Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 20:31 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Здравейте,
Имам един въпрос, които ми се върти в главата от известно време, а именно разликата между купеното и домашното вино.Искам да кажа домашното вино е 11-13% алкохол колкото и купеното от магазина, но разликата в количествата /напиването/ с двете е огромна.В смисъл от домашното спокойно може да изпиеш 1л без проблем, при купеното 1л. и всичко ми се върти/последно пих Мерло и Аликант Буше 14.5%алк. и на две бутилки не можех да си стоя на краката./ Та въпроса ми е:Ако всичко, което слагаме в домашното като съставки го има и в купеното защо се получава тази разлика в количествата при консумацията?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 21:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Само да попоитам какво точно слагате в домашното?Щото домашно на 13гр без дрожди например няма как да стане!
И има някои неща които колкото и да се пънем в домашни условия няма как да ги постигнем.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 05 Дек 2010, 23:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2010, 22:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
:lol: Прочети обяснението на Деян Русев:

viewtopic.php?p=253#p253

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 09:08 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
ilu6a написа:
Само да попоитам какво точно слагате в домашното?Щото домашно на 13гр без дрожди например няма как да стане!
И има някои неща които колкото и да се пънем в домашни условия няма как да ги постигнем.


Сигурно има неща, които няма да постигнем, а може и да не искаме?! За 13%алк. за домашно вино мисля, че ако захарността на гроздето е от 26 нагоре по формулата 26*0.55=14.3.Колкото до дрождите тази година сложих за първи път един ден след сернистата киселина.Да Ви кажа не забелязах разлика с миналогодишното. Лично мое мнение за домашно вино при добре узряло грозде, добра температура за ферментация, прилична хигиена, нови бурета и срок за изпиване 1год. не виждам смисъл нито от серниста киселина, нито от дрожди, нито бентонит. Това установих от собствен опит и мисля да си го спазвам за напред, а иначе взех един кашон Енира резерва 2006г за по-специялни случаи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 09:19 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Според мен в купеното добавят спирт, пак лично мое мнение.Забелязал съм че когато пия ракия/домашна/ и след това вино/домашно/ тогава ефекта е като да съм пил само купено вино.Като казвам купени вина имам предвид вина на пазара/Метро/ поне 7-8лв цена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 09:36 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Колега, пий си само ракия да ти е мирна главата :) , или ако пиеш ракия и вино пий първо нискоалкохолното вино и след това ракия. Аз, например пия една бира преди ракията лятно време, а зимата си карам само на ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 09:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Само пък да ти кажа че, дивите дрожди при 8%-10%алк.(МАХ)спират да работят.!То за това и са селектирани различни видове. щамове..(една от причините)Тази формула е приложима при ползване на дрожди-иначе грешката е 30-40%
Един ден след слагането на сернистата...ами доста си закъснял-пак си развил ферментация с диви дрожди.
Културните дрожди имат неприятното свойство ,когато не са развъдени в голямо количество да се подтискат от дивите-за това и се влагат около час,час и половина след трерирането със серниста!Без бентонит не може и дума да става за избистрено вино...
Правил съм доста демострации на невярващи...
Откиселяването в 95% от случаите също е задължително...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2010, 10:26 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
potenza написа:
Ако всичко, което слагаме в домашното като съставки го има и в купеното защо се получава тази разлика в количествата при консумацията?!

Вероятно щото освен онова /грозде, и някои евентуално захар-аз не слагам/, което слагаме ние- ТЕ ,както се свидетелства от различни източници, СЛАГАТ и много други “НЕЩА”.
Наш е изборът .

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 13:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
http://www.webcafe.bg/id_1029079125_Tsenata_na_vinoto

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима