Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 01:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Странна утайка
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Здравейте винари ! Днес си преливах виното от една голяма туба в малки шишета и ми направи впечатление, че на дъното на тубата имаше странна утайка . Беше на едни големи люспи, които като ги раздробиш прилича на пясък :shock:
Някой виждал ли нещо подобно. Четох за някакви винени кристали ама :? знам ли .
За виното -> превря заедно с джибрата (нямах време :wallbash: ) и след това го източих в едина огромна 40 литрова тенджера и чак след това бе бутилирано само бистрочът. Сортове ... ами всичко де ща имаше поради фактът, че всичко бе измръзнало по моят край т.е. бъркоч..
Крайният резултат- течност с цвят, вкус и мирис като на вино :megagrin: не беше кой знае какво.. ама свърши :lol:
Благодаря за отделеното време !
И наздраве !
Едит: не съм заквасвал с дрожди=> не съм и сулфитирал .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 18:37 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
wufan написа:
Здравейте винари ! Днес си преливах виното от една голяма туба в малки шишета и ми направи впечатление, че на дъното на тубата имаше странна утайка . Беше на едни големи люспи, които като ги раздробиш прилича на пясък :shock:
Някой виждал ли нещо подобно. Четох за някакви винени кристали ама :? знам ли .
За виното -> превря заедно с джибрата (нямах време :wallbash: ) и след това го източих в едина огромна 40 литрова тенджера и чак след това бе бутилирано само бистрочът. Сортове ... ами всичко де ща имаше поради фактът, че всичко бе измръзнало по моят край т.е. бъркоч..
Крайният резултат- течност с цвят, вкус и мирис като на вино :megagrin: не беше кой знае какво.. ама свърши :lol:
Благодаря за отделеното време !
И наздраве !
Едит: не съм заквасвал с дрожди=> не съм и сулфитирал .

Опитай на вкус кристалите - няма да се отровиш ! Ако вкусът им е "лугав" то значи със сигурност това са кристали на солите на винената киселина - тартарати ! Но дори и вкусът им да ти хареса пак си мисля че е същото ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Хм само не го опитах .. Сега чак ме загриза червеят на какво аджаба удря :wallbash: Тези кристали някакъв критерий ли се явяват ? Признавам за виното не съм чел много ...
Марио благодаря за отговора :prost2:
Едит: имам една последна туба :roll: др. седмица ще я прилея и нея :megagrin: и да загризвам кристалите

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 19:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
wufan написа:
Хм само не го опитах .. Сега чак ме загриза червеят на какво аджаба удря :wallbash: Тези кристали някакъв критерий ли се явяват ? Признавам за виното не съм чел много ...
Марио благодаря за отговора :prost2:
Едит: имам една последна туба :roll: др. седмица ще я прилея и нея :megagrin: и да загризвам кристалите

Дръж я на студено и кристалите ще са повече !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ами на постоянна температура(малко над 0-та) е в нещо като маза. В пълен мрак :megagrin: След време ще го дълбая за изба ама да не подкопая основите на къщата :lachtot: до тук с офтопикът .. Ще пиша пак др. седмица :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Марио е прав, при раздънване на бъчвите по дъното ги има тези кристали няма какво да е друго "винен камък"

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2011, 21:22 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 11:29
Мнения: 56
Местожителство: Lovech
здравеите и аз съм имал утаика с кристали но един приятел ми даде 2 литра вино като в него все едно имаше лак за нокти за пръв път видях такова нещо при положение че много литри съм уважил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2011, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
абе снощи пих от виното ама след безбройната ракия :breit: и ми се стори учудващо добре .. Днес ще проведа наУчна дегустация .. Няма да ям до обед. Първо ще пия 1 чаша дестилирана вода и само тънки кашкавалчета и сирена ще съпровождат моята дегустация :megagrin: Ще търся да усетя тялото на моето.. ъ :? на моят бъркоч :megagrin: Пак силно се отклониш от темата :wallbash: Извинявам се.
Другата седмица дано открия пак такива люспи , че да ги захрупам като чипс :megagrin:
:prost2:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Мар 2011, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
И аз като колегите си мисля че не е нищо повече от безобидния винен камък. Тартарати минали в неразтворимо състояние при ниските температури. При студ е нормално да се появят, тъкмо се стабилизира и самото вино срещу кристални помътнявания. Не съм ги пробвал като мезе обаче :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2011, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Днес нагризах винените кристали или там квото и да е.. Имам чувството че е мазно леко и на вкус го докарва :? ае май не съм ял нещо по странно, но се разтвори на 100% с други думи не хрупаше :megagrin: :megagrin: оставил съм да го снимам утре и вие да видите, макар че винцокът е в отлично състояние и тая утайчица е бял кахър .
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима