Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2010, 23:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
и двете са верни)) :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2010, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
dimitar_ivanov написа:
ilu6a написа:
А линка който пуснах прочетохте ли ???

да но този линк е за знаещи. ементарните неща са пропуснати но както и да е .

ето този линк е отговора на всичките ми въпроси : http://dox.bg/files/dw?a=a1d5a72bac багодаря на колегата : petiomalchev :prost:


Последна промяна dimitar_ivanov на 25 Дек 2010, 23:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2010, 23:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ъъ нещо не се отваря...или по-скоро казва че не съществува!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2010, 22:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
ilu6a написа:
ъъ нещо не се отваря...или по-скоро казва че не съществува!

това е книга на Атанас Янков. "производство на вино в домашни условия"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 07:58 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Бях изронкал по 10 кг мерло и червен мискет, смачкал и оставил под воден сифон в 11 литрови туби от вода, само зърна без никакви чепки и никакви химии.Беше мой опит.Нормално превря още тогава, но го оставих , и преди 2-3 дена отлях ВИНОТО .
Резултатът е много добър

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Здравейте съфоромци!
С риск да ме критикувате, ще споделя как си правя виното.
Като смачкам гроздето и докарам захарноста до 23-24 затварям херметически бидона и му слагам система в буркан вода. След около два месеца са протекли и берната и тихата ферментация. Тогава го източвам и в рамките на 3-4 месеца се изпива. Не добавям абсолютно никакви стабилизатори и други подобни. Винаги използвам качествени сортове грозде като каберне и по някога мерло.
Виното се получава чудесно, но искам да попитам каква ще бъде разликата ако следвам описаната във форума технология, а именно да източвам и отделям от джибрето на 5-8 ден виното в отделни съдове, където да протича тихата ферментация.
Благодаря ви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
Привет!
Толкова дълго задържане на виното с джибрите обикновено много огрубява самото вино, особено ако то е за бърза консумация. Правилно си се ориентирал, че нормалната практика е виното да се отдели от джибрите ориентировъчно след приключване на бурната ферментация. В този случай разликата се очаква да бъде в това, че виното ще бъде по-меко и приятно и не толкова тръпчиво и дори стипчиво. Въпрос на вкус :)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2010, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Също ме интересува, дали значение има само за вкусовите качества на виното или в него преминават и нежелани вещества, в следствие на по-дългия му престой в джибрите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Здравейте!Съхранявам виното в помещение, където температурата през тези студени дни ще варира от 0 до 5градуса. Този факт ще окаже ли някакво негативно влияние върху вкуса и цвета на виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2011, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
А какво е виното?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Червено вино от мерло, в момента се съхранява в 30л туби на воден клапан


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
vlaivsto написа:
Здравейте!Съхранявам виното в помещение, където температурата през тези студени дни ще варира от 0 до 5градуса. Този факт ще окаже ли някакво негативно влияние върху вкуса и цвета на виното?

За съхранение е добре тази температура,но ако е завършила тихата ферментация ще ти засмуче водата на клапана което не е добре. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
BREAKER, благодаря! Смятам, че тихата ферментация е приключила , пък и не е възможна при тази температура, струва ми се. Не ми е ясно само как виното ще засмуче вода? Значи да махам маркучите и да затварям плътно тубите с капачките?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
Да може :) За да стане това обаче трябва идеално уплътняване между тубата и маркуча. Освен това виното трябва да е било по-топло когато е затворено на ниската температура. При свиването му е нормално да се получи вакуум.
Иначе при тези ниски температури намалява разтворимостта на тартаратите, така че може да се получи едно частично естествено стабилизиране на студ. Реално желаните температури за това са малко по-ниски, но пак ще има ефект. Виж след време дали не се е образувала утайка на дъното. Не би трябвало нищо да му стане на винцето, тъкмо ще е малко по-стабилно ако оцелее за по-дълго време :prost2:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2011, 20:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
да, ще изкристализира винения камък...
Тази температура е добра за избистряне и стабилизиране,но като цяло ако мислите да запазите за напред от това вино не е добра.Няма да се развали или нещо такова,но също така и няма да се развие,ниска е за стареене,10 -12гр е един оптимум който е идеален за съзряване на виното.
А ако ще го консумирате тази година ,ще имате идеално избистрено и стабилизирано вино-естествено при условие ,че всички процеси при него са завършени.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 54 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима