Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2010, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
ohdan написа:
... в никакъв случай вино не се прави в бидон...
Благодаря на оhdan за повода за тази тема, която ме интересува от известно време. Предполагам, че в случая се имат предвид пластмасови бидони, най-разпространени от които са полиетиленовите (PEHD).
Ние също ползваме такива за ферментацията на виното, но това не означава, че ми харесва. Харесвам природните материали - дърво, камък, метал. Цените на дъбовите каци са немалки (напр. 200-250 л. - 150-175 лв.), така че засега предпочитам парите за дървени съдове да отиват за бурета/бъчви.
Живея в регион с развито грънчарство. Какво мислите за негледжосаните глинени съдове в качеството им на заместител на дъбовите бурета/бъчви? Евентуално с добавяне на дъбов чипс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Опитай да си направиш лин,после слагаш чипс колкото трябва


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Naskohondata1 написа:
Опитай да си направиш лин,после слагаш чипс колкото трябва
"...едно забравено вече великолепно вино. Става дума за т. нар. „Патриаршески мавруд”. Изключителна рядкост, правена само от най-добрите майстори-винари, то никога не се е продавало на пазара и се поднасяло само при изключителни случаи.
Това вино отлежавало в големи кюпове*, направени от изпечена глина, но без да са гледжосани с оловна глеч. Вкопани изцяло в земята в някой ъгъл на избата, те се напълват догоре с вино, като над отвора на кюпа се поставя каменна плоча и се засипва с утъпкана пръст. Тъй като негледжосания кюп пропуска вода, която през стените му таи в пръстта, през месец-два отворът се открива и в кюпа се долива от същото маврудово вино. Това доливане трае толкова години, колкото желае майсторът и се прави с цел да не остава въздух в съда, като по този начин виното се предпазва от оксидация, ставайки по-гъсто и придобивайки превъзходен аромат и вкус.
Този метод на отлежаване на вино не се среща на друго място в България. По същия начин обаче се съхранява виното и в Грузия. Къде е връзката ли? Ами Бачковският манастир е връзката. Основан от грузинците Бакуриани и с преобладаващо мнозинство на грузински монаси, манастирът е предал и на местните винари тази технология...
"

© "ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ" - издание за образование, наука и култура. бр.9(384), 28.XI.2008


*) в някои други източници - линове


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Идеята е добра за линове - кюпове НО сега дали някой може да направи делва по голяма от 40-50л. Мисля че технологията за изработка на по големи делви е изгубена също така трябва и оборудване колело, подходяща пещ. Пък пластмасовите псевдо буренца които правят във Варна по гръцки лиценз мисля че вършат добра работа. Имам 50л. 60лв. и 100л. 95лв. не знам точно каква е пластмасата но даже ново буре вътре нямя никаква миризма и имат много лесна подръжка.
Прикачени файлове:
plastmasowi bureta.jpg

На батко красавците, че са и пълни голямото с димят малкото варненски мискет.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Дек 2010, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Утре ще поразпитам познатите ми грънчари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 07:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
по простият начин е да направиш кофраш и да налееш бетон,ама перфектно трябва да е,щото после ако не е ,хвърляш всичко по дяволите.Идеята е следната,4 стени,имитираш квадрат,оставяш отвор за източваане,и дебело стъкло вътре в кофража,обаче,ако СТЕНИТЕ НЕ СА ИДЕАЛНИ,СТЪКЛОТО СЕ ПУКА(ЕКСПЕРИМЕНТИРАНО,..ПРИЯТЕЛ)ТАКА,ЧЕ АКО НЕ ДОКАРАШ ИДЕАЛНИ СТЕНИ,НЕ СЕ ЗАХВАЩАИ,след като си направил кофража,поставяш стъклото(би трябвало да е оразмерено на капацитета на съда)където се съединява стъкло със стъкло(не помня вече)някакво уплътнение или нещо което не пропуска,...не знам,...експериментираи.бухаш виното вътре и ,..no problem..ако всичко е в ред,следва да ме поканиш и да го дегустираме :sauf: :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 12:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Naskohondata1 написа:
по простият начин е да направиш кофраш и да налееш бетон...

Благодаря за предложението, но с бетон засега не мисля да се занимавам... а за дегустирането - няма проблем :)
Относно пластмасовите опаковки - след като наскоро забраниха използването на поликарбонат за бебешките бутилки за хранене (поради съдържанието на бисфенол А), каква е гаранцията че след още няколко години същото няма да последва и за други материали?
"....водата в пластмасови бутилки, която се държи в кола, е една от причините за високите нива на диоксин в тъканите на млечната жлеза и може да предизвика рак. Топлината от автомобила реагира с химикали в пластмасата на бутилките и освобождава някои елементи.
За мнение потърсихме и Майя Стойчева, ръководител на изпитателен център „Алми тест”, който извършва редица изследвания, сред които физикомеханични изпитвания на опаковки и опаковъчни материали. Тя ни увери, че това са научнопопулярни статии, които само заблуждават хората. „Ако пластмасата е с добро качество, тогава всичко е наистина наред! Друг е въпросът, че в страната се използват за n-ти път преработени пластмаси и не можем да бъдем сигурни за тяхното качество. Изнасяме от страната ни пластмаса като отпадъци за рециклиране в Турция, в Китай, която се преработва и влиза в България като първичен материал”, каза Майя Стойчева. Инж. Бошев също отрече информацията: „Това е абсолютен мит! С понятието “диоксини” се обозначава група от 17 полихлорирани диоксини и фурани, обединени от особеност в структурата, обуславяща по-високата им токсичност. ..."

Мирослава Кирилова, © 2009 "Health Media" http://www.health.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 12:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
По отношение на бетона-да стъклото е вариант,но по-лесна е последващата обработка с дву или три компонентни втвърдяващи смоли...има разработени специално за винената индустрия...имаше дори и фотополимерни...
А сега:
Коя е Майя Стойчева?също така и Мирослава Кирилова?
управител и журналист които казват,че научнопопулярните статии само заблуждават хората!!!!!!!!!
моите извинения обаче просто не е сериозно да се цитира нещо писано от журналист...
Още повече че цитирания тескт вероятно е платен репортаж тъй като се цитира име на фирма и с какво се занимава-проста РЕКЛАМА.
Не може да се подминават купища научни и държавни изследвания , а да се вземат предвид някакви журналистически драсканици,за видите ли вредноста на някои пластамаси...ама пък други ако били с добро качество..ала бала...бла бла :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
В МЕТРО продават мин. вода в 19лт. туби които са с много добро ка4ество. за 7.50лв. с водата разбира се.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 11:19
Мнения: 20
Местожителство: с. Брестовица
MONI BARONA написа:
В МЕТРО продават мин. вода в 19лт. туби които са с много добро ка4ество. за 7.50лв. с водата разбира се.


Да вярно е че са хубави и много добри и лично съм се убедил в това твърдение, впрочем използвам ги от началото на тяхното навлизане в търговската мрежа и също съм много доволен но забележете "за съхранение" а не за произвеждане (или правенето на вино) ;) и в случаите на липса на буре ,когато се налага да се съхранява за повече време. :thumbs1:

_________________
Истината се крие във виното но.... само ако и виното е истинско!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 16:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
е какво правене на вино в 19л шише...Но не виждам пречки да се направи добро вино в бидон,даже много по-добро от правеното в някакво буре на 20тина години.
Как точно ще повлияе пл.бидон на качеството на виното?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Тия туби верно стават само за сахранение на вино и ракия.но... днес бях в една 4асна винарна в Плевен и какво видях, вси4ките им каци за происвотство са от вибраво стакло,--- имам в предвит това дето се правият спилерите на колите--- 4удна работа не е ли опасно това :?:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2010, 11:19
Мнения: 20
Местожителство: с. Брестовица
ilu6a написа:
е какво правене на вино в 19л шише...Но не виждам пречки да се направи добро вино в бидон,даже много по-добро от правеното в някакво буре на 20тина години.
Как точно ще повлияе пл.бидон на качеството на виното?


Искам да направя само още едно уточнение , виното не го правя в буре а в каца ,в бурето само отлежава , и това че е старо не е проблем тъй-като ако се поддържа добре и съхранява добре , може да се използва доста време. За бидона имам предвид това че лесно предава миризмата на пластмаса и особено ако е използван за съхранение на други течности колкото и да се мие миризмата се запазва а от там се предава на виното. Надявам се че няма да се хареса на никой едно колкото и да е хубаво вино което след като го преглътнеш ти замириса на зеле или нещо друго.

_________________
Истината се крие във виното но.... само ако и виното е истинско!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 20:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
За бурето,че е старо има голям проблем ,в линка съм описал защо точно!

viewtopic.php?p=7346#p7346
същото важи и кацата!
не случайно уточних за какви бидони става въпрос на които има код 2,няма миризма на пластмаса!и какво е това зеле...когато един пл.съд се ползва за вино то той се ползва само за това!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
ilu6a, съгласен съм за едно - има журналистически материали, които по странен начин (меко казано) отразяват дадена тема, но цитираният по-горе не ми изглежда да е точно такъв. Научни изследвания за вредността ... може да звучи изненадващо, но има такива (и то с положителни заключения за вредата), а относно държавните изследвания, по-скоро нормативи, нали ... тук влизаме в територията на политиката, май ;) ...спомням си как преди години в процеса на подготовката ни за приемане в ЕС двукратно завишиха стойностите на ПДК [mg/m3] на някои вредни вещества във въздуха на работната среда - напр., от началото на '90-те и досега: NO - 20, NO2 - 4, CO - 40, CO2 - 9000, а преди това: NO - 10, NO2 - 2, CO - 20, CO2 - 5000, интересно как не 'пипнаха' и SO2 ... може би щото винарите щяха да се вдигнат на бунт ;)
Спокойно, това не е само у нас, актовете в ушърб на гражданите не са чужди и на USDA ;) - напр., изискването за пастьоризация на суровите бадеми чрез пропиленов диоскид, класифициран като потенциално канцерогенен за хора и забранен в ЕС ;) ... Наздраве :) !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: chicho_mitko55, teodor_first и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима