Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 20:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Бира от коприва
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 13:45
Мнения: 5
Понеже съм фен на нестандартните напитки особено тъмното пиво, реших да опитам още една рецепта. А именно бира от коприва - съставките са:
1 тава с коприва
30гр. хмел
500 гр. малц
2 литра вода
250гр. мед
1/2 чаша дрожди или 30гр. мая

А ето и начина на приготвяне:
Листата от коприва се измиват, добавя се хмелът и малца и се вари 30 минути. Прецежда се и се добавя меда. Докато е топла се добавят дрождите и се оставя да ферментира 3 дена. Прецежда се и се консумира след седмица или две когато е станала алкохолна.
Вместо коприва може да се използва и репейни листа.
Рецептата претендира да е оригинална келтска, намерих я в нет-а. Така проблемът е ,че нз откъде да си набавя малц вие хора откъде си купувате :/
Благодаря предварително и благодаря и за отг на миналия post. 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
30 г мая ми се струват много брат, а това с копривата, то и без коприва сложиш ли мая на меда сигурно трябва да почне да ферментира.. Изхождайки от тоя принцип и друго растение да сложиш пак трябва да се получи ферментация...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малца не го купуваме, а си го правим - от ечемик.
А как ... има много писано в темите на форума -
В България малц не се продава никъде, евентуално може да си уредиш някое килце от някоя бирена фабрика - аз бях почти успял на цена 0.80лв/кг. обаче така и не го взех, защото си направих мой от ечемик за 0.35 лв. за кг.
И още нещо - това което си описал ще стане нещо като медовина, а малца ще е само за вкус.
Основното приложение на малца за бира е в озахаряването на нишестето му, което при варене на 100 гр. няма да се получи.
Ако промениш малко рецептата в следната посока :
1. смилане на малца, смесване с вода в съотношение 1:4 (1 кг. зърно - 4 литра вода)
2. загряване на сместа до 45 гр. (или просто заливане на малца с топла вода), пауза 30 м.
3. загряване до 55 гр. , пауза 30 мин., загряване до 65 гр., пауза 30 мин, загряване до 75 гр. пауза 30 мин.
4. прецеждане на течността, завиране на течността + хмела и копривата и варене не знам си колко време (30 мин. примерно)
5. прецеждане за отделяне на хмела и копривата, ОХЛАЖДАНЕ ДО 35 гр. по най-бързия начин
6. заквасване с бирени дрожди за горна ферментация (които аз лично не знам от къде да намеря извън интернет-магазините) /за проба - мая на д-р Йоткер за хляб/
7. ферментиране в съд с воден клапан една седмица при температура 18-25 гр.
8. отделяне на течността без утайката в друг съд затворен добре, без въздух, отлежаване 3 седмици мин. за тиха ферментация и оформяне на газировка
9. консумация !
може и да стане бира, но аз не съм пробвал още :)
сега подготвям малца.
И както виждаш - няма нужда от мед, ако го сложиш обаче - ще се повиши алкохолния градус доста и според мен ще заприлича на някакво вино с неясен вкус, но може да се пробва естествено.
Ако ли пък не искаш да озахаряваш малца - тогава ще стане някакъв вид горчива медовина, а дали ще прилича на бира ... не знам, пробвай и репортвай !

А, сетих се че за в твоя случай с половин кило малц може да стане по мързеливата схема - заливаш малцовото брашно с гореща вода 75-80 гр. , разбъркваш добре, да падне на 72-73 и завиваш с нещо дебело и така докато спадне до 30-40
сетне прецеждаш само бистрото, добавяш хмела и копривата, вариш 30 мин. , охлаждаш до 35 гр. , добавяш дрожди или мая и слагаш да ферментира
съд с воден клапан може да се направи от бутилката като й пробиеш капачката и вкараш малко маркуче, което после отива в буркан с вода (естествено го херметизираш с лепило или нещо друго в капачката)
Ако те интересува как си правя аз малца - пиши на лично, да не се преповтаряме тука.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Тук въпроса е, меда има ли приложение за направата на бира? Сега може би няма, но в ония времена знае ли човек, може би е използван за вдигане на градуса. Ако някой има какво да сподели ще е интересно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2011, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Въпроса, всъщност е, дали са знаели, как да озахаряват малца, на 45,55,65,75 градуса или е бил, само за вкус, а алкохола е идвал, само от медът?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2011, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 13:45
Мнения: 5
Според мен - да алк. съд. е идвало главно от меда. По отношение на вс останало мн. благодаря за съветите кой зн. какъв болумач щях да забъркам...
За винената тапа(с маркучлето потопено в вода) го ползвам отдавна за вино :)

:zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима