Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 17 Авг 2017, 15:21 Дата и час: 17 Авг 2017, 15:21

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Рецепти за 20 литра бира:

Тъмна, старобаварска
Продукти:
  • Мюнхенски малц (Цвят (EBC) 20-25) 4500 г
  • Карамалц тъмен (EBC 110-130) 280 г
  • Малц за оцветяване (EBC 1100-1200) 80 г
  • Хмел - ароматен, 6.5% alpha 35 г, 10 минути след завиране
  • Основно количество вода - 14.58 л
  • Вода за отмиване - 19.44 л

Остатъчна твърдост на водата - 10

Процедура - Температура - Продължителност
-----------------------------------------------------
Einmaischen - 38 градуса - 0 минути
Maltoserast - 50 градуса - 20 минути
Verzuckerungsrast - 66 градуса - 70 минути
Abmaischen - 76-78 градуса - 0 минути
Варене - 95-100 градуса - 90 минути

Пълнене в бутилки при 3.5%


Тъмен вайцен (мътна)
Продукти:
  • Пшеничен малц (EBC 3-5) 2600 г
  • Мюнхенски малц (EBC 20-25) 1500 г
  • Карамалц тъмен (EBC 110-130) 300 г
  • Малц за оцветяване (EBC 1100-1200) 40 г
  • Хмел - ароматен, 8% alpha 10 г, 10 минути след завиране
  • Хмел - ароматен, 6% alpha 15 г, 10 минути след завиране
  • Основно количество вода - 13.32 л
  • Вода за отмиване - 17.76 л

Остатъчна твърдост на водата - 10

Процедура - Температура - Продължителност
-----------------------------------------------------
Einmaischen - 40 градуса - 0 минути
Maltoserast - 52 градуса - 20 минути
1. Verzuckerungsrast - 65 градуса - 30 минути
2. Verzuckerungsrast - 73 градуса - 45 минути
Abmaischen - 76-78 градуса - 0 минути
Варене - 95-100 градуса - 90 минути

Пълнене в бутилки при 3.5%


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Не че има голямо значение, но петък е 18.11.2011, понеже днес е 16-ти :)
Иначе ще чакам с нетърпение новото инфо.
Ако може да опишеш и самите малцове какво представляват на вкус и цвят, защото аз няма да купувам такива, а ще се мъча да ги наподобя някак чрез печене на малки части от моя си малц.
Или поне да напишеш в какво им се състои разликата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2011, 14:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Уффффф верно. Ама човек като прави по 5 неща едновременно и стават такива лапсуси.
Мисля, че в една от книгите имах описание как се правят различните видове малц, ще погледна и ще сканирам ако има нещо. А утре ще ги снимам и ще ги пусна да видите за какво иде реч


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2011, 01:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
За съжаление ми изкочи супер мега спешна работа утре (естествено) и трябва да забавя начинанието с няколко дни. Ще съобщя близките дни кога евентуално може да се проведе. Много ме е яд, но понякога проектите за няколко милиона евра имали приоритет :datz:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 16:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Какво ще кажете за четвъртък, 24 ноември?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2011, 17:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
I_Vsichki_Goli написа:
Какво ще кажете за четвъртък, 24 ноември?


:thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
И така... начало!

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Протоколите за двата казана
IMG_2202.jpg
IMG_2202.jpg [ 70.86 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Мерки и теглилки
IMG_2205.jpg
IMG_2205.jpg [ 98.59 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Мелницата за малц
IMG_2206.jpg
IMG_2206.jpg [ 72.99 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Пак тя погледната отдолу
IMG_2207.jpg
IMG_2207.jpg [ 71.93 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Суровините, използвани в днешната процедура
IMG_2208.jpg
IMG_2208.jpg [ 88.66 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Мюнхенски малц
IMG_2209.jpg
IMG_2209.jpg [ 55.39 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2212.jpg
IMG_2212.jpg [ 130.14 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Пшеничен малц
IMG_2220.jpg
IMG_2220.jpg [ 142.73 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Кисел малц
IMG_2215.jpg
IMG_2215.jpg [ 67.88 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Карамалц, тъмен
IMG_2216.jpg
IMG_2216.jpg [ 103.75 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Малц за оцветяване
IMG_2218.jpg
IMG_2218.jpg [ 77.96 KiB | Прегледано 2248 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Торба за майшето. Използвам я, за да мога после лесно да прехвърля майшето за изцеждане
IMG_2222.jpg
IMG_2222.jpg [ 58.55 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Единицата за производство. С терморегулатор и датчик за време, който аз не използвам. Важното е в случая канелката, която помага за по-лесното източване на бирата в края. Също е хубаво да е мощен. Този е 2 кВ
IMG_2223.jpg
IMG_2223.jpg [ 47.24 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Това го слагам на дъното, за да не се залепи торбата, както ми се случи веднъж :)
IMG_2224.jpg
IMG_2224.jpg [ 80.28 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Бъркалка
IMG_2225.jpg
IMG_2225.jpg [ 20.01 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Това ми е термометъра. Използван е дигитален термометър от ИКЕА за месо и мястото на обикновения накрайник е сложен удължител, за да може да стигне до дъното на казана. Хубавото на този е, че има дразнещ писклив сигнал като се стигне определената температура и се налага веднага да се реагира
IMG_2228.jpg
IMG_2228.jpg [ 57.21 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2229.jpg
IMG_2229.jpg [ 32.67 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2230.jpg
IMG_2230.jpg [ 46.05 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Сглобената конструкция
IMG_2231.jpg
IMG_2231.jpg [ 64.27 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2232.jpg
IMG_2232.jpg [ 63.23 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Мелницата в действие. Понеже не ми се нрави много да въртя като откачен по 1 час на казан, отзад е монтиран нискооборотен двигател, който върши същата работа за около 5 минути
IMG_2233.jpg
IMG_2233.jpg [ 101.57 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2235.jpg
IMG_2235.jpg [ 99.39 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2236.jpg
IMG_2236.jpg [ 96.16 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Смленият малц
IMG_2238.jpg
IMG_2238.jpg [ 85.97 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2239.jpg
IMG_2239.jpg [ 95.9 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2240.jpg
IMG_2240.jpg [ 146.38 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: След като съм сложил 14.58 литра вода и съм я загрял до 38 градуса, слагам смления малц (Einmaischen)
IMG_2241.jpg
IMG_2241.jpg [ 90.21 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: След разбъркване
IMG_2242.jpg
IMG_2242.jpg [ 77.8 KiB | Прегледано 2240 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Зареден е и втория казан. Междувременно първият е вече на 66 градуса за 70 минути
IMG_2243.jpg
IMG_2243.jpg [ 74.22 KiB | Прегледано 2238 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Докато казаните си вършат своята работа, измих кофите за ферментация. Трябва да са не просто идеално чисти, а излизани. Дори най-малката гад разваля бирата, а повярвайте ми, никак не е приятно да се хвърлят 20 литра бира. След като са измити перфектно, им слагам дезинфекциращ препарат да поседят няколко часа и да изтреби всичко живо вътре
IMG_2244.jpg
IMG_2244.jpg [ 56.01 KiB | Прегледано 2235 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Би ли дал снимка по-отблизо на смляното, че да видя точно колко са начупени зърната. Имам чувството че ги меля много дребно и от там ми идват някои проблеми.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2011, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прати ми мейл, че тук не дава да качвам снимки над 256к


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2011, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ще пием ли бира ? :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2011, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
I_Vsichki_Goli написа:
За съжаление ми изкочи супер мега спешна работа утре (естествено) и трябва да забавя начинанието с няколко дни. Ще съобщя близките дни кога евентуално може да се проведе. Много ме е яд, но понякога проектите за няколко милиона евра имали приоритет :datz:

мойте са за няколко милиарда но без няколко нули :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Съжалявам за протакането, но времето беше кът напоследък.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Йодна проба, която показва, че първата амилаза е приключила. Забележете как е потъмнял йода
IMG_2246.jpg
IMG_2246.jpg [ 33.77 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Тук вторичната амилаза е в ход. Част от йода е потъмнял, част не е променил цвета си.
IMG_2247.jpg
IMG_2247.jpg [ 40.1 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: "Нормална" йодна проба. Йодът не променя цвета си, няма остатъчна захар. Може да се загрее до 76-78 градуса и да се започне отмиването.
IMG_2257.jpg
IMG_2257.jpg [ 82.55 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Системата ми за филтриране
IMG_2248.jpg
IMG_2248.jpg [ 73.64 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2250.jpg
IMG_2250.jpg [ 58.04 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Начало на филтрацията
IMG_2252.jpg
IMG_2252.jpg [ 75.7 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2253.jpg
IMG_2253.jpg [ 115.79 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Устройството за загряване на вода за отмиването на захарта.
IMG_2254.jpg
IMG_2254.jpg [ 51.33 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: След начало на филтрацията, течността се връща обратно да се филтрира, докато не стане бистра
IMG_2256.jpg
IMG_2256.jpg [ 137.82 KiB | Прегледано 2128 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
 [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима