Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 10:41 Дата и час: 20 Юни 2018, 10:41

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 163 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2012, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Реших да си отворя една нова тема , понеже онази старата за домашната бира стана доста голяма.
Тук смятам да споделя понатрупания от мен опит в домашното биропроизводство и да се опитам да систематизирам и за себе си една две рецепти "от зърното до халбата".
Първо, нека видим какво съм разбрал от огромното количество международни сайтове, форуми и електронни магазини за домашно пивоварене, които съществуват.
Има няколко основни начина за правене на бира в домашни условия :

1. Готови китове за бира - представляват готов малцов екстракт - концентрат, който е във вид на гъст сироп или на сух прах. Действието с него е просто - разтваря се в необходимото количество вода по рецепта, вари се час, час и половина заедно с хмела по рецептата, охлажда се, заквасва се и ферментира ... После - бутилиране , отлежаване и изпиване !
Изображение
Изображение
Изображение

Този начин на работа не изисква кой знае какви инвестиции в оборудване , дава винаги добър резултат, максимално близък е до рецептата. Цената на бирата обаче е висока и едва ли ще се наложи в България.
Спестено е на потребителя процедурата по озахаряване, която е проведена във фирмата производител на кита, и благодарение на индустриалните инсталации за озахаряване е гарантирано правилна и с точно определени параметри по съответната рецепта. Така всеки домашен любител може да "произведе" бира с високи качества без да се мъчи много много да озахарява и т.н.

2. All Grain Brewing - Както се вижда от името : Всичко се прави само от зърно (малц)

Изображение
Изображение
Изображение

В този вариант потребителят си купува малц (един или повече вида), които или смила сам в собствена мелничка или поръчва да му ги пратят смляни (обикновено не се таксува допълнително услугата).
Потребителят сам смесва зърното с водата при определена температура, провежда едночасово озахаряване по някаква температурна схема, или както правят американците - на една фиксирана температура.
След като приключи озахаряването (съдът за озахаряване се нарича маштюн /mash tune/ ) следва процес по прецеждане на горещия сок (worth) което може да стане в същия съд или в отделен (лаутър тюн), както и процес по промиване на останалите мокри трици с гореща вода (78гр.) /sparging, sparge water/
Тук майсторлъка е хем да стане бистра течността, хем да не се проточи много във времето - около час протича процесът за обем около 20-30 л. краен продукт.
Следващия етап е същия както и при предния вариант - варене с хмел час и половина, охлаждане с чилър (медна серпентина с преминаваща в нея студена вода), заквасване с дрождите, ферментация, бутилиране и естествена газировка.
На пръв поглед няма нещо кой знае колко трудно, но истината е че без добра подготовка - съдове, чилър, различни начини на филтриране (лъжливи дъна, оплетки от меки връзки, медни тръби надупчени, мрежи и т.н.) както и натрупване на опит за озахаряването - резултатите не са гарантирани и често не са дори близо до параметрите на рецептата.
Затова и повечето хора по света предпочитат по-лесния вариант на малцовите екстракти.
Тук цената обаче е достатъчно ниска - килограм малц е около 2-2.50 лв. , а специалните са - 3-4-6 и т.н. но от тях се слага достатъчно малко за да са определящи за цената на крайния продукт . Определяща е и цената на енергията - 2 часа озахаряване, час и половина бясно врене - на 20-30 литра течности си иска доста енергия.

3. Междинни варианти - екстракт + специални малцове на зърна - Това е вариант за някоя екзотична рецепта или такава създадена от някой потребител. В този случай основното количество материал е от екстракт, но имаме и известно количество зърно за озахаряване.

4. Хард All Grain Brewing - :) Започваме от зърно, но то не е дори малц !
Мислех си че никъде по света няма хора дето сами да си правят и малца, но се оказа че греша.
Не само малца си правят сами, ами и хмел си отглеждат !
Аз съм се спрял на този вариант. Разбира се хмел не отглеждам, защото няма смисъл - цената на хмелов гранулат за 20-30 л. бира е 1лв. !
Цената на ечемика или пшеницата също е ниска спрямо съответния малц от тях - 30-40 ст. , най-много 50 ст. да стигне. Малцоването не е трудно, но иска практика и съвсем малко приспособления - рамки от чамови летви с разпъната на тях мрежа за мухи - алуминиева или силиконова . Някакъв вариант за обдухване с въздух - печка духалка от 12 лв. примерно. Другото е труд и желание.
След като се произведе малца - следва познатата схема на All Grain Brewing. Естествено ще трябва да си направи човек и малцова мелница, но може да ползва и някоя фуражомелка на най-едрото сито, или директно без сито (цитирам Хелрейзър).
Озахаряването аз го правя на емайлиран казан 40 л. струващ 45 лв., загряван на газова пиростия (котлон за казан) като слагам на дъното против залепване пластмасова решетка от един бидон, зърното стои в тензух хванат с щипки за простиране по ръба на казана.
Прецеждането и промиването на триците правя в друг съд по следните причини : да не дупча казана за кранче, и за да мога докато чакам да изтече промивката да подгрявам вече прецеденото на казана за варене - така пестя време.
За охлаждане съм си нагласил една медна серпентина от бойлер - подарък ми е, иначе щях да навивам 6 м. медна тръба фи 10 мм за около 50 лв. Тази серпентина е с мощност около 3.5 - 4 квата, сваля температурата от 100 гр. до 30 за около 30 мин. при постоянно бъркане да стане вихър в казана.
Ферменторът ми е една туба 30 л. на която съм пробил отвор фи 6мм и съм залепил в него силиконово маркуче с дължина около 50 см. което бива потопено в бутилка с вода вдигната на нивото на средата на тубата. Така горния край на бутилката е на нивото на течността в тубата и няма прекалено налягане вътре (това е т.н. воден клапан - нещо задължително за правилна ферментация на каквото и да било).
Главната ферментация преминава за около 2-3 дена или най-много седмица , следва претакане с маркуч в бутилки от 2 л. и отлежаване за естествена газировка (точно преди претакането правя разтвор на 150-200 гр. захар в 500 мл. вряла вода и го добавям към вече ферментиралата бира, така се получава 1% захарност която дрождите по време на отлежаването превръщат в нужния обем газировка)
След 2 или 3 седмици идва времето за дегустация - какво съм забелязал при мен :
Тези две или три седмици си имат своето значение - на една седмица отлежаване пяната е с едни едри балони като все едно препарат за чинии се пени, след това става пухкава и се задържа дълго време на повърхността на чашата. Вкусът също се променя. Да не говорим за диацетила, който е опасен и боли глава от него - така че минимум две седмици нека си стои бирата, после ще си я изпием. В момента имам още от първия казан - на месец отлежаване - идеална е !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2012, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Видове бирени дрожди :

И тази тема е безкрайно дълга, но нека се опитам да я синтезирам накратко :

1. Бирени дрожди с горна ферментация.
Това са най-разпространените дрожди за домашно производство, поради температурите им на действие - 15-24 гр.
Напълно нормални температури за един дом - стайна температура.
Наричат ги с горна ферментация понеже по време на ферментацията действат на повърхността на материала и правят там пяна и т.н. Разбира се след бурното начало, те преработват и материала до дъното.
Характерно за тези дрожди е че приключват ферментацията с 1-1.5 % по-висока остатъчна захарност от другите дето са с долна ферментация.
Този тип бири са известни като ейл-бири (Ales) - характерни бири за Англия, Белгия, Щатите. Съответно има и различни видове дрожди за съответните стилове бира - английски ейл, американски ейл, белгийски и т.н.

2. Бирени дрожди с долна ферментация.
Изискват температури на ферментация около 10 гр. и след това - 2-5 гр. за отлежаване, което в къщи може да се намери само през зимата или в хладилника. Ферментацията се провежда в близост до дъното на съда, откъдето идва и името им.
Правят по-малко диацетил от тези с горна ферментация, затова и промишлено се ползват най-вече те.
Завършват ферментацията с по-малко остатъчни захари (обикновено около 2.2%) Изискват обаче и повече време за отлежаване и то при много ниски температури - 2-5 гр.
Стиловете бира с тези дрожди се наричат легър (Lager).

3. Специални видове дрожди.
Те са за бири в които има наличие на друго зърно различно от малц - пример - пшенична (вайс, вайцен) бира
както и американски тип - царевична бира.
Дрождите за тези видове бира могат да са както с горна , така и с долна ферментация.
Има и специални дрожди за високоалкохолни бири (бок и двоен бок, както и други подобни).

4. Мая за хляб ...
Ами - и тя става за бира. Щамът в нея е същия като в дрождите за бира с горна ферментация.
Разбира се, няма да оформи качествен ароматичен профил, ще има доста забележки по вкуса, но като за тестове - става. Засега завършена бира за пиене с нея още нямам и не мога да кажа кой вид би подхождал най-много за бира. По мои предположения може би маята на д-р Йоткер би трябвало да се доближава максимално. Някой ден ще пробвам и ще докладвам, засега ползвам истински дрожди за бира, за да имам по-голям шанс за успех и мисля че се получава добра бира. Лошото е че времето за изчакване на резултата е доста голямо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2012, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Brew day : 13-14 / 04 / 2012
В английско-говорящите форуми така наричат времето през което се прави бирата докато влезе във ферментора.
И както установих лично - точно един ден си е !
Или по-скоро 10-12 часа.
Ето графика на работа от вчерашното ми варене :

16:50 Започвам загряване на 24 л. вода с начална температура 9 гр. !
(Понеже имах и друга работа - не съм давал зор на горелката, и по едно време установих че съм подминал желаната температура от 60-65 гр.)
18:00 (Mash-in / einmeischen) - 56 гр. Размесване на 5 кг. малц + 1.5 кг. ечемик, печен на фурна като предварително беше промит и накиснат, печенето беше с 1 л. вода , на 120гр. за час + 150 гр. за пол.час. - целта на занятието - да си добавя материал защото имам само 5 кг. малц, а и за цвят - ечемика го позачервих , стана жълто-кафяв.
Бавно покачване до 60 гр. (протеинова пауза - препоръчва се при работа с любителски малц, както и ако има немалцовано зърно)
19:00 - 60 гр.
19:14 - 65 гр. Начало на същинското озахаряване. Целта ми е да държа около 65 гр, или малко над нея.
19:23 - 67 гр. Спирам газа, покривам казана и почивам. Време е за ... :prost2:
По някое време започвам плавно покачване на температурата ...
20:24 - 70 гр. Йоден тест - ОК - Няма неразградено нишесте !
Загряване до 78 гр.
20:45 Начало на прецеждането като местя кашата в друг съд с кранче и захваната за ръбовете му силиконова мрежа против комари (захващането е здраво - със министяги за дърво), кранчето е отворено да тече съвсем слабо. Предварително съм загрял в кофа 12 л. вода на 78 гр. (mash-out / abmeischen)
В същото време подготвям втора кофа с гореща вода - 11 л.
21:00 Прецеждането е в разгара си.
22:00 Започвам загряване на по-голямата част от прецеденото.
Същевременно продължавам да събирам течност от другия съд.
22:35 Приключва прецеждането, температурата в казана е 80 гр. вече, решавам да си добавя екстрмална мощност като включвам и бързовара в казана !
22:54 Имаме врене в пълен обем !
23:15 Добавям 15 гр. горчив хмел.
00:00 Добавям 19 гр. ароматичен хмел.
00:30 Започвам охлаждане
01:00 Прехвърлям охладеното през цедка и фуния в тубата, добавям стартера с дрождите, който съм подготвил преди 2 часа, слагам водния клапан и влизам в банята :)
На сутринта вече бълбукаше като за световно !

Не успях да докарам началната захарност на 12% - излезе 10.5, но пък прецеждането беше по-успешно от предния път когато я докарах на 11-11.5, сега ползвах нови дрожди - по-скъпи са, но би трябвало да правят по-компактна и здрава утайка, както и - стил английски ейл.
Количеството обаче ме задоволява напълно - почти 30 л. има в тубата. За следващия път съм набелязал някои мерки за увеличаване на добива - по-дребно смилане на ечемика, както и по-голяма мрежа за цеденето, защото в нея остана една мътилка около 2 л. която иначе щеше да е бистра бира за варене, както и варенето да е без никакъв капак за да сгътя максимално сиропа.
От цвета съм доволен, да видим накрая в чашата как ще е.

:prost2:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Снощи, 66 часа след заквасването реших да измеря със захаромера и установих че показва 2.5%
Позачудих се, защото толкова щеше да е ако беше с дрожди за долна ферментация, но от друга страна пък началната не беше 12, а около 10.5 , така че може би от там има някакво спадане.
Дрождите бяха Safale S04 (стил английски ейл), утайката действително стоеше някак по-компактна и стегната.
Бутилирах точно 29 л., които съм получил от 6.5кг. зърно (5 кг. малц + 1.5 кг. ечемик), което идва да покаже че и с любителски малц може да се достигне горе долу ниво на рандеман 90% от този на комерсиалния малц. (Примерът е с рецепта за 50 л. светла бира с горна ферментация от 10 кг. малц , дадена от колегата от Германия - преизчислена към 6.5 кг. трябва да даде 32.5 л., а аз имам 29 - което е 90% от 32.5)
Освен това мисля че имам още малко недоизстискан запас, и отделно - моят малц е от фуражен ечемик. Като си намеря пивоварен, ще видим дали няма да стигна и максимума.
За вкуса не мога нищо да кажа - за мен и за всички които съм почерпил е добър. Диацетила нямам как да измеря, просто ще държа повечко време бутилките за отлежаване. Алкохолът може да се сметне лесно - имам начална и крайна плътност (10.5-2.5=8 , 8/1.9=4.21%) малко сме под 4.5, които са търсената цел, но ... захарта за газиране ще ги компенсира !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Тест на бира от малц от пивоварен ечемик (любезно предоставен ми от Хелрейзър) на една седмица след бутилирането, две седмици след варенето.
Използвани дрожди : Safbrew S33 (горна ферментация, с общо предназначение)

Прикачени файлове:
bira-pivovaren-echemik.jpg
bira-pivovaren-echemik.jpg [ 33.82 KiB | Прегледано 4293 пъти ]


Прикачени файлове:
bira-pivovaren-echemik-2.jpg
bira-pivovaren-echemik-2.jpg [ 42.79 KiB | Прегледано 4293 пъти ]


Сори за мръсния прозорец :lol:
То само от този ъгъл се забелязва...

Иначе бирата си я бива, иска си още седмица поне отлежаване, но е пивка, свежа и леко сладни. Както си трябва за ейл.
Хмелът не се усеща в началото, а чак след време загорчава. Не знам това дефект ли е или ефект.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 11:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 773
Местожителство: около Пловдив
Браво, цвета ми харесва. Според мен хмела трябва да се усеща като аромат и веднага след отпиване.
А с какво е най-добре да се хигиенизират съдовете в домашни условия?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Аз лично ползвам препарат за чинии, топла вода и гъба за търкане, както и тел домакинска.
Плакна много, защото все се притеснявам да не остане нещо от препарата и после да го изпия.
По чуждите сайтове са много натопорчени относно хигиената и все го повтарят до втръсване.
Аз веднъж си патих от една бактерия, но беше материал за алкохол, та попрочистих отгоре плаващите лигавщини и прецедих течното, и пак стана за в казана.
Иначе досега материал не съм хвърлял - нито ми е мухлясвал малц, нито се е разваляла бира, а чак маниакална хигиена не мога да се зарека че съм поддържал. То всъщност проблема с дезинфекцията започва след охлаждането на варената бира, дотогава каквото и да е имало вътре е умряло. Тъй че по-скоро въпросът стои при бутилирането.
Едно време по фабриките миеха оборотните стъклени бутилки със сода каустик (натриева основа) , та имаше случаи на недоизплакнати бутилки , в които освен бира имаше и сода каустик, та знам и за случаи на пострадали хора. Но тогава нямаше гласност за тия проблеми, сега ако стане това ... жална им майка на производителите ...
Най-големия чанч ми е точно бутилирането - това да се измият за 30 л. бира бутилките и да се изплакнат ...
А толкова бързо свършват след отлежаването :lol:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 16:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 773
Местожителство: около Пловдив
Точно за бутилките говоря, май ги мият със солна киселина и после неутрализират с основа и плакнене до дупка. Аз мислех да ги пастьоризирам на 97 градуса за 15-20минути, че много миене пада.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
Стъклените бутилки се мият с 2-3% натриева основа. Иначе victoryvt има право, едно време имаше подобни изпълнения, но те бяха просто саботажи за да се оклепа тази или онази марка или просто да се търсят компенсации. Откриваха се концентрации от 20-30% а натриева основа с такава концентрация просто не се използва никъде прие миенето и се сещате че няма как от само себе си да попадне в бутилката освен ако някой не й помогне ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Имам и такава бира :)

Прикачени файлове:
mnogo-pena.jpg
mnogo-pena.jpg [ 29.51 KiB | Прегледано 4241 пъти ]


За който се интересува :
Как стана грешката - Преди бутилирането на втората варка , направих си аз захарен сироп да го добавям в материала, но се позачудих как да процедирам. Реших да го излея в тубата с готовата бира. Добре ама 500 мл. на 20 литра бира искат разбъркване. Почнах да бъркам аз леко отгоре че да не размътя утайката, после спрях и реших че ще се саморазтвори. Да, ама не !
Сега имам бутилки с голяма газировка и такива с малка газировка :)
Та тази бира е от тези с голямата газировка !

Сега на третия казан приложих друга тактика - разхвърлях сиропа по изплакнатите бутилки и започнах да пълня, каквото ми остана от сиропа го добавих после след като определих точния брой бутилки. Малко излишен труд, но май е по-добре.
Има и друг - по-добър вариант, но иска още един голям съд. Да източа бирата без утайката в него и там да добавя сиропа, после да наливам в бутилките от него. Обаче освен че ще трябва да дезинфекцирам още един съд, да го мия после, има и две опасности - окисляване от въздуха и опасност от зараза от въздуха. Окисляването ще доведе до бързо газиране, но и до повече диацетил, а ако влезе зараза от въздуха ... ясно е какво ще стане.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2012, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Съвсем случайно попаднах на блога на този домашен пивовар и както се вижда от заглавието - избрал е "трудния път" за пивоварене - всичко си произвежда сам - отглежда в градината ечемик, хмел, прави си малц и то не само светъл.
http://brewingbeerthehardway.wordpress.com/
Та ето какво може да се открадне като опит от него :
Като се абстрахираме от филмчетата как се мокри и кълне ечемик, интересната за мен част е в различните видове сушене с които се получават различни специални видове малц.
Основата на всички тях е зеления малц - покълналият ечемик, който все още не е сушен.
Стартирайки от него - ето какво се получава :

Pale malt 35-38гр./ 22 часа 50гр. / 12ч. 100гр. / 2-3ч.

Pilsner 35-38гр./ 22 часа 50гр. / 12ч. 88гр. / 2-3ч.

Мюнхенски 50гр./ 16ч. / без вентил. 90гр./3ч.с вентилатор (последните 24 часа покълване обаче са на по-висока температура - 24-25гр.)
Ароматичен 50гр./ 16ч. / без вентил. 110гр./3ч.с вентилатор (последните 24 часа покълване обаче са на по-висока температура - 24-25гр.)

Ароматичен 50гр./16 ч. без вент. 68 гр. / 3ч.с вентилатор

Кафяв 100гр. / 5ч. 177гр./40 мин.

Карамелен 50гр./3ч. в тенджера с капак, 68гр./3ч. пак така, 80гр./12ч./с вентилатор, 135гр./1-2ч.

Шоколадов 49-54гр./12ч.в покрита тава с 3-кратно мокрене с вода, 68гр./3ч. пак така, 80гр./12ч./вентилатор, 163гр./час

Кисел малц 36гр./36часа в затворен плик без кислород, 35гр./сушене с вентилатор докато изсъхне.
(усещала се миризма като на суши)

Та общо взето видно е че ще трябва да се прави или специална сушилня, или последните температури да ги достигаме във фурна с вентилатор ...
Освен това този пич използва и т.н. декокционен метод за майшуване, който се ползва основно при промишленото пивоварене.
Представлява следния процес - по време на определена температурна пауза се извежда част от мъстта и се завира до кипене (с което се унищожават ензимите в нея), след това се връща в общия материал и така скокообразно се покачва температурата до определената втора температурна пауза. Защо се прави това ?
Дълго се чудих и реших че е поради две причини :
1. По-малко мъст се завира по-бързо и така няма време да се задейства нежелан ензим.
2. През времето на завирането на частта, останалата мъст си продължава температурната пауза, след добавянето на заврялата мъст общата температура веднага се сменя без опасност да се премине през нежелани междинни температури.
Разбира се се разчита на наличието на достатъчно ензими които да покрият липсата на унищожените при завирането.

Та аз за утрешното пивоварене смятам да си направя поне малко кафяв малц и тоя път няма да слагам немалцован ечемик - само чист малц.
Ами това е.
Опитах си бирата от третия казан, който беше озахарен идеално според мен, но и с определено съмнение че съм произвел прекалено много ферментируеми захари, за сметка на по-малкото декстрини (които оформят тяло на бирата).
Подозренията ми се засилиха когато измерих крайната плътност 2.5% при положение че съм ползвал дрожди за английски ейл (би трябвало да оставят 3.5% поне в края) - т.е. по-ниската ми крайна захарност се дължи на повечето ферментируеми захари и по-малкото крайни декстрини.
В резултат сега имам по-алкохолна бира с по-оголен вкус.
Макар че не е отлежала все още добре, но си личи този недостатък.
Така че утре ще наблегна на по-високите температури на задържане, за да поработи повече алфа-амилазата.
За по-бързо вдигане на градуси ще използвам добавена мощност от един бързовар 2квата.
Прецеждането също мисля малко да подобря и в резултат да ударя най-после заветния процент 12% начална захарност.
Ще се целя в някоя английска бира (Brown ale, Brown Porter)
Ще наблегна на охмеляване с повече ароматичен в края, по-малко горчив в началото.
Да видим какво ще стане.
Засега най-добра на вкус и цвят беше от втория казан с пивоварния ечемик, следва първия казан с фуражния, и на трето място е все още недоотлежалия трети казан с друг вид фуражен ечемик.
Със същия материал ще варя и утре. Да видим !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2012, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Вчера (и снощи) врътнах още един казан като предния ден правих опит да произведа карамелен малц.
Взех 1 кг зелен малц (току що приключил покълването), сложих го в една голяма тава с още литър вода, и държах във фурната на около 55-60 гр. 2 часа, после на около 65-70 още 2-3 часа, накрая вдигнах на 130-140 гр. за още 3 часа.
Целта е да се проведе някакво озахаряване на мокрия малц и сетне тези захари да се карамелизират от високата температура.
Естествено, този малц вече няма ензими, но те така или иначе са си свършили работата поне за неговото собствено озахаряване, а каквото е останало неозахарено - ще се озахари от ензимите на основния светъл малц при майшуването.
Грешката която допуснах е в многото вода - трябваше просто да е мокър и влажен малца, а не да е във вода. Защото тази вода разтвори част от захарите, после те карамелизираха извън зърното заедно с коренчетата и при тяхното последващо отделяне - ги загубих.
Освен това накрая всичко така се слепна , че много се ядосах.
Следващият опит ще е само мокър малц без вода, а може и такъв дето вече е сушен и няма коренчета да накисна и после да карамелизирам.
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Първи опит за създаване на нещо като карамелен малц
caramalt.jpg
caramalt.jpg [ 100.7 KiB | Прегледано 4163 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Въттре има зърна които са точно карамелен има и такива които са по-скоро кристален малц
caramalt2.jpg
caramalt2.jpg [ 83.38 KiB | Прегледано 4163 пъти ]


Материалите бяха :
1. 5.5 кг. светъл малц
2. 500гр. карамелен малц
3. 500гр. царевица
4. 22л. вода за озахаряването и 22 л. вода за промиването.
5. 18гр. горчив хмел, 16 гр. ароматичен (завиших дозите понеже ми се сториха позавехнали от времето)

Процедурата :
1. Разбъркване при 53гр. (15:50 часа)
2. Протеинова пауза до 16:45
3. Озахаряване на 68гр един час (17-18 ч.) като крайната температура беше паднала до 63.
4. Покачване до 78 гр. за около половин час.
5. Прецеждане от 18:30 до 20:20, като по средата на това време започва загряване на по-голямата част прецедено до завиране. Подготвям и стартера с дрождите - в една резната бутилка от 2 л. да стане като канче отделям 1 л. сладка пивна мъст, в чаша разтварям 50 гр. захар, вода и една стиска активатор, добавям в чашата дрождите, след 20 мин. разбърквам и изливам при сладката пивна мъст.
6. 20:24 - врене в пълен обем
7. 20:50 горчивия хмел, 21:40 ароматичния
8. 22:08 започвам охлаждане с чилъра.
9. 23:10 край - тубата е пълна на около 27 л. , аерирана е с помпичка за аквариум, стартерът е добавен, водния клапан поставен и е време за равносметка :)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Ето какво остава след едно добро прецеждане
sled-precejdaneto.jpg
sled-precejdaneto.jpg [ 114.64 KiB | Прегледано 4163 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Колко е материала в началото
varene-nachalo.jpg
varene-nachalo.jpg [ 89.78 KiB | Прегледано 4163 пъти ]

Прикачени файлове:
Коментар на файл: И колко остава в края
varene-kraj.jpg
varene-kraj.jpg [ 84.91 KiB | Прегледано 4163 пъти ]

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2012, 21:21 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 773
Местожителство: около Пловдив
Много ти е лачен казана :klatsch:
Моя е завещание от баба и дядо
Изображение
Изображение
Днес малко го надцених. Почти цялото варене карах на ръба на казана, защото събира 22л а аз имах около 24. Трябва да търся по голям и се заглеждам по твоя. :lol:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
40 л за 45 лв.
Но до ръба не съм го докарвал. 6.5 кг. зърно е на обем около 12 л. + 22-24л. вода - става около 36-37 л. за майшуване.
После прецеждането го правя във вана 35 л. пластмасова като отдолу на канелката слагам отначало самия казан, после като се изтекат около 15-20 л. го местя да се подгрява и останалото прецеждане е в кофа, на два пъти. Така докато чакам финалното количество от прецеждането вече съм достигнал почти до завиране , сетне добавям и последните прецедени и завирам.
Оня ден целия процес от размесването до заквасването ми отне 7 часа, мисля даже че имам и още резерви - до около 5-6 да го докарам. Естествено не съм висял до казана през цялото време, макар че с тоя газов нагревател малко ме хваща шубето да го оставям сам.

Ще споделя и нещо за аерирането :
Понеже за пръв път реших да ползвам помпичка от аквариум , та ето какво се получи.
По време на прехвърлянето в тубата след охлаждане на бирата до 20 гр. наливам през фуния и едно метално цедило като така отделям каквото попадне в канчето от казана, от време на време измивам цедката, та процеса е доволно бавен.
Та оня ден включих помпичката да бълбука отдолу на тубата докато прехвърлям бирата в нея.
Получи се 10 см. пяна, доста въздух е влязъл явно.
Заквасих аз със стартера и си легнах.
На сутринта ставам с нетърпение да видя познатото бясно бълбукане на водния клапан, но уви - едвам едвам пуска по една серия балончета на 5-10 сек., пяна почти не се забелязва ...
Ядосах се че може би съм сгрешил във аерирането (аз очаквах заради него доста по-бурна реакция).
След това седнах и се замислих - ами всъщност аерирането увеличава времето за размножаване на дрождите, те се делят, но не произвеждат алкохол и съответно по-малко въглероден двуокис излиза, което ме наведе на мисълта че трябва да очаквам бурното действие малко в по-късните часове.
Така и стана - след два часа вече имаше 2 пръста пяна (бяла) , балончетата бяха почти без пауза, а след още няколко часа започна яростното бълбукане и пяната стана кафява и започна да спада. В момента вече отслабва бълбукането, но все още е доста. Довечера ще е доста по-слабо, а утре вечер мисля да бутилирам. Разбира се ще измеря първо захарността (екстракта). Тоя път се доближих почти до 11.5% след варенето.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Ей тъй прецеждам аз :
Прикачени файлове:
lautertune.jpg
lautertune.jpg [ 53.93 KiB | Прегледано 4114 пъти ]

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 163 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима