Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Апр 2018, 15:58 Дата и час: 22 Апр 2018, 15:58

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2017, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
Здравейте!
Интересува ме трябва ли да бъркам бирата по време на ферментация?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2017, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 673
Местожителство: София
Бирата?
НЕ!

Гледам, отдавна си регистриран, би трябвало да си изчел и да знаеш технологията. Защото, защото, за да правиш бира си е друга бира!

Успех желая и много големи, успешни варки!

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2017, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
Трета варка правих днес.
Новак съм още :)
Досега не съм бъркал, затварям на воден клапан и оставям така, само по някое време меря със захаромера.
НО дърпам малко бира от галона и меря със захаромера примерно 3%, но нали бирата се утаява и реално ако взема бира отгоре ми показва по-нисък %, а от по-долу ми показва примерно 5%.
От там ми идва чуденето дали да бъркам, защото никаде не съм прочел да се бърка и питам директно да не би да съм го пропуснал :)
Точно така ми се получи вчера като бутилирах варка 2, бях мерил предния ден между 3 и 4% ми показа, а при бутилирането дръпнах отдолу и ми показа 5%.
Благодаря за бързия отговор :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017, 06:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 688
Местожителство: Пловдив
При всяка една среда, включително и при пивната мъст, за да има бързо и равномерно протичане на ферментацията, дрождите трябва да са добре хомогенизирани, поне в първите 2/3 от времето. Това се постига по естествен начин при отделянето на въглероден диоксид. Не е необходимо да прилагаш допълнително разбъркване. Рискуваш да вдигнеш част от грубите вече утайки на дъното. Оттам дрождите адсорбират по повърхността им и лесно падат в утайка. Това може да забави ферментацията. Принципно утайката е неизбежда в края на ферментацията, но не е проблем. Отделно от това, рискуваш и внасянето на зараза с евентуалното често отваряне и бъркане.
Различните показания вероятно се дължат на отделящия се въглероден диоксид. Движейки се нагоре, повдига леко захаромера и оттам отчитането не е точно. Пробвай при все още ферментираща мъст и ще се убедиш. Първоначално показава по-ниска стойност и малко по малко увеличава показанието. Добре е да се дегазира с разклащане ако измерването е важно, а не просто текущо.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
:respekt: :respekt: :respekt: :gott:
Благодаря много!
Значи от тук нататък никакво мерене по време на ферментацията, ще се ориентирам по водния клапан.
Евентуално само преди бутилиране.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2017, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 688
Местожителство: Пловдив
Еее чак пък никакво мерене :) Просто бъди внимателен и ползвай чисти инструменти. След време наистина ще се ориентираш и по други признаци.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2017, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
Доста бира ще се изпие до тогава :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2017, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2017, 01:11
Мнения: 11
Е, това, че е регистриран отдавна не значи, че е експерт.
Успех желая!


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима