Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2011, 16:22
Мнения: 10
Всичко по инструкциите правих които вървят с кита за бира - 1:1.
Явно нещо със самата мая е бил проблема.

Благодаря за отговорите схванах в основни линии.. останалото ще експериментиран :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2011, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е и да се похвалиш какво се е получило :)

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 11:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2011, 16:22
Мнения: 10
... ми не е за хвалене. Вкисна се да му се невиди и процеса не тръгна. Явно някви мизерии е завъдил разтвора като е седял толкова време.
Както и да е де няма се отказвам .. като имам положителни резултати от следващия опит ще се похваля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2011, 17:08 
Offline

Регистриран на: 08 Сеп 2011, 16:56
Мнения: 2
Здравейте,отдавна чета темите но сега се регистрирах,като открих това- http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... rni-drogdi
има и хмел от двата вида!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 09:55 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Хммм това добре,бравос на Фланкер,ама как само ги е кръстил "долна ферментация",а малко готов малц от Елин Пелин дали не може да се намери?Може да си направим партия в форума на известно количество


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 10:05 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Мястото откъдето се взимаше малц в Елин Пелин...е затворено .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2011, 16:22
Мнения: 10
Щях да казвам до къде съм стигнал. Първата бира я вкиснах но втората вече стои 2 седмици в бутилки за вторична ферментация и сега всичко е 6. Вчера опитах една бутилка и си е екстра. Става въпрос за Pilsner малц от muntons.
Паралелно с това правя опит с 5л кофа със собствено приготвен малц от ечемик който в момента е на 5тия ден от първичната ферментация и все още бълбука. Озахаряването си мина идеално. Проблема е че ползвам фуражен ечемик. Хмел си купих от аптеката който е за чай и незнам какъв вкус ще се докара.

Въпрос имам и той е свързан с хмела. Ясно е че хмела се ползва за горчивина + вкус/аромат на бирата. В тоя ред на мисли да попитам дали може да стане с див хмел защото се оказа че имам поникнал в градината такъв и се е качил на едно от дръвчетата ми и вече е образувал шишарки. Ако става с него втория въпрос е - кога се бере хмела?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 15:02 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Може да се ползва и дивия...но каква горчивина и аромат ще излезе от него не е много ясно,освен това процедурата за сушене на хмела е дълга...Кога се бере-ами когато шишарката стане от жълта да златистозелена...друг белег е когато лупулиновите зърна добият жълт цвят.По-добре си вземи от тук:
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... -pivovaren

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Малко извън темата.
Преди много години когато бях малък ми бяха излезли по врата някакви гнойни пъпки и циреи и такива хубавини.Мажеха ме с всякакви мазила и нищо.Някакъв смотан доктор казал тогава на нашите да намерят бирена мая и да пия по една чаена чаша вечер преди лягане и онея лудите взеха че го послушаха.Доктора смахнат, нашите луди ама за една седмица и циреите изчезнаха а след още една нямаше и следа от тях.Бирената мая имала прочистващ ефект върху кръвта.
Както и да е.Нашите хванали някакви позати в бирената (Каменица) и от там бяха измъкали две бутилки от олио от онея стъклените зелените, държахме я в хладилника и както казах всяка вечер по една чаена чаша.Аууу няма такава гнусотия честно, само като си помисля и вкуса ми излиза въпреки че е било преди повече от 20 години.Гъсто е като боза, има един сиво-кафяв цвят, на вкус е адски горчиво с елементи на кисело но никакъв аромат на мая за хляб или нещо от сорта, няма и никакъв аромат на спирт.Абе има си вкус на бирена мая, гадост на гадостите.
Това нещо предполагам си е било истинска жива мая за бира а не някакви прахчета или на кубчета и т.н.
Аз не че нещо, само за информация да споделя какво представлява тази мая в оригиналния си вид и предупреждавам да не я пиете, от тогава сигурно не понасям бира и пия общо три бири за цяла година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Браво karlsson, това са житейските истини :lachtot: Ама това си е било истинска бирена мая. Друг е въпроса, че това е била мая отделена след ферментация на бирата. Тогава е съвсем нормално да горчи много. Идва от хмела, а и не се знае коя поред генерация е била. Ако е съвсем прясна няма нищо общо и няма да горчи. При хапчетата е друго. Там източника е същия, някой фармацевт да каже.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бирената мая която продават по аптеките не е жива, пише в описанието и.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2011, 16:22
Мнения: 10
Този сайт който дадохте за хмела се опитах да си поръчам и познайте. Ами от горчивия намало в наличност, след 2 седмици, сега го берели, дрън-дрън - абослютно несериозна работа в общи линии.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 17:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
devane написа:
Този сайт който дадохте за хмела се опитах да си поръчам и познайте. Ами от горчивия намало в наличност, след 2 седмици, сега го берели, дрън-дрън - абослютно несериозна работа в общи линии.

не си прав...В общи линии имам 7-8 доставки от този сайт без никакви проблеми!
Малко се информирай за хмела...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2011, 16:22
Мнения: 10
тез номерца да пишем с повече от 1 акаунт ги знаем :)
сайта не информира дали има в наличност или не
говорих по телефона с някакъв човек (вероятно притежателя на повече от 1 акаунт в този сайт) и ви написах какво ми каза


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 23:58 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Не би следвало да има проблеми с дивия хмел,шом си имаш в двора-бери и суши,че даже и да продаваш сигурно ще ти остане...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима