Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
IMG_2258.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2260.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2262.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2264.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2265.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2266.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2267.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2268.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
IMG_2270.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2271.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2272.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2276.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2277.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2279.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2280.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2281.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Прикачени файлове:
IMG_2282.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2283.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2285.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2287.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2288.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2289.jpg


Прикачени файлове:
IMG_2290.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
:respekt:
Браво !
Ако знаеш как съм се наточил ...
В събота ще се пробвам с малко количество в тенджера, малца естествено е любителски, но маята ми е същата и хмела е подобен, Охладител още не съм направил, но за в случая ще охлаждам с ледени бутилки.
А "ТУЙ" дето се чудиш как е на български - тука му викаме воден клапан и трябва да има вътре в него вода, за да може да пропуска само въглеродния двуокис, и да не позволява на въздуха да влезе.
Предполагам че не го оставяш празно, а му наливаш малко водичка да стане като сифон.
И един тъп въпрос, но съществен - по време на варенето с хмела - капак слагаш ли или така както е на снимките (обосновката за капака произлиза от метода за застройка на супа - сложи ли се застройката не се слага капак защото се пресича)
А, сетих се още нещо - тия 10 % дето викаш ги отделяш за газиране в бутилките - искаш да кажеш че това е течност преди ферментацията която държиш отделно за да имаш от нея захари и после при бутилиране наливаш от нея във всяка бутилка, така захарите от тази част доферментират и газират бирата в бутилката ? Правилно ли съм разбрал - ако е така - къде го съхраняваш това шише за да не започне спонтанно да ферментира и да не се развали от друго ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
victoryvt написа:
:respekt:
Браво !
Ако знаеш как съм се наточил ...
В събота ще се пробвам с малко количество в тенджера, малца естествено е любителски, но маята ми е същата и хмела е подобен, Охладител още не съм направил, но за в случая ще охлаждам с ледени бутилки.
А "ТУЙ" дето се чудиш как е на български - тука му викаме воден клапан и трябва да има вътре в него вода, за да може да пропуска само въглеродния двуокис, и да не позволява на въздуха да влезе.
Предполагам че не го оставяш празно, а му наливаш малко водичка да стане като сифон.
И един тъп въпрос, но съществен - по време на варенето с хмела - капак слагаш ли или така както е на снимките (обосновката за капака произлиза от метода за застройка на супа - сложи ли се застройката не се слага капак защото се пресича)
А, сетих се още нещо - тия 10 % дето викаш ги отделяш за газиране в бутилките - искаш да кажеш че това е течност преди ферментацията която държиш отделно за да имаш от нея захари и после при бутилиране наливаш от нея във всяка бутилка, така захарите от тази част доферментират и газират бирата в бутилката ? Правилно ли съм разбрал - ако е така - къде го съхраняваш това шише за да не започне спонтанно да ферментира и да не се развали от друго ?


Естествено, че му наливам вода. След около 12-14 часа започва да бълбука много приятно :)
Като варя е ту с капак, ту без. Понякога започва много да извира и му махам капака, защото иначе става мазало - целия под става зелен и лепкав. Тук така или иначе има пресичане - пресичат се белтъците и стават на парцали.
Десетте процента ги сипвам в бутилка както се вижда, бутилката слагам в хладилника. Тя е като захарен сироп и после я сипвам обратно в кофата точно преди да започна да пълня бутилките. Така уж се гарантира, че ще се разпространи равномерно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еех, на мен ми бе нужна тази информация миналата събота, но като гледам горе-долу съм се справил. Вчера отделих утайката и преместих в бутилки, като добавих захар по 5 гр.на литър. Направи ми впечатление, че бирата е доста гъста , но дори след охлаждане не се избистри, а след прецеждане през тензух не остана утайка. Така ли трябва да бъде ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Цитат:
Ако няма откъде да си набавите различните видове малц, поне мога да ви дам рецепти как да си приготвите карамелен малц например. Или "кисел" малц.

Ако може , би ли го направил сега ?
Благодаря.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Дано не забравя като се прибера. Щото щом прекрача прага и ми се меткат едни подивели деца и почва една лудница, мамата си трака :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима