Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 27 Фев 2017, 02:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2017, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 108
Някой беше помолил за изпробвани рецепти, мисля да публикувам една. Бирата, която се получи, е впечатляваща, а съставките се намират лесно. Най-труден е шоколадовия малц, на мен лично ми го донесоха от Щатите, но може да се поръча по Амазон. И така:

1. Pale ale malt 3.000кг
2. Светъл пилзнер малц 1,100кг
3. Специал W 0,200кг
4. Карамюних 0,150кг
5. Шоколадов малц 0,200кг
6. Карафа 3 0,100кг

Вода- 14 литра филтрирана за майша, 16 литра от чешмата за промиване
Паузи: 68°- 60 мин 72°-15 мин 78°- 2мин
Промиване на 78°
Промивката се спира на 25-26 литра, останалото се отделя за друга ферментация.
Охмеляване:
1. Нъгет 10,5алфа 0,025кг 90мин
2. Жатец 3,17алфа 0,030кг 10мин
два грама ирландски мъх, два мл млечна киселина

Ври повече от 90 минути, около 100-110. Охлаждане с чилър за 20 минути до 17°
Дрожди Safbrew S-33 11 грама със разброд
Ферментация на 18-20 градуса, бутилиране на осмия ден с добавена захар 8гр/литър.
Отлежава на 16°-18° поне 20 дни.
Начална плътност – 16 % Крайна плътност – 6 % Алкохол-5.2 °
Тотал IBU -40.84


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2017, 19:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 603
Местожителство: София
Аз бях. Благодаря!
Прав си, без шоколадовият няма да е шоколадов този стаут. Ако се замени с Карафа 2, но той е кафе малц. И тогава ще да е стаут кафе.
Нека, който по-разбира да каже възможна ли е замяна. И с какво.

Ако позволиш, да направя няколко коментара, а и въпроси имам:
- знам, че е въпрос на преценка на технолога, но това ИБУ не е ли много за този тип бира? Ароматичният хмел не е ли излишен, или екстра според теб се получава;
- За водата: ти хакаш 4,7 кг малц в 14 литра вода, той поема около 4 литра. След това промиваш с 16 и става общо за варене 26. Т.е. не е останало за "останалото се отделя за друга ферментация". Стоплил си толкова, колкото ти трябва. Така ли е? Аз така знам.
- Казваш "филтрирана" вода. С какво и защо? Заради РН-то ли? И 2-та мл млечна киселина са за това, нали? И кога се слага тази киселина?

-Какво е твоето мнение за едно, срещу много температурното озахаряване. За паузите имам предвид. Аз смятам към 88% екстрактивност тук, което би трябвало да е добре. Чел съм, че 80% бил максимумат, или това са глупости! Щото, щом е в проценти, то логиката е да стига до 100.
Благодаря!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2017, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 108
Да се оправдая, рецептата не съм я съставял аз, а я откраднах от Руснаците. Исках да имитирам celebration staut на портерхауз, една невероятна ирландска бира, и мисля, че ми се получи.
И аз предпочитам многотемпературното озахаряване, но за ейлове и по-светли бири. Еднотемпературното дава по-плътен вкус, за сметка на алкохолното съдържание, а аз търсех точно вкуса. Пък и не е чак толкова еднотемпературно все пак. Руснаците минават само с 68° за час, час и половина.
ИБУ-то наистина по изчисления е малко високо, даже май стана още по-високо, защото бирата вря не 90 минути, а 100-110, спряха тока точно към края на процеса и малко го удължих, като го пуснаха, но на крайния резултат не се отрази, вероятно вкусът на малцовете надделява над хмеловия. Ароматите също.
Промивката на майша наистина се спира на 25 литра, крайният добив след преварката остава към 18-19 литра, останалото се изпарява или се изхвърля с утайките. Ако скоро ще се прави бира от същата, може останалият малц да се допромие с десетина литра вода от бойлера (около 80°) и получената течност да се използва за озахаряването на следващата партида вместо вода, резултатът надминава всички очаквания. Важното е тази течност да се съхранява на студено, че има опасност от вкисване. Иначе "филтрирана вода" означава вода от чешмата, прецедена през кана Аквафор с крайна плътност 60-64 мг/лт или както там мери китайският ми уред за твърдост на водата :) (от чешмата измерена е на 112-115°)
Имам доста други рецепти, включително за червения Imperial red на wichwood, изпробвани, разбира се, нелошо се получават. Ако има интерес ще ги публикувам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2017, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 603
Местожителство: София
Andrian10 написа:
...Имам доста други рецепти, включително за червения Imperial red на wichwood, изпробвани, разбира се, нелошо се получават. Ако има интерес ще ги публикувам.


Ма разбира се! Как еднакви интереси и вкусове с тебе имаме...
Аз тази red не помня да съм я пробвал.
Виж какво взех петък за проба - пак е wych, ма не знам дали е от същата пивоварна - портър е!

Но да, дай я рецептата и да се надяваме, че всичките съставки са достъпни вече в БГ! Не като с шоколадовият малц. Което е жалко, разбира се!

А, и да знаеш, всичко вече ми е ясно от рецептата ти. Благодаря, че я сподели!

Само за последно. За "И 2-та мл млечна киселина са за това, нали? И кога се слага тази киселина?" Би ли споделил малко повече? Мааалко повече, защо? И кога?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 108
Черната вещица е прекрасна бира, но аз исках да направя точно шоколадов стаут. А млечната киселина я добавяш само ако има нужда от нея, може след прецеждането на малца, може и преди самата ферментация, за да направиш необходимото ПеХа, според рецептата за бирата. Става и с кисел малц в майша, стотина грама, в краен случай може и с лимонтузу, просто гледай да спазваш правилата.
Между другото, Wychwood Brewery Imperial Red Beer се произвежда от същата пивоварна, има малко по-твърд вкус, но аз точно такава харесвам, с изразен вкус. От половин година нашенска бира не съм си купувал, пия само от моята. И гостите ми се увеличиха в пъти, чак жена ми взе да се дразни, че мие много чаши и чинии:) А снощи пробвах една, уж светла и най-обикновенна бира, последното ми производство, станала е невероятно добра. Спирам, че ще си помислите, че се хваля ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 10:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1179
Местожителство: Дупница
Късно е вече да спреш - така или иначе ще ти дойдем на гости!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 108
Аз от гости не се плаша, имам поне пет вида ракия, пет вида бира и всякакви купешки уискита и водки. Само да не са повече от 10 човека наведнъж, че масата ми не стига, а с жена ми ще се разберем някак си 8-) Само се обадете предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 112
Местожителство: София
Andrian10 написа:
Само се обадете предварително.

Най добре да направим записване за да не става блъсканица :megagrin:
1. GunGod + 3ма


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 12:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 776
Габрово ,В.Търново,Варна: +5
Не знам driverf1 от Пловдив кога ще дойде :lachtot: Може да иска и нощувка. ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 14:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 108
Най-добре юни месец на Камчия, къмпинг Нептун. Място много, и за спане се намира, няма ограничения за пиене и ядене, тихо, спокойно, всички екстри, даже и морето е на стотина метра :!: Че то в този сняг да не се загубим по пътищата:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 112
Местожителство: София
ОБЕЩАНО! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима