Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 08:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
devane написа:
тез номерца да пишем с повече от 1 акаунт ги знаем :)
сайта не информира дали има в наличност или не
говорих по телефона с някакъв човек (вероятно притежателя на повече от 1 акаунт в този сайт) и ви написах какво ми каза


в ТОЗИ форум номера с акаунтите не работи, спокойно :)
Относно сайта - търговецът сам решава как да организира бизнеса си

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2011, 00:18 
Offline

Регистриран на: 08 Сеп 2011, 16:56
Мнения: 2
devane написа:
Този сайт който дадохте за хмела се опитах да си поръчам и познайте. Ами от горчивия намало в наличност, след 2 седмици, сега го берели, дрън-дрън - абослютно несериозна работа в общи линии.


Аз си поръчах от горчивия,мая и други неща,нямаше никакъв проблем даже ми бяха сложили и инструкция за ползване на маята и хмела :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Май 2011, 14:59
Мнения: 4
Та не разбрах в крайна сметка стават ли тези дрожди или не.
Моля който е купувал да каже за да знаем дали да купуваме

http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... fbrew-s-33


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2011, 14:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
nikolay_v написа:
Та не разбрах в крайна сметка стават ли тези дрожди или не.
Моля който е купувал да каже за да знаем дали да купуваме

http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... fbrew-s-33


Аз си купих, но още не съм ги пробвал. Не виждам какъв проблем може да имат - виждал съм ги и в международни сайтове да се предлагат същите, така че би трябвало всичко да е наред.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 06:47
Мнения: 13
http://birata.blogspot.com/2011/12/blog-post.html аз ползвам така маята и съм доволен :prost2:

_________________
http://birata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 12:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре де, Владо - тая от аптеката знае ли се каква е точно - за горна или за долна ферментация ?
Освен това колко струва като за 20 л. мъст ?
И дали няма и нещо допълнително вътре, което после да се усеща при пиене ?

Защото Safbrew S33 za 20-30 l. e 3.90lw.
Аз вече я пробвах, но още чакам да се газира бирата че да я отворя за пиене. Мисля на Нова година да я ползвам вместо шампанско (ако не се взриви дотогава) :megagrin:
От самата бурна ферментация остава доста утайка, която всъщност е жива мая. Аз не съм я хвърлял, седи си сега в хладилника (за направата на няма и 5 л. бира имам останала жива мая около 250 мл. )
Ако следваме същата логика - за направата на 50 л. бира ще ми трябват 2 пакетчета safbrew S33 - 8 лв. и ще ми остане 2.5 литра жива мая. Дали ще мога да я ползвам за следващите 50 л. бира вместо да правя нови 8 лв. оборот на Фланкера (само да не се обидиш, просто се шегувам - то с +-8 лв. нито аз ще обеднея, нито ти ще забогатееш :) )
Знам че в пивоварните така си развъждат мая, няма да карат с тировете суха я.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2011, 16:22
Мнения: 10
Тази от аптеката 100% не става. Това не е активна мая ами е просто остатъчния продукт от ферментацията, пресован на хапчета против пъпки.
Ако ти е скъпо от фланкера (който между другото се оказа пич и не трябваше така да го нападам във форума) пробвай на ebay.co.uk примерно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Че кое му е скъпото ? 4 лв. за 30 л. бира ?
И то с дрожди точно каквито трябва, а не нещо си дето може би щяло да станело евентуално.
То на мен само сушенето на малца за 50 л. бира (10 кг сух) ми е повече като цена на енергията.
Като сложа озахаряването и най-вече варенето - хептен.
Но засега чакам първите 5 л. правени в тенджера и на котлон да бъдат изпити и харесани, та чак тогава ще пробвам в казана 30 л. че тъкмо една туба 30 л. с клапан ми се освободи от виното.

Въпроса е - какво да си правя живата дето ще остане от утайката дето ще падне при ферментацията ?
Който знае в каква пропорция може да се вложи при следваща ферментация нека каже сега (или да замълчи завинаги - както казват по филмите)
А също така - колко време и при каква температура могат да се съхраняват тези утайки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2011, 15:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
В тази утайка освен живи дрожди имаш много мъртви такива, както и утаени "боклуци" от материала. Съмнява ме пивоварите да ползват точно тази гняс като закваска...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 05:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 06:47
Мнения: 13
За 20 литра ползвам 11,5 грама.Мисля,че не остава никакъв допълнителен вкъс досега имам около 5 каси + 1 сайдер и е ок.

_________________
http://birata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2011, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ето малко подбрана информация относно използването на пивни дрожди и тяхното съхранение. Като източник е използван "Технология на пивото" - излезе от печат през Юли 2011г.

Използване на чиста култура пивни дрожди

Превръщането на пивната мъст в пиво се основава на алкохолната ферментация на захарите, която се осъществява от пивни дрожди. За разлика от някои други ферментационни производства спонтанната ферментация на пивната мъст е практически невъзможна, тъй като тя се вари в продължение на 50–70 min и наличната микрофлора се унищожава.
За провеждане на ферментацията на пивната мъст се използват производствени дрожди, т.е. дрожди, които се получават при предшестващата ферментация. При многократното използване на производствените дрожди те се инфектират, настъпват дегенерационни процеси и изменят своите технологични качества. Това налага периодично да се подновяват производствените дрожди с получена чрез изолиране и размножаване при стерилни лабораторни и полупромишлени условия чиста култура пивни дрожди. Това са дрожди, изолирани от единична клетка и подбрани по пътя на селекцията
Към чистата култура пивни дрожди се предявяват определени изисквания, които най-общо се свеждат до следното: висока ферментационна активност; добра размножителна способност; подходящ за типа и качеството на пивото метаболизъм; стабилност на свойствата в производствени условия; добра флокулационна способност; устойчивост към неблагоприятните условия за съхраняване. Дрождите, които се използват в пивопроизводството, принадлежат към сем. Saccharomycet, род Saccharimyces и видовете Sacch. сerevisiae и Sacch. сarlsbergensis.
Чиста култура пивни дрожди започва да се използва в пивопроизводството през XIX век. Първоначално е използван видът Sacch. Cerevisiae, който провежда алкохолната ферментация при температура 13–25°С.
Дрождите от този вид са суспендирани във ферментиращата среда и постепенно се отделят на повърхността на средата, поради което са наречени горноферментиращи, а видът на ферментацията се нарича горна.
Хансен (Hansen) селекционира дрождите Sacch. сarlsbergensis от ферментиращата пивна мъст в Карлсберговия завод в Копенхаген. Дрождите от този вид провеждата алкохолната ферментация при температура 5–15°С и са суспендирани във ферментиращата среда. Те постепенно се отделят на дъното на апарата, поради което са наречени долноферментиращи, а видът на ферментацията се нарича долна.
Тези два основни вида пивни дрожди се различават и по способността си да ферментират и асимилират тризахарида рафиноза, който се състои от фруктоза и дизахарида мелибиоза. Дрождите от вида Sacch. сerevisiae не продуцират ензима мелибиаза и не могат да хидролизират мелибиозата, т.е. ферментират и асимилират 1/3 част от рафинозата, докато дрождите от вида Sacch. сarlsbergensis продуцират ензима мелибиаза и хидролизират мелибиозата, т.е. усвояват напълно рафинозата.

Отделяне и съхранение на пивните дрожди

След отделяне на младото (зеленото) пиво на дъното на апарата остава утайка от дрожди и коагулат. Тя се състои от 3 слоя. Горният слой от пивни дрожди е с по-тъмен цвят и се състои от нежизнеспособни дрождени клетки и коагулирали белтъчно-дъбилни вещества и хмелови смоли.
Средният слой е с по-светъл цвят и се състои от жизнеспособни дрождени клетки, а долният е съставен предимно от мъртви клетки. Разделянето на пивните дрожди по слоеве е само теоретично. На практика цялото количество пивни дрожди се подават в отделението за обработка и съхранение. Прирастът на дрождената биомаса е 2–3 dm3 гъсти пивни дрожди за hl пивна мъст.
Класическата технология предвижда промиване на дрождите с вода, почистването им през вибрационно сито и съхраняването им под вода. При преминаването на пивните дрожди през вибрационното сито, освен почистване се създава възможност за инфекцията им.
При съхраняване на дрождите под вода, под действието на осмотичното налягане те отделят витамини, минерални вещества и аминокиселини. Това наложи съхраняването на пивните дрожди под ферментирало пиво. При бързо следващо използване на дрождите е задължителна аерация, която повишава жизнената им сила.
Аерацията отделя вътреклетъчния въглероден диоксид и доставя необходимото количество кислород за дрождените клетки. Този процес продължава около 2–3 h и се провежда непосредствено преди прибавяне на дрождите за ферментация.
Ако дрождите трябва да се съхраняват определено време аерация не се извършва. В зависимост от времето за съхранение на дрождите се определя и температурата на съхранение. При минимално съхранение те се охлаждат до 7–8°С, при съхранение за няколко дни – до 2-5°С и при продължително съхранение – до 1°С. Дрождите се утаяват в долната част на апарата. Тези дрожди в пивопроизводството се наричат гъсти. При съдържание на 3.109 бр. дрождени клетки/cm3 в гъстите дрожди и дозиране от 0,5–1% в пивната мъст броят им е съответно около 15-30.106 бр. клетки/cm3.
Могат да се използват и течни дрожди от бурно ферментиращата мпивна мъст в количество 4–6 dm3 /hl пивна мъст.
Пивните дрожди се дозират по обем и маса, а концентрацията им се определя чрез измерване на мътнотата на пивната мъст преди и след подаването им в поток или лабораторно.
Една част от дрождите се отправя към отделението за съхранение повторно използване в пивопроизводството, а останалата част се оползотворява в зависимост от възприетата технологична схема на дадения пивоварен завод (за фармацевтичната промишленост, животновъдството и др.).

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2011, 01:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 06:47
Мнения: 13
Малко инфо за видовете мая. :prost2:
http://birata.blogspot.com/2011/12/blog-post_24.html

_________________
http://birata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима