Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ами 8л, защото не исках да повярвам че излиза само пяна и преко сили изпих 1л :megagrin: , а другото отиде фира в мивката.
Понеже съм далеч от казана и не мога да варя, та се занимавам по друг начин :) .
Иначе тази седмица като се прибера тамън ще ми е готов амбъра та да видим. За два-три мача ще имам бира. После през седмицата ще дъня тази прясногазираната, та съм се уредил криво-ляво за европейското. :lachtot:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2012, 15:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Е Другари пивовари отворих вече биричката с хлебната мая.Идеална на вкус и газировка само дето е по мътна от първата която беше с S33.Значи и от хлебна мая става добра бира.Аз сложих 40гр мая за 30л бира а това е много сигурно за това не можа да се избистри.Не мога за жалост да кача снимки нещо не мога да се оправя с тия снимки.Тука съм с една глобулска флашка и нета е доста бавен за това наи вероятно не става със снимките но при първа възможност ще ги кача от другаде.Смело може да се вари бира с хлебна мая.Доволен съм от втората варка за началото на европейското има за пиене.Наздраве на всички другари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ilu6a написа:
Днес имах радоста да опитам бирата на victoryvt
РеспектБирата беше страхотна,газировка,горчивина,цвят,плътност...
Поздравления!!!!Бях маааааалко скептично настроен към домашното пивоварене-изпари се напълно скептицизма...!!!
Съпругата работив Карлсберг и съм опитал не малко бири на различен етап от правенето-искам да кажа че имам сериозна база за сравнение.
Пивото, което получих чрез ivobal(да благодаря и на него) по нищо не отстъпваше на голяма част от бирите които съм пил и са наиститна добри...
Поздравлениия още ведъж за пивоварните резултати.


Малко предистория : при едно от посещенията ми във Велико Търново замъкнах от Виктор 2 бири, с изрични инструкции да изчакам поне две седмици преди отварянето им. Сложих ги на тъмно и хладно и изчаках определения период. Когато ги извадих видях че в едната отгоре има някаква фина ципа, изпратих другата на Илюша, а тази оставих за още две седмици, както си бях решил от преди това, като през цялото време се страхувах че или е пипнала някаква бактерия при бутилирането или не е била затворена добре. Вчера реших че е време да я пробвам най-накрая, приготвих чаша, фотоапарат, отворих бирата и ... нямаше пссст. Изтръпнах, налях я в чаша - нямаше пяна отгоре, но имаше балончета, помирисах я внимателно, нямаше миризма на вкиснато или на мухъл, напротив ухаеше прекрасно. Предпазливо отпих и повече не спрях - изпих я до дъно, долях си останалото, и изпих и него на един дъх (забравих и за снимки и за всичко...). Червена, плътна, сладникаво-горчива, супер ароматна, достатъчно за моя вкус газирана ( купешките бири са ми прекалено газирани и ми издуват стомаха, затова винаги пия от чаша), абе точно бирата която обичам и която винаги съм искал да си направя. Айде стига хвалби за сега, че трябва да тръгвам за петолъчката. Надявам се да съм изкарал още една бира ;) :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2012, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Изкарал си, но няма какво да се оправдавам - тая партида не се газира добре и това си е, явно на Илюшата се е паднала по-газираната бутилка. Иначе стана най-добрата на вкус.
Сегашните дето ги пия направо изкарват утайката чак при отварянето, толкова са газирани.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Най гадното в цялата работа е че няма начин да се избегне утайката в бутилките.Сега имам бира във ферментатора но смятам да бутилирам на 9-10тия ден за да видя дали няма да се избистри.Не знам как пивоварните който правят жива бира се справят с тази утайка.Най вероятно тяхната бира отлежава в големи съдове и утайката остава там а после я пълнят в кеговете в които я продават.Не знам.Иначе бирата става идеална на вкус и газитовка.А за количеството на хмел аз мисля да намаля горчивия на 10гр за дозата от 30л бира защото когато бирата си отлежи 20те дена става доста горчива.Виктор публикува едни количества на последните си варки от които си мисля че бирата му ще стане много,много горчива.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Тамън се прибрах и захапах една студена бира.
http://alfa.kachi-snimka.info/images/arx1339253566e.JPG
Това е бира от Кафяв малц, Амбър малц и Кристален малц, цвета е доста привлекателен.
Вкуса ми е малко особен, защото се усеща препечено, което не ми допада особено, но е пивка. Охмеляването е малко по-високо от обикновено, което ми допада. Газировката е нормална към слаба. Обаче няма да правя повече такава, заради вкуса на препечен хляб.
Айде отивам да паля барбекюто, че тая вечер ще викам за Германия. :prost:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2012, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По въпроса за утайката - сега си бутилирах втория вайцен и мисля че дори ще е прекалено малко утайката - защо ли ?
Защото след като го държах 1 седмица за главна ферментация и една седмица за вторична в друг съд, сега при бутилирането имах много чиста течност, а на дъното на съда имаше един пръст чисто бяла утайка (дрожди), дано само не ми направи номер сега да няма достатъчно в бутилките за газиране.
За вайцена обаче утайката от дрожди е нужна, убедих се вече - променя вкуса към добро. Затова и на бутилките с такава бира е даден пример как се наливат в халбата.
Снощи си купих една Болярка вайс (вайцен) и я сравних с моя първи вайцен - резултатът е че и в двата има едни и същи вкусове , но в моята са прекалени , а в Болярката се усещаше повече дъвката отколкото банана, а при мен наобратно.
Само че болярката е правена с долна ферментация, а моята е с горна и от там идва засиления вкус. Втората и третата ми вайцен бира ферментираха на по-ниски температури и се надявам да ги докарам по-добре на вкус.
Освен това има голямо значение и какви са дрождите - на пакетчето пише дали са с малка, средна или голяма флокулация и седиментация.
Флокулацията е способността им да станат на бели частички, а седиментацията е способността им да паднат на дъното и да залепнат. Колкото тези два показателя са по-силни, толкова по-чиста и бистра бира ще успеем да сътворим.
Наздраве !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Направих си една екселска табличка за изчисленията за колко вода с каква температура да добавим към едиколко си материал с едиколко си градуса за да стане общо с едиколко си градуса :)
Или идеята е да се прави стъпално покачване на температурата при озахаряване без декокция.
Пример :
Ще озахарявам 7 кг. зърно (както правя обикновено).
Температурата на зърното е 20 гр. , слагам в казана 1:2 - 14 л. вода , стоплям я на 60 гр. и след размесването ще имам 53 градуса. Правя си протеиновата пауза като по нейното време стоплям още 7 л. вода до завиране (100 гр.) , добавям я след като мине времето на протеиновата пауза (ще считаме че за 20 мин. не е паднала температурата или съм я поддържал с газ), след това добавяне ще имам 27 л. течност с темп. 67 гр. и ще я оставя за озахаряване.(Литрите вода се увеличават с толкова колкото са кг.-те зърно умножени по 0.66 - при разтварянето на малца във водата или 21л. вода + 7*0.66=27л.)
През това време стоплям още 5 л. вода до завиране (100 гр.) - добавям я след озахаряващата пауза и така вече имам 32 л. с темп. 73 гр. - провеждам доозахаряването и след това качвам до 78 чрез подгряване на целия казан. През това време си подготвям водата за промиване.
Понеже в началото ще имам 1:2 - значи ще ми е и освен това по-ниско пехато, което благоприятства протеазните ензими, след добавянето на още 1 част вода - ще имам 1:3 за озахаряването, което връща пеха-то в нормата за амилазите, и накрая за доозахаряването ще имам 1:4 и още по-високо пеха, облагодетелстващо алфа-амилазата.
Единствен недостатък виждам в прекалено гъстата каша по време на протеиновата пауза, но ще пробваме и ще видим. Може и да се попроменят леко настройките или да включа и дозагряване в казана ...
В събота ще разберем.
Прикачени файлове:
step-infusion-pic.jpg

Принципът е прост - смесването на две течности с различни маси и различна температура води до създаването на нова течност с обща маса и температура между двете температури. Изчисляването на точната температура се базира на запазването на енергията - (масата по температурата по коефициент на материала) на единия + същото на другия = произведението от масата по новата температура по новия коефициент.
Пример само с вода : 1 л. на 20 гр + 2 литра на 60 гр. дават 3 литра на 46.7 гр. , какво става ако вместо 1 л. вода на 20 гр. имахме 1 кг. малц на 20 гр. ?
Колегите от Красноярск са го изчислили - 1 кг. малц по отношение на топлината се държи както 0.4 кг. вода !
Остава да умножим кг-те малц по 0.4 и полученото да използваме като все едно е вода със същата температура.
Ето и моят екселски файл :
Прикачени файлове:
step-infusion.rar

Нужно е да се зададат числата в червено, другите се получават от тях. Температурите дето са по 100 гр. няма нужда да се пипат, понеже тяхното сваляне единствено ще доведе до повече вода.

(Сега видях че точната стойност на константата е 0.41 за мерки по СИ - източник - книгата "How to brew" by John Palmer)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ако съм те разбрал правилно, ще добавяш завряла вода към майша? Сметките с температурата сигурно ще ти излязат донякъде, но много рискуваш термичен стрес при ензимите и да им видиш сметката. Повишаването на температурата знаеш че трябва да става бавно - около 1 градус / 1 минута и при това с непрекъснато разбъркване, именно за да няма зони с прекалено големи температурни разлики. Виж ако добавяш гореща вода по мъничко, сигурно ще стане. Интересна идея имаш де ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 18:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е как, а декокцията какво е - същото, само че не вода ами част от майша ?
Тя вряла, ама докато се влее и вече не е вряла. За няколко секунди става размесването. Поне за нашите обеми.
Ами пишат го че става хората : http://www.howtobrew.com/section3/chapter16-3.html
ето и руснаците : http://forum.prostopivo.ru/index.php/topic,89.0.html

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Е да де, декокция правиш, спор няма :) Но разликата е именно във времето за смесване, съответно и в температурния шок на ензимите. Има разлика в крайния резултат и той идва точно от това. Просто смесването според мен трябва да става по-бавно, а не за секунди. Иначе както казах идеята ти е интересна, още повече че е плод на четене и узряване. Самият принцип е известен отдавна и оттам идват уравненията с количество, специфичен топлинен капацитете и т.н. Това което си замислил си изглежда вярно, но все пак помисли за времето, аз залагам на бавното смесване. Ти следиш другарите хамериканци, те какво казват?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2012, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Американците са мързелива работа - там се прави само сингъл инфюжън - изчисляват си водата на колко градуса да е, слагат зърното, разбъркват и затварят, завиват, и отиват да си видят жената или кучето :megagrin:
И след час се връщат да цедят, даже и маш-аут не правят някои - направо сипват водата за промиване в маш-тюна и разбъркват всичко, после цедят и варят. На това му викат бач-спарджинг (batch sparging), за разлика от continous sparging което е - да се пусне да изтече малко от сладката пивна мъст, после се почва поливане отгоре с горещата вода като се цели да има един два пръста над леглото зърно, а отдолу тече и се събира. Третия вариант бил английски стил - източва се сладката пивна мъст докрай, налива се водата за промиване и се пуска наново да тече, после се смесват или се оставя част от промивните води за лека бира.
Аз правя второто continous sparging понеже давал добри резултати откъм ефективност. За него пише че се събира течност докато тече с поне 2% (Плато/Брикс) или 1.008 плътност.
Е, с един рефрактомер бих бил по-бърз, но ... засега съм малък и ще чакам да ми го купят за РД. :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2012, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Прикачени файлове:
weizen-1month.jpg

Прикачени файлове:
weizen-1month-mini.jpg

Първият вайцен на месец отлежаване : гъста, мека пяна (капачка от бира стои отгоре и не пада поне 10 сек.) , вкус с характерните бананови и дъвкови аромати, макар и малко силнички за мен, екстра за утоляване на жаждата.
Резултатът обаче е перфектен само след смесване на утайката от дрожди (хефевайцен) иначе се получава една висока и лека пяна, която бързо пада и някак си вкусът е друг. С утайката се променя към по-добро вкусът (за разлика от другите стилове бира).
За съжаление при тези високи температури трудно можем да осигурим ферментация при 20-23 гр. и ще се трябва да се ползват дрожди с неутрален ароматен профил - S-33 например. Така няма да избият силни естерни аромати поради високите температури. В събота ще врътна една светла бира с тях и тоя път ще гледам да я филтрирам перфектно, за да имам една наистина чиста светла и с малко утайка бира накрая (към средата на юли :) )


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Да се похваля.Снощи сварих една доза с 6кг малц.Успях да сваля времето на цялата процедура до 7 часа.Намалих горчивия хмел на 10гр.Да видим как ще е на вкус тия първите варки нещо ми идват горчиви.Приятелите който съм почерпил ги харесват много ама аз искам да не горчи толкова.За по бързо завиране на казана използвах газовата горелка,сложих я от долу на казана и газ.Ха ха завря за 10мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По молба на колегата (другаря) пивовар Станислав (Стасика) качвам снимки на неговата бира ферментирана с дрожди от хлебна мая :
Прикачени файлове:
bread-yeast-beer1.jpg
Прикачени файлове:
bread-yeast-beer2.jpg


Тъй като гледам се е справил перфектно, а за вкуса той да каже - има ли разлика от тая с бирените дрожди, как е и кога ще свърши :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима