Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Интересно ми е дали във винарските изби / винпромите мият гроздето ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 22:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
А, защо да го правят?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Незнам дали мият гроздето във винарските изби / винпромите мият гроздето, но какъв е смисъла от това да се прави
1. Ако разчиташ на ферментация на културните дрожди от гроздето ще ги измиеш и навсякъде хлорират водата хлорта ще ги избие окончателно и като сложиш серниста киселина после чакаи да тръгне ферментация. Дрождите се живеят на повърхноста на ципата на плода.
2. Дори и да слагаш култивирани дрожди след като измиеш гроздето по него ще остане бая вода което съответно ще намали захарноста на джибрата. Измиеш ли го поне един ден трябва да го оставиш да се оцеди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 23:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Точка 2-най вече!
Иначе,не се разчита на различните дрожди останали по ципата...във винарните правят процентни спрямо общата мъст посявки,за това повечето имат инсталации за получаване на квас от селектирани дрожди.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 19:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Мислите, че е излишно да се мие гроздето, така ли?
Доколкото съм чел в дебелите книги, културните винени, а и десертни сортове грозде, се пръскат доста пъти с най-различни химикали. През 1995-та като войник в Харманли ни пратиха да берем грозде, мисля беше Мерло, близо до с.Коларово; добре че имаше няколко наши момчета родом от региона, които ни посъветваха да не ядем от гроздето дори и само за да го опитаме.
Та си мисля, какво става с всичките тези отрови ... влизат ли в състава на вината, в каква степен, нещо прави ли се да се неутрализират... ей такива глупави въпросчета ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 19:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Би ли цитирал -кои дебели книги пише нещо за измиване,защото аз имам доста и в нито една от тях не се споменава подобна процедура!!!Защото само заради" компетентното" мнение на едни войничета от региона да дискутираме ....някак не е сериозно!
Отрови...кои по-точно?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Абе забавна тема, но все пак teodor_g, не мислиш ли че задълбаваш прекалено ;)
Сигурно всеки от колегите си има мнение, но аз мога спокойно да отговоря директно на въпросът ти - Не, гроздето не се мие, няма и да се мие когато е предназначено за вино. Виж ако е десертно, и аз уча детето си да мие всичко заради лошите бактерии :kaffee2:
Не знам кои са тези дебели книги които четеш, но мнооооого се съмнявам в тях да пише нещо подобно. А старшинките не са ми критерии, ама наистина :down: Междувременно, някои препарати имат и карантинен период, та ако сте брали по това време което за войската не е необичайно бих го разбрал :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Задълбавам в една може би неудобна за някои тема.
Изобщо не съм писал, че някъде съм чел, още повече в "дебелите книги" за миене на гроздето преди преработка във вино. Прочетете пак внимателно по-горе.
Какъв е този карантинен период ? Дни, седмици, месеци или може би години ;) ... а за различните пестициди различен ли е и каква е гаранцията за пречистване, какъв процент от гадостта прониква в гроздовото зърно, лист, чепка?
Значи, да плакнем марулите, а гроздето за вино - не ? Къде е логиката, екологията и т.н. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
teodor_g на всеки препарат за пръскане на лозите в упътването пише карантинен период.
Марулите ги плакнем, защо, защо ли, да премахнем бактериите които иначе биха се развили в нащите стомахчета, а има ли отрови по тях те ще проникнат и в самото растение. При протичане на ферментацията при виното бактериите вредни за нашия организам измират, а ако е пръскано с вредни химикали те ще са проникнали и в плодъ тъи че и да го миеш файда няма.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 08 Дек 2010, 23:44, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 23:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
уффф добре е някоя книжка да се прочете...за препаратите ползвани в лозовите масиви..например някоя актуална-примерно на BASF брошура...
Кои дебели книги си чел за винопроизводството тогава...???
Марули и грозде...
странно съпоставяне...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 01:13 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Да ви напомня че откривателя на ДДТ-то е получил нобелова награда!! и навремето пръскахме тотално и повсеместно с него, а после се указа че буквално ни убива и го забраниха. Периода му разпад бил десетки години ( колко десетки не казват ) и ако утре забранят някой от съвремините препарати ( естествено тихомълком ) тогава какво ще кажем за книжките и брошурките ?? Има логига гроздето да се мие като всичко друго ама е много сложно и съпо пък и доколко ще ни спаси не знам. Колкото до марулите хората които отглеждат оранжерийни за пазара категорично не хапват от тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 06:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ама много я задълбахте тая тема.Лозето се пъска до Петровден по стар стил,до беритбата има 1.5-2 та дори и 3 месеца.Есента се обработва със сяра за кафяво гниене и друго подобно такова.В крайна сметка ако се изполават класическите препарати бордолезов разтвор и сяра на прах не са чак толкова вредни.Cu,Ca,S,това са химичните елементи който биха присъствали като следи във виното.Cu-мед казаните за ракия са от тоя метал. Ca-калций има го във водата и в нашите кости.S-сяра ами то не се ли обработват бъчвите със SO2,не вкарваме ли серниста киселина или калиев метабисулфит във виното.Какво толкова го задълбавате ще миете гроздето .Виж ако е за децата за създаване на хигиенни навици да трябва да се мие.Тия неща с които пръскаме са направени така че трудно се отмиват иначе при пъвия дъжд и са отстранени и ефект никъкъв,така че само с едно изплакване нищо няма да се получи освен загуба на виноматериал.
И най вече виждали ли сте в какъв вид отива гроздеро до избите- част от него е вече на шира какво ще мият и каво ще изхвърлят? А ми ония змейове комбаините как го обират а- няма там войничета а техника и ръка не пипа гроздето.
В крайна сметка сам си пръскай ,копай, сади лозето сам го бери и прави вино за да знаеш какво си сложил в бъчвата ;) .
:kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 07:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
браво на cavxan. в америка не го мият и защо?като купих грозде от един винпром,помолих,ако могат да ми го измият,..отговора беше въпросителен?аз казах,че ние си го миеме чат пат,заради химикалите и т.н.Те ме изгледаха все едно съм НЛО,..и отговора беше,...че тука(щатите)количеството торове и т.н е на минимум,и ако се опиташ да прекалиш с дявола(химикали и...)отнемане на лиценз и солидна (бая пари)глоба и няма смисъл.... след което аз изпсувах(на български)и казах OK.та това е ,смисъла на миене на гроздето е...безсмислен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Благодаря за отговорите и коментарите :)
За мен 'истината' е тая:
cavxan написа:
...сам си пръскай ,копай, сади лозето сам го бери и прави вино за да знаеш какво си сложил в бъчвата ;) ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2010, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Не съм чувал да се мие гроздето, НО!!! От моя скромен лозарски опит мога да ви споделя за комшия (по лозе) на който всяка година му дават няколко листа с изисквания за препаратите с които може да третира лозето и такива с които е забранено,като му гарантират цена и количество за изкупуване.
Не разбирам много от препарати но по неговите думи почти всички препарати са забранени,като разрешените са придружени от други условия свързани с дозиране,време,сезон и т.н..

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима