Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Май 2017, 02:52 Дата и час: 25 Май 2017, 02:52

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2012, 11:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Благодарство на (другаря) колегата Виктор за съдействието.Еми другари пивовари единственото неприятно нещо в тази бира е че свърши :cry: .Няма никаква разлика във вкуса от тази с S33.Само дето стана по мътна от другата което го отдавам на прекаленото количество на мая.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2012, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Важното е да имаш помощник в правенето на малц. Особено в премахването на коренчетата :
Прикачени файлове:
maltster-help.jpg
maltster-help.jpg [ 138.08 KiB | Прегледано 1177 пъти ]

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2012, 14:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Реших да направя сравнение между моя вайцен и Болярка-вайс.
А сега познайте коя коя е :) ?

Прикачени файлове:
weizen-vs-boljrka-weis.jpg
weizen-vs-boljrka-weis.jpg [ 98.73 KiB | Прегледано 1156 пъти ]


Давам жокер - моята има повече пяна :lol:

И на вкус много си приличат.
Но всичко е заради температурата на ферментация - този ми вайцен ферментира при около 18-19 гр. докато ги имаше в гаража. Сега вече са над 22-23.
Болярка вайс доколкото знам е с долна ферментация, така че там по принцип си ферментира на ниски температури.

Страхотен плодов аромат и резливост и на двете бири. Няма ги ония ужасно натрапчиви банани и дъвки. Сега разбирам защо едно време в Германия са разрешавали само на благородниците да пият вайцен !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2012, 16:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Една лесно смилаема картинка за това как от светъл малц да си направим с печене другите оцветени малцове.
Времена и температури :
http://www.teddybeer.ru/home/library/2-4-4-kim-oven.htm
http://brewiki.ru/%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B5_%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B5_%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%BE
Изображение

Между другото сайта източник е много интересен - руски е и е на фирма която предлага готови екстракти за домашна бира.
Има и много голям форум.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 747
Местожителство: около Пловдив
Вчера намерих малко време и направих една варка. 250гр кристален малц, 250гр кафяв - имах останал от предния път и да не става зян, 1,5кг домашен малц, 2,1кг профи. Общо 4,1кг. 16литра вода за озахаряване, 11л за промиване. След озахаряване екстракт-16%, след промиване 12-13%, преди заквасване 14%. Използвах дрожди S-33 . Най-якото е, че си реших проблема с прецеждането и то срещу 5лв. За няма и 30 минути бяха прецедени около 20л мъст готова за варене и избистрене до такова състояние, до което и сега я докарвах, но за време от 2 часа.
Изображение

Изображение

Изображение

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 15:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 642
Местожителство: Пловдив
Офис кошче? Супер идея :megagrin: Дано само не пада от боята.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 747
Местожителство: около Пловдив
И аз имах притеснения относно боята, но след стабилно киснене във вряща вода, нямаше никакви признаци за олющване или нарушаване на целостта. Навярно с времето ще се олюпи, но пак ще си взема. В Джъмбо са най-евтини има два размера, този е по-големия.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
:respekt:
Еее Гошо, отписахме те бе човек. Загуби се нещо, ама явно си мислил през това време.
Екстра е кошчето.
А би ли сметнал ефективността на процеса, аз последния път имах почти 52% и то само с фуражно зърно. 10.5% екстракт на около 33л. преди заквасване при 6.7 кг. зърно.
При тебе май сега е повече - ако приемем 20 л. на 12% от 4.1 кг. зърно е 2.4/4.1=0.58 - 58-60% се получава.
Приближаваме се до истината :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2012, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 747
Местожителство: около Пловдив
Това, че не пиша не значи, че ме няма, :megagrin: , само че малко ми набиха една командировка и се прибирам само за уикенда. Кошчето нали помниш кога ти го показах, сега намерих време като се прибирах да го купя. Иначе ефективността е над 60%, понеже преди заквасването показанието беше между 14-15% и накрая излиза към 73%

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2012, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Другари пивовари аз не съм много добре със сметките :megagrin: не ми е там силата.При мен се получава от 1кг домашен малц 4.5л краен продукт готова за пиене бира.Мисля че е добре.Спирам вече да пека във фурната малц защото бирата ми става доста тъмна а аз се целя в светлата бира.Охмеляването ми идва малко в повече за това намалям и хмеловете.Снощи сварих седмия си казан.6кг малц домашен (без печен малц).55гр-20мин 65-67гр-60мин 73гр-10мин 78гр-10мин.20л вода за озахаряване и 22л за отмиване.Хмел горчив 10гр на 20тата минута.Хмел ароматен 10гр на 60тата мин и 10гр на 75тата мин.Заквасих при 10% с дрождите от предното варене които бяха на дъното на ферментатора.Тази сутрин бълбука здраво.От тази доза вадя краен продукт 27-28л готова за пиене бира.Равносметката е че имам три варки които отлежават една във ферментатора и нищо за пиене :wallbash:Наздраве на всички другари.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юли 2012, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Качвам снимките на бирата с хлебна мая.Благодарности специални на Виктор.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Това е биричката от хлебна мая стана идеална
bira-4-ti-kazan1.jpg
bira-4-ti-kazan1.jpg [ 135.56 KiB | Прегледано 1059 пъти ]
Коментар на файл: С намалени хмелове на вкус стана много добре
bira-4-ti-kazan2.jpg
bira-4-ti-kazan2.jpg [ 114.45 KiB | Прегледано 1059 пъти ]
Коментар на файл: Наздраве на всички другари
bira-4-ti-kazan3.jpg
bira-4-ti-kazan3.jpg [ 144.16 KiB | Прегледано 1059 пъти ]
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Здравейте колеги бираджии :). Вчера попаднах на този интересен форум и се чудих как до сега не съм го открил. Яко четох темите за бирите и най вече за домашното производство, че чак се изцъклих и вечерта ми беше шеметно. Попадна и на няколко клипчета за домашна бира , както е писал по горе колегата с хладилна чанта и атрибутите му там
Ето ги и тях
http://www.youtube.com/watch?v=RSniQGDEtoY
http://www.youtube.com/watch?v=2checaOc ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=iw4OvyUH ... ure=relmfu

Много ми допадна идеята стар хладилник да се изполва за място където да ферментира бирата при постоянна температура.
Скоро и аз мисля да започвам с опити за домашна бира. Засега съм в процес на търсене на съдове , ако няма нищо против колегата victoryvt да ми даде мнения и препоръки по градски , а ако да де да му опитам и от ирата ще съм много радостен. :zauf2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Здравей и добре дошъл колега.
Да разбирам че и ти си от ВТ ? (едит - видях че си променил статуса - ГО :) )
Аз в момента съм на мнение че вече е прекалено топло за домашно бироправене. Моите последни два казана бира са с един ужасен фенолен или естерен вкус. Отдавам го на високата температура при която ферментираха.
Все още не съм бутилирал последния, но и там май ще е греда.
Тъй че - или търси хладно място или освобождавай хладилника - поне за една седмица докато трае главната ферментация.
Другото е лесно - вземай най-голямата тенджера у вас, преизчисли си някоя рецепта по нейния обем, вземи си един тензух, 5-6 щипки за пране, термометър с изнесена сонда или просто някакъв термометър, снабди се с добър захаромер (от 0% да започва) и действай.
Варенето ще е на котлона, охлаждането в леген с вода, ферментирането - в бутилка от минерална вода от 10 л. като на капачката направиш воден клапан.
Цеденето на първо време ще направиш с тензуха, хмел и дрожди ще си купиш от Фланкер. И след месец ще пиеш бира :)
Малц ако ще правиш - в момента може да се намери само току що ожънат ечемик, той не кълни , а и на тия температури няма да стане добър малц. По-скоро търси готов малц. Аз в момента съм заврънкал един познат от Бритоса да ми намери 50 кила, да видим на каква цена ще е.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
victoryvt жегата не ме притеснява мазето ми е хладно :) като вляза от жегата чак настръхвам сигурно е около 20 гр.
Ще измеря за по голяма сигурност температурата

термометър имам готварски от този тип
http://www.ebay.com/itm/Digital-Thermom ... 5ae80250df

за киселинноста имам уредче за киселинност на почва от този тип
http://www.ebay.com/itm/3in1-Plant-Flow ... 4605ae0047

На 22% съм готов остава съдовете да измисля. Върти ми се една идея да ползвам на село казана за ракия на нашите да изварявам , но ще го мислим

Мислех си , че на село има ечемин , но за съжаление тази година няма иначе житце има
Не мога да се сетя къде , но наскоро видях саморасъл хмел и незнам какви ще са му качествата. Понеже ми е бавна колата и като карам ще се оглеждам когато отивам за риби :)

Аз гледах тук за дрожди и хмел , но ще видя и франкена
http://vinarko.com/magazin/пивоварни-дрожди/пивоварни-дрожди-safbrew-s-33


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 15:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Точно този е сайта !
Фланкер Медия ЕООД е фирмата, а човека е Иван Игнатов, във нашия форум е известен като Фланкер, та за него става дума.
Обади му се ако нещо не ти е ясно, той ще те упъти.
Засега знам че хмела му е малко и пак ще свърши, тъй че не се ослушвай. Дрожди вземи S33, че са най-неутрални, а са и най-евтини. Но първо измисли как ще се сдобиеш с малц.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима