Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 23:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
може ли статистика за вредноста на изследваните в-ва?Май липсва такава...и няма и да има още 40-50години,защото поне за толкова се натрупва такава...
Това със световната конспирация е заразно....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Днес поръчах една малка, неглазирана делвичка за експеримента, обем около 10-12 л. за цена 8-15 лв., ще се разбере точно като стане готова, някъде през януари. Между другото, нещо което не знаех, имало вариант и за безоловна глазура ... човек се учи докато е жив ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 12:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Порових се из разни руски сайтове...и трудове на Национальный институт винограда и вина «Магарач»...Та там се споменават за глинени съдове караси,които спред литража(стигали до 400л вкопани в земята)варирали и дебелините на стените на съда...На няколко места се споменава че били доста дебелостенни,но най-важното ,всички били обработвани с горещ разтопен восък...обработвали ги докато престанат да поемат от восъка.За измиването на тези съдове са използвали по особен начин събраната кора на плод от череша, а след това с метла от изсушени стъбла на жълт Кантарион, от които накрая остава не повече от четвърт-обеззаразяващите свойства на жълтия кантарион са били известни.Има и много приказки за бактерицидните свойства на восъка(не парафина!)колкото по-сив толкова по-добре...заради съдържанието на прополис...Обработката с восък на стомните от глина преследва няколко цели: подобрение на качеството на виното за сметка на отстраняване на незабележими кухини (шупли) на глинените повърхности, тъй като от вината в шуплите остават частици от гроздовата мъст, която отрицателно влияе на цвета, миризмата, вкусът на виното; създаване на условия за неговото продължително съществуване благодарение на херметичността и бактерицидните свойства на восъка;
друга информация за сега не намерих...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
Точно със смес от пчелен восък, прополис и много малко студенопресовано натурално ленено масло смятам да се запечатва капака - жълтото на картинката. Относно микропорите (за шупли изобщо не говорим) - има възможност за идеално обработване на повърхността, механично, човека ми показа как, става почти като стъкло (съжалявам ако се изразявам неясно - не разбирам много от грънчарство), но се разбрахме засега да не изпадаме в такива крайности т.к. отнема доста време, само леко ще я заглади.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Както бях писал в друга тема има съдове втора употреба от вин заводи и др. фалирали фирми на изгодни цени .с разли4ен капацитет: от 100 лт. до 5 тона.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 11:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Къде по-конкретно ги има?
За съдовете от първите 2 снимки става въпрос.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
В Плевен винзавода " плевенска гъмза" цените са на <садия испалнител> м/у 250лв за малките до 100Л и 450лв за 200 300 лт..а др. са от вибраво стакло и са от 1т до 5 т цените несам гледал щете излажа. ама и те са там накаде м/у 300 и 500 лв

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 11:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Не знаех че има завод с това име...поне няма инфо из нета-може ли линк или тел.за връзка ако имаш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
зна4и аз неправилно се изразих :това е 4асна фирма наела помештение в ве4е фалирария завот "гъмза-плевен " сега ще потарся името на садия-испалнитела и накакав тел. за враска.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ништо не намерих вси4ки садии си затворили саитовете ще отида на място да вида какво става. ама няма да е днеска.много е студено време за вино. :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
За завода на Винпром Пещера в Плевен ли става въпрос?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2011, 22:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
ъъ не знам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2011, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
Първата делвичка 17 литра вече е факт; през следващите дни ще й скова сандъче и ще отида да изкопая пръст.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2011, 23:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
интересно колко време ще се задържи виното вътре с тия темпове на овлажняване...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 00:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво. Речено сторено. Закопай я в мазата.
Пък съм чувал истории, че са заравяли бъчви с ракия в лозето и след години са ги вадели и какво Няма я ракията.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима