Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 29 Май 2017, 12:45 Дата и час: 29 Май 2017, 12:45

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Доливаме с горещата водица
IMG_2258.jpg
IMG_2258.jpg [ 140.24 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Важно в случая е, да не остава на сухо майшето, защото ще изтървем захарта
IMG_2260.jpg
IMG_2260.jpg [ 116.43 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Ще използвам три вида хмел
IMG_2262.jpg
IMG_2262.jpg [ 141.22 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
IMG_2264.jpg
IMG_2264.jpg [ 122.33 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Забележете как започна да се избистря
IMG_2265.jpg
IMG_2265.jpg [ 115.76 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: И тук вече е доста по-бистро
IMG_2266.jpg
IMG_2266.jpg [ 123.69 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Казанът е зареден да ври
IMG_2267.jpg
IMG_2267.jpg [ 171.46 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Това май няма нужда да ви казвам какво е...
IMG_2268.jpg
IMG_2268.jpg [ 115.65 KiB | Прегледано 676 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Температурата трябва да падне максимално бързо до 24 градуса
IMG_2277.jpg
IMG_2277.jpg [ 91.15 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Така наречения Водовъртеж. Целта е да се съберат ненужните неща в центъра на съда и да не отиват в бирата
IMG_2271.jpg
IMG_2271.jpg [ 150.62 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Охлаждането
IMG_2272.jpg
IMG_2272.jpg [ 127.82 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Вляво е маята за тъмната бира, вдясно за вайцена
IMG_2276.jpg
IMG_2276.jpg [ 154.33 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Двата казана с пълна газ
IMG_2270.jpg
IMG_2270.jpg [ 140.08 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Филтриране с марля :)
IMG_2279.jpg
IMG_2279.jpg [ 108.53 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Защо е нужна филтрацията
IMG_2280.jpg
IMG_2280.jpg [ 124.35 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Отделят се 10% за вторичната ферментация в бутилките. Аз отделям по-малко, защото мойта бира и без това става доста газирана
IMG_2281.jpg
IMG_2281.jpg [ 87.58 KiB | Прегледано 674 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
IMG_2282.jpg
IMG_2282.jpg [ 108.27 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Маята се прибавя директно в заготовката. Има някои видове мая, които трябва първо да се разтворят във вода
IMG_2283.jpg
IMG_2283.jpg [ 197.94 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Остатъците
IMG_2285.jpg
IMG_2285.jpg [ 165.07 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Туй изпарител ли трябва да се води на български...
IMG_2287.jpg
IMG_2287.jpg [ 102.54 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Заредено и оставено да втасва
IMG_2288.jpg
IMG_2288.jpg [ 63.52 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Захарна проба
IMG_2289.jpg
IMG_2289.jpg [ 69.02 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Резултатът от еднодневния труд
IMG_2290.jpg
IMG_2290.jpg [ 100.55 KiB | Прегледано 673 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
:respekt:
Браво !
Ако знаеш как съм се наточил ...
В събота ще се пробвам с малко количество в тенджера, малца естествено е любителски, но маята ми е същата и хмела е подобен, Охладител още не съм направил, но за в случая ще охлаждам с ледени бутилки.
А "ТУЙ" дето се чудиш как е на български - тука му викаме воден клапан и трябва да има вътре в него вода, за да може да пропуска само въглеродния двуокис, и да не позволява на въздуха да влезе.
Предполагам че не го оставяш празно, а му наливаш малко водичка да стане като сифон.
И един тъп въпрос, но съществен - по време на варенето с хмела - капак слагаш ли или така както е на снимките (обосновката за капака произлиза от метода за застройка на супа - сложи ли се застройката не се слага капак защото се пресича)
А, сетих се още нещо - тия 10 % дето викаш ги отделяш за газиране в бутилките - искаш да кажеш че това е течност преди ферментацията която държиш отделно за да имаш от нея захари и после при бутилиране наливаш от нея във всяка бутилка, така захарите от тази част доферментират и газират бирата в бутилката ? Правилно ли съм разбрал - ако е така - къде го съхраняваш това шише за да не започне спонтанно да ферментира и да не се развали от друго ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
victoryvt написа:
:respekt:
Браво !
Ако знаеш как съм се наточил ...
В събота ще се пробвам с малко количество в тенджера, малца естествено е любителски, но маята ми е същата и хмела е подобен, Охладител още не съм направил, но за в случая ще охлаждам с ледени бутилки.
А "ТУЙ" дето се чудиш как е на български - тука му викаме воден клапан и трябва да има вътре в него вода, за да може да пропуска само въглеродния двуокис, и да не позволява на въздуха да влезе.
Предполагам че не го оставяш празно, а му наливаш малко водичка да стане като сифон.
И един тъп въпрос, но съществен - по време на варенето с хмела - капак слагаш ли или така както е на снимките (обосновката за капака произлиза от метода за застройка на супа - сложи ли се застройката не се слага капак защото се пресича)
А, сетих се още нещо - тия 10 % дето викаш ги отделяш за газиране в бутилките - искаш да кажеш че това е течност преди ферментацията която държиш отделно за да имаш от нея захари и после при бутилиране наливаш от нея във всяка бутилка, така захарите от тази част доферментират и газират бирата в бутилката ? Правилно ли съм разбрал - ако е така - къде го съхраняваш това шише за да не започне спонтанно да ферментира и да не се развали от друго ?


Естествено, че му наливам вода. След около 12-14 часа започва да бълбука много приятно :)
Като варя е ту с капак, ту без. Понякога започва много да извира и му махам капака, защото иначе става мазало - целия под става зелен и лепкав. Тук така или иначе има пресичане - пресичат се белтъците и стават на парцали.
Десетте процента ги сипвам в бутилка както се вижда, бутилката слагам в хладилника. Тя е като захарен сироп и после я сипвам обратно в кофата точно преди да започна да пълня бутилките. Така уж се гарантира, че ще се разпространи равномерно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еех, на мен ми бе нужна тази информация миналата събота, но като гледам горе-долу съм се справил. Вчера отделих утайката и преместих в бутилки, като добавих захар по 5 гр.на литър. Направи ми впечатление, че бирата е доста гъста , но дори след охлаждане не се избистри, а след прецеждане през тензух не остана утайка. Така ли трябва да бъде ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Цитат:
Ако няма откъде да си набавите различните видове малц, поне мога да ви дам рецепти как да си приготвите карамелен малц например. Или "кисел" малц.

Ако може , би ли го направил сега ?
Благодаря.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Дано не забравя като се прибера. Щото щом прекрача прага и ми се меткат едни подивели деца и почва една лудница, мамата си трака :)


Върнете се в началото
  
 
 [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима