Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 09:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Имам 10 л бира,която е разгазирана и мисля да добавя активатор, малко дрожди и малко захар и да затворя направо за бутилкова доферментация. Какво мислите по въпроса. 8-)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ам давай - тя откъде дойде тая разгазирана бира ?
Да не е оная дето я бутилира без нищо вътре ?
Ако е така - значи все едно си я оставил за вторична ферментация и сега тъкмо ще стане по-добра.
Само внимавай с активатора да не ти промени вкуса после (диамониев сулфид = подкиселяване ? или ?)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 10:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Домъкнаха ми един кег 10л beertender, който нещо му е повреден клапана и като наливам бира тече и от тръбичката и от главата и тече само пяна, след като се утаи се сещаш каква бира излиза- разгазирана до дупка. А пък грехота е да се похабява материала.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2012, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Някои размишления относно ефективността на процесите при мен или да отворим пак въпросът : "Къде са те, къде съм аз "

Първо малко разяснения за един лесен и мързелив метод на майшуване силно разпространен зад океана.
Използват масово хладилни чанти с обем около 25-30 л. или даже по-големи.
Слагат им един кран и от вътрешната страна един маркуч с оплетка (бърза връзка за бойлер) порядъчно надупчен или някакъв друг способ за събиране на течността.
Изчислява се колко точно вода е нужна за определеното количество зърно и на каква температура да е предварително загрята, така че като се смеси със зърното да се закове точно желаната температура на озахаряване !
(Понеже маштюнът от хладилна чанта не може да се подгрява защото е пластмасов)
Следва завиване с изолация и чакане 1 час за озахаряване.
След това отчитат колко е паднала температурата и изчисляват колко вода на 100 гр. да добавят за да вдигнат сместта на 75-78 гр. за отмиване.
Добавят я и пускат крана да изтича - наричат го first runnings (ние му викаме сладка пивна мъст). Източват всичко и след това добавят по малко водата за прецеждане като там пак има два начина - правилен и мързелив :
Правилният е да се пуска отгоре с разпръсквачи толкова колкото се точи отдолу (т.е. малко), а мързеливият е да се ливне всичко вътре , да се разбърка и пак да се източва по малко отдолу, като пак първите един два литра се връщат обратно.

Та ми попадна един екселски калкулатор за температурите и количествата та си поиграх да добавя колона с превърнати същите мерки в нашенски по СИ.
Ето файла :
Прикачени файлове:
Strike_Water_sheet_template.rar

Какво ми направи впечатление :
1. Озахаряват при доста по-малко вода:зърно (2.6л. на кг. зърно) което може да се коментира много, но явно става. Причината е че все пак им трябва добавяне на още вода за да вдигнат температурата за отмиване и така общо пак се получава 4:1
2. Промиването е пак при 2.6л. към 1 кг начално зърно.
3. Ефективността на процесите излиза доста над постигнатата от мен : получават от 1 кг. зърно - 5.5 л. бира във ферментора, а аз досега се въртя все около 4.3 л. от килограм зърно.

Значи имам две оправдания и един недостатък :)
1. Малцът ми е от фуражен ечемик, който има по-слаб екстракт от пивоварния.
2. Малцът ми не е перфектен - което пак води до по-малък екстракт, освен това - влагата му се е увеличила по време на съхранението и така имам още по-малко екстракт за кг. тежест.
3. Има какво да се желае по отношение на прецеждането и ще бъде подобрено.

Едит : По-късно видях друга рецепта за по-високоекстрактна бира - в нея производителността е 3.35 л. бира от кг. зърно, но тя е с по-висока начална захарност 17 % , ако я приравним на 12 се получава 4.8 !
Там има заложен един коефициент за ефективност който е 75% - явно е нормално да е толкова. Което ме обнадеждява че всъщност и моята ефективност не е чак толкова лоша (4.3 срещу 4.8) и с по-добро съхранение на малца + подобрение в прецеждането ще мога да я достигна.
Ето линк и към този въпросен екселски калкулатор : http://byo.com/images/stories/bss.xls


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2012, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Както казва колегата Станислав - Другари Пивовари,
Мисля че хванах бога за рога с моя 7-ми казан !

Първо да споделя че предния 6-ти не го бутилирах в събота както мислех, а преместих бирата в друга туба с воден клапан за вторична ферментация. Старата туба с утайката промих с 2 литра преварена вода, след утаяване на грубото течността прехвърлих с два буркана омния и след час -два в хладилник декантирах бозявата течност в горната част на бурканите и така напълних трети по-малък и още едно малко бурканче. Третия го използвах за стартер като му добавих малко сухи дрожди от пакетче и една лъжица захар, както и малко активатор. Докато приключа с варенето и прецеждането на новата бира в буркана вече имаше активност. Накрая заквасих с него и сега имам мощна ферментация. Малкото бурканче си го запазих в хладилника за друг път.

Жертвах си втората идентична ваничка за да си направя перфектния лаутър-тюн - пробих я на решето и я сложих в другата на две трупчета повдигната на 4 см. Прецеждането стана песен ! Освен това чак сега видях какво значи отмиване на захарите - накрая триците не лепнеха ! Течността беше кристално бистра, екстракта преди варенето беше 10.5 , а след него - 12 ! Даже малко над 12.
Ефективност на процеса - 4л. във ферментора от кг. зърно. Обаче тоя път във ферментора почти не пада утайка ! Да видим след края на ферментацията колко ще е утайката.
И още едно подобрение - след охлаждането на бирата прецеждах през двоен тензух в една кофа по следния начин - хващам тензуха с няколко щипки за ръба на кофата и наливам с канче, когато се позапуши го свалям и почиствам на мивката и пак влиза в употреба. Така прекарах целия казан включително и последните утайки. В тубата влезе бистра течност и както сега гледам почти няма утайка (за разлика от предишните опити когато оставаше по един два пръста).
Какво сварих :
2.5 кг. ечемичен малц, 3 кг. пшеничен малц, 1 кг. ечемик печен на фурна 2 часа на 150 гр., 0.5 кг. царевица, 26 л. вода за озахаряването, 22 л. вода за промиването.
Започнах в 16:30 , приключих в 0:30 - 8 часа общо.
1. Размесване на 55гр. + протеинова пауза 30 мин.
2. Повишаване до 67 гр. + озахаряване 1 час.
3. Повишаване плавно до 72, пауза 10 мин., йодна проба, качване до 78.
4. Промиване в лаутър-тюна 1 час като в края на тоя час започнах да подгрявам казана за завиране и едновременно да допрецеждам последните 10 л. течност. Сладката пивна мъст беше точно 15% , след прецеждането и промиването имах около 36 л. на 10.5% екстракт, накрая на варенето 12% 30 л. , а след финалното цедене - 28 л. във ферментора.
5. По време на варенето сложих 20 гр. горчив хмел на 10-тата мин. след завирането, един час след завирането 12 гр. ароматичен и 15 мин. преди края още 15 гр. ароматичен. Материалът беше доста горчив преди заквасването, но аз си знам че след ферментацията и отлежаването доста спада и се променя тази горчивина.
6. По време на финалното цедене аерирах с помпичка за аквариум. Вдигна се толкова много пяна че по едно време взе да излиза и спрях помпичката.
Ферментацията ми върви сега при 19 гр. температура, доста бурна е, даже беше се извадило маркучето от буркана та добре че го видях че иначе щях да я карам без клапан :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2012, 14:01 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
victoryvt :Майстор без инструменти не е майстор.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2012, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Другари пивовари в събота бутилирах третата варка точно на 7мия ден от варенето.Точно 28л бира.Днес ще варя четвъртия казан с 11-12гр хлебна мая.Бирата от първия казан я изпихме до капка точно когато стана хубава за пиене свърши :datz: .Вече имам обеца на ухото чакаи си да минат 20дена от бутилирането и тогава пии.Айде паля казана и почвам :D .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2012, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Показаното в този клип е т.н. метод BIAB (Brew in a Bag) или на български "Варене в кош" - главния казан си има подказанче с дупки в което стои зърното, а под него остава един малък пласт течност която бива нагрявана. След озахаряването с макара или дори малък телфер се вдига кошът нависоко и започва естествено прецеждане с всичките му недостатъци. Промиването го правят като ръсят по малко гореща вода отгоре в коша и пак по естествен път чакат да се изтече в казана. Нищо ново под слънцето.
Принципът е един и същ - ние също озахаряваме в казан в който зърното е в някакъв вид кош, само че не лъскав хром-никел, а прост тензух под който има кръстачка за бидон против залепване. От там насетне прецеждането не мисля че е по-лошо , а за варенето освен енергия и хмел друго не ни трябва.
Техниката която ми липсва е свързана с охлаждането - искам да имам контролирана температура на ферментация и на отлежаване, а това няма как да стане без хладилна техника - там вече губим състезанието с бирените фабрики. Иначе за филтриране и принудително газиране колегите в щатите отдавна разполагат с опит, както и с кегове.
Мисля си аз за един голям хладилник или хладилна витрина, ама да видим кога ще ме ухапе кучето.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юни 2012, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Другари пивовари току що приключих с варенето 23.00ч.Еми какво направих-6.5кг малц от които 0.500гр печен на фурна 40мин на 120гр.Вода за основно варене 25.5л.Вода за отмиване 20л.55гр-20мин 65-67гр-60мин 70гр-йодна проба и 78гр-10мин.Така този път сладката мъст беше 12% което не е добре за следващия път ще намаля водата с три литра.Отмих и прецедих перфектно прецеждане.Варене в пълен обем 90мин. 20гр Горчив хмел на 20та мин след завирането,ароматен хмел 10гр на 60та мин и 10гр на 75та мин.Охлаждане и добавяне на 11гр мая за хляб.Краен екстракт 9% :wallbash:.Ще намаля водата с 3л.Ще варя с 22.5л и ще отмивам с 20л.Накрая имам 33-34л бира,ферментатора не можа да събере бирата и се наложи да правя едно малко ферментаторче от 10литрова бутилка от минерална вода.


Последна промяна стасика на 05 Юни 2012, 09:02, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2012, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Тази сутрин,ферментаторите бълбукат като за европейско :2thumbs:.Интересното е че тубата която направих снощи екстремно е прозрачна и мога да наблюдавам какво се случва в нея.Така ще проследя визуално целия процес на ферментацията :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2012, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре де, ти си сложил по-малко зърно от мен, а си изкарал повече материал за ферментора ?
Как няма да ти е малък екстракта ! Просто си вкарал много вода.
Ако беше изпарил много, за да докараш екстракта на 12% щеше да имаш 26 л. материал (34*9/12) и щеше да се хване във ферментор 30л.
Иначе ефективност имаш 26/6.5=4 точно колкото и при мен :)
Според мен ти просто не си изпарил 1/6 от материала при варенето (може би си варил на затворен капак)
За 6.5 кг. зърно ти трябва малко под 45 л. вода - да кажем 43 или 44.
Значи ако се спрем на 43 - озахаряваш с 23 и промиваш с 20, а ти си бил близо.
Друг вариант е ако ще вариш на полузатворен капак (за да пестиш енергия или ако ти е слаб котлона) просто да намалиш водата с още 4 л. и да стане общо 39 : 20 за озахаряване и 19 за промиване, но ще трябва да изчакаш да изтече и последната капка прецедено, за да не губиш ефективност.
Аз съм се насочил на озахаряване с 1:4 и промиване 1:3 - общо 1:7 обаче махам по 1 л. от едното и от другото.
И така става 7 по 4 = 28 (обаче аз вземам 26) , 7 по 3 = 21 (аз вземам 22, но не дочаквам последния литър) и накрая имам около 28 л. във ферментора на 12%, като преди голямото варене са били 35-36, изпарил съм 6 и съм филтрирал 2 л. утайка.
Водата как я мериш - аз пълня кофата и я вдигам с кантара за да я претегля (1л. вода тежи 1 кг.) другия вариант е да си направим мерителна линийка за определен съд и по нея да отмерваме.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2012, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Водата я меря с 10л и 5л бутилки от мин вода и с една халба на която е отбелязано 0.500.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2012, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Пак няколко размисли и страсти относно ефективността на процесите в домашното пивоварене.
1. Цитирам книгата "Технология на малца и бирата" на Волфганг Кунце - превод на руски (който я иска мога да му я пратя, има я на един руски форум за домашно пивоварене : prostopivo.ru) : За 1 хектолитър бира се използва средно 17 кг. малц !
Какво значи това : Ами за 100 л. бира - 17 кг. малц !
Т.е. 100/17=5.88л. бира за кг. зърно.
При мен с моя малц нещата са доста различни - 7 кг. малц - 30 л. бира (ако преизчисля от 17 на 7 - трябваше да мога да изкарам 41 л. бира)
Обаче моя малц е не с 5 % влага , а с поне 15 ! - Значи аз имам не 7 кг. зърно, а 6.3 ! Тогава от 6.3 ако пресметнем се получава че би трябвало да изкарам 37л. ! А аз изкарвам около 30.
Тук вече се намесват и факторите - фуражен вместо пивоварен ечемик, както и несъвършенство на малцоването, както и несъвършенство в процесите на озахаряване и прецеждане.

Да видим как работят колегите от Красноярск - всичките им рецепти във форума са с профи-малц , ще цитирам една за вайцен, за да сравня с моята вайценска :
Цитат:
Пшеничное.
"Красная заря"
3,5- пшеничного
2,0 -пилс
0,5-кара
паузы-
63-20 мин
72-40 мин
хмель-
традиц.-25 гр-60 мин.
Варка-90 мин.
карбонизация-9 гр. сахара/литр.
Выдержка-2 недели.

Рецептата е за 25 л. дали е след варене или преди варене не мога да кажа, но да приемем че е след варене.
Имаме точно 6 кг. зърно за 25 л. бира (ще пренебрегнем утайката във ферментора)
Според писаното по-горе - от 6 кг. малц би трябвало да се извади 35л. бира, те вадят 25 !
Ефективността им е 4.17 л. бира от кг. зърно.

Което идва да каже, че за домашни условия дори и с профи-малц е нормална ефективност около 4, и не трябва да се плашим за нашия непрофи-малц.

Другото интересно от техния сайт е времето за ферментация и времето за карбонизация, както те го наричат :)
1. Ферментират 7-10 дена.
2. Бутилират с около 9-11гр. захар на литър бира, държат на топло една седмица и местят за отлежаване на студено за още 2-4 седмици
Общо време до отварянето - месец до месец и половина.
Твърдят че ако няма дълго отлежаване - има вкус на мая и пр. , което си е напълно вярно.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 10:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Дето колегат вика "Другари пивовари", кажете какво мислите по моята проблема, а именно- въпросната бира около 8л я източих от глупавия кег, посях с 4гр S33, направих и сироп от бира+70грама захар на око, добавих на око 2гр активатор и напълних бутилките. За 18 часа бутилките се бяха одървили, което казва , че постигам целта си, а именно да газирам наново разгазираната бира. Въпросът, който ме тормози е кога да почна да пия. То е ясно, че трябва да се пробва, но нямам намерение да я чакам 3 седмици, мисля още понеделник да я почвам. Събирам мнения.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А тя вече от 10 намаляла на 8 ...
Почвай я не й се чуди, че идват мачове.
А аз точно за мачовете нямам готова бира - инак имам 50 л. пред бутилиране ,ама я станат я не за финала.
За откриването пазя 2 по 2.2л. + 2 по 0.5 л. и още няколко 2-у литровки с вайцен дето като развия капачките и такава пяна правят че чак утайката се вдига нагоре :)
Обаче пък с утайката вкусът става баш идеален и пяната стои по-дълго, ако я избягна утайката - бързо пада пяната.
Сега в събота ще бутилирам 2-рия вайцен дето го оставих 1 седмица за ферментация и една за вторична, а третия вайцен ще отиде за вторична.
Намерих си с триста зора ечемик на 55 ст. ( :datz: ) последния ...
Пълен е с боклуци, голямо чистене пада - то плевели, то плява ... иначе едри зърната и добре кълни. И на външен вид изглежда като пивоварния.
Сметката за тока за гаража предния месец е 32лв. :shock: А освен за сушене на малц съм го ползвал и за топлене на вода за промиванията и за варене в казана по малко.
Май ще ми е по-изгодно да купя един чувал 50 кг. малц ако е на 1.80лв.
Освен това ме нападнаха някакви пеперудки - целия гараж стана на пеперудки - избих ги с един препарат за 3 лв. :)
Малко мирише ама се трае.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима