Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Юни 2018, 14:01 Дата и час: 19 Юни 2018, 14:01

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 06:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1567
Местожителство: Wallis and Futuna
troyaneca написа:
Първата делвичка 17 литра вече е факт; през следващите дни ще й скова сандъче и ще отида да изкопая пръст.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

troyneca...ти не беше ли...teodor_g...колега,не го прави това,щото влагата ще изсмуче виното...в аризона няма влага и там може би ще е най подходящо,обаче...проблема с делвите.през океана..ами,без майтап с лин ще е най доброто решение в (21 век)засега!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
ilu6a написа:
интересно колко време ще се задържи виното вътре с тия темпове на овлажняване...
Наистина е интересно. Промяната в цвета, която се вижда на снимките, е след 5 часа престой, т.е. 5 часа след наливането на виното.
Naskohondata1 написа:
troyneca...ти не беше ли...teodor_g...колега,не го прави това,щото влагата ще изсмуче виното...
Да, същия.
:) Вече го направих.
Имам усещането, че една от функциите на пръстта е да се предотвратява развитието на плесен/мухъл по стените на съдовете.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 09:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Аз за това ти бях писал за грузинците.Те традиционно си правят виното в глинени съдове, но преди това дълго обработват съда с пчелен восък и жълт кантарион.....едно заради антисептичните свойства на двете(восъка заради прополиса) и друго за да се запечатат порите на съда.А капака са го запечатвали както ти твоя...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
В крайна сметка, защо беше необходимо всичко това?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2011, 22:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
мммиии аз лично подържам,интересно е ...пък и нови вкусове..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2011, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2793
Местожителство: ''Survivor'' България
Таината на "древните" с какво са <мазали> амфорите да не пропускат е таина и до днес.


Прикачени файлове:
imagesCAY3TZAI3.jpg
imagesCAY3TZAI3.jpg [ 12 KiB | Прегледано 798 пъти ]
imagesCATURMRT1.jpg
imagesCATURMRT1.jpg [ 4.26 KiB | Прегледано 798 пъти ]
imagesCAHSQH8U 2.jpg
imagesCAHSQH8U 2.jpg [ 5.89 KiB | Прегледано 798 пъти ]
imagesCAQZ4V8F4.jpg
imagesCAQZ4V8F4.jpg [ 11.53 KiB | Прегледано 798 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2011, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2793
Местожителство: ''Survivor'' България
В този саит продават амфори ,но незнам с какво ка4ество :down: http://kalinia.com/index.php?option=com ... &Itemid=37

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 19:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2017, 18:24
Мнения: 13
Здравейте,
от месеци чета форума в който се регистрирах и където намерих отговори на много въпроси свързани с правенето на алкохол. Понеже темата е съдове /алтернативни / за вино, да кажа и аз нещо което не срещнах във всичко изчетено , както и на нашия пазар. Близо сме до западните съседи и след като проучих се навих да си купя съд от инокс.Цената в Сърбия е около 100 лева по ниска на същите в БГ. Но...там на място хората ме разубедиха , че това са излишни пари и ми предложиха буре от полипропилен.
По скъпо е от българските бидони , но ме убедиха че е от материал нямащ нищо общо с нашите .
Другото е , че въпросния съд има плаващ капак който "плува" върху виното. В улея между капака и бидона се налива течен парафин , който е прекрасен за създаването на анаеробна /безкислородна/среда. Точим виното, слиза плаващия капак, слиза течния парафин. Сърбите отдавна ползват тази технология .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 263
За себе си съм противник на всичко дето се допира до ракия,вино и бира, и да не е от керамика, стъкло или дърво. За медния казан това естествено не важи. За неръждавейката съм в размисъл за охладителя(пак заради сърбите). На техния сайт има много сериозни доводи, подкрепени с изследвания, че и той трябва да е от мед.
Полипропилена е най-приемлив относно нашето дело. Имам разни лабораторни джаджи,италиански, и на тях е фиксирана температура 121 гр. за работа с агресивни течности.
Дългото съхранение обаче е различно от едно мерене за минута.
В закона за виното пластмасови опаковки бяха забранени за над 200 мл, после се промъкна до 500 мл. Това за алкохол над 22% мисля че беше. Мое мнение, не го натрапвам никому.
Ако видиш качествено питие в пластмасова опаковка сам ще си направиш извода, а имаше преди години и уиски в такива опаковки. Сега не виждам.

_________________
"Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опитът." А. Айнщайн


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2017, 12:57
Мнения: 34
Местожителство: Пловдив
Интересна тема. :buch: :buch: Знаете ли къде продават глинени делви и амфори , :) за ферментация и отлежаване на вино.

_________________
(Плагиатството не е знание! ) Преписах мнение което не е мое , не следвайте примера ми.


Последна промяна Neno Baylov на 08 Дек 2017, 21:08, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2017, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2017, 18:24
Мнения: 13
Прикачени файлове:
Resized-UZK7C.jpg
Resized-UZK7C.jpg [ 89.67 KiB | Прегледано 472 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2017, 11:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
.
Sveros написа:
се навих да си купя съд от инокс..

Неръждавейката е най-добрия вариант за винифициране

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2017, 01:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Окт 2017, 12:57
Мнения: 34
Местожителство: Пловдив
И аз също съм за Инокс. :) Мисля да инвестирам 3000 лв в тези съдове и консумативи. :google: Гроздомелачка, Помпа, Шихтов филтър , 2-съд по - 100л Инокс ,Преса , Ръчна Затапвачка, лабораторни уреди - рефрактометър ,спиртометър и др. Мисля от тук да ги купя. http://domashni-potrebi.com/казан-98л-4225 https://www.vinar.bg/products/sydove-za ... -100-litra


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Шихтов филтър Kоломбо
Шихтов филтър 20х10

web2012005N-423_fit-showroom.jpg
web2012005N-423_fit-showroom.jpg [ 211.07 KiB | Прегледано 385 пъти ]
Коментар на файл: Бронзови трансферни помпи
Помпа Rover BE 20 Производителност 1700 литра/час
Обратно към всички продукти

pompa1-389_fit-showroom.jpg
pompa1-389_fit-showroom.jpg [ 204.62 KiB | Прегледано 385 пъти ]
Коментар на файл: Ръчни преси за грозде Ръчна преса с обем на коша 50 литра.
presa-278-292_fit-leading.jpg
presa-278-292_fit-leading.jpg [ 174.42 KiB | Прегледано 385 пъти ]
Коментар на файл: Неръждаем съд за вино 100 литра
Fondopiano-90-13-320_fit-showroom.gif
Fondopiano-90-13-320_fit-showroom.gif [ 68.1 KiB | Прегледано 385 пъти ]
Коментар на файл: Професионален Рефрактометър за вино - за измерване на захарност /Brix/ и алкохолен градус на виното. Захаромерът е най-точният оптичен измервателен уред (0 - 40%
product_4901.jpg
product_4901.jpg [ 107.62 KiB | Прегледано 385 пъти ]
Коментар на файл: С подсилени дръжки, издържащи до 500 кг.
Дебелина на корпуса 2мм.

kazan-originalna snimka-4ib-400x400_1.jpg
kazan-originalna snimka-4ib-400x400_1.jpg [ 14.34 KiB | Прегледано 385 пъти ]

_________________
(Плагиатството не е знание! ) Преписах мнение което не е мое , не следвайте примера ми.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2793
Местожителство: ''Survivor'' България
:megagrin:


Прикачени файлове:
2 тона каберне мерло.jpg
2 тона каберне мерло.jpg [ 47.88 KiB | Прегледано 308 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2017, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Юли 2013, 16:14
Мнения: 64
Местожителство: София
Интересна тема за алтернативни материали. Между другото виното първоначално са го държали в делви.

Въпросът кое е по-стар съд бъчвата или глинената делвата е подобен на кокошката и яйцето /аз съм за делвите/. В историята има и каменни съдове използвани за съхранение на вино.

Докато се рових в разни сайтове, попаднах на т.нар. двукомпонентни смоли. Използват се ефективно в хранително вкусовата промишленост. Идеята е следната, правите си съд от нещо което няма температурни разширения или движение между повърностите/железобетон и тн./ след което боядисвате резервоара с въпросните двукомпонентни смоли. След полимеризация /обикновенно се ускорява с нагряване 100-200 градуса/ става химически неактивна повърхност годна за съхранение и ферментация. При по-големи размери освен армиране на бетона е желателно поставяне на армидна мрежа на вътрешната повърхност, която допълнително да предпази от пукнатини полимерния слой.

Цените са дебели, но позволяват евтино изграждане на големи резервоари. Има видове двукомпонентни смоли на различни основи /епоксидни, полиуретанови, фенолни и тн./ ,като само някой от тях са удачни /химически неактивни/ и могат да се използват за хранителновкусовата промишленост!


Върнете се в началото
  
 
 [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима