-20 год учене през пръсти,все пък да знаем къде се слага ARE))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nikolaypetrov и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима