Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
48 часа след заквасването с дрожди Safale S04, измерих захарност (екстракт) точно 3% !
Началната беше 11-11.5%
Така че - аерирането даде резултат.
Ще изчакам до утре вечер, пак ще премеря и ще бутилирам.
Не вярвам да падне още, но всепак ...
Да видим !
Цветът е ... кафяво-жълт, но в тъмната област, снимах една чаша, утре ще кача снимката.
А вкусът е уникален, вервайте ми ! Нищо че не се казвам Симеон и не съм цар :megagrin:
Хубавото на домашното пивоварене е че можеш да си направиш сам такава бира каквато ти се пие - а не да търсиш някой да ти продаде английски кафяв ейл например (Brown Ale).
Всъщност аз малко съм вкарал и американска жилка - 500 гр. царевица :megagrin: , така че - ще пия американски кафяв ейл в български вариант. Или иначе казано - мой собствен тип бира. Не че няма друга такава де - американските сайтове са пълни с разновидности на бири с някакво количество царевица, да не говорим за Мексико - чиста царевична бира - Корона.
Наздраве колеги, за бъдещи пивоварни успехи :prost2:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ще слагаш ли нещо за доферментиране в бутилките?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако питаш дали ще слагам дрожди - не съм още решил, Ще пробвам само с тези дето са си в бирата.
Иначе - 1% захар , което в моя случай е 250гр. + 500 мл. преварена вода.
Не съм отделял мъст за газиране.
Така съм по-доволен от утайката в бутилките - пада и залепва за дъното и може да се пие и последната чаша.
Освен това така си повишавам алкохола с половин процент. Понеже все не стигам 12% начална плътност.
Но тоя път бях близо 11-11.5.
А ето как изглежда на цвят последния ми опит :
Прикачени файлове:
brown-ale-1.jpg

Прикачени файлове:
brown-ale-2.jpg

Всъщност цветът е нещо средно между двете снимки, макар че има още да се променя - да потъмнее още и да се избистри още.
Прикачени файлове:
brown-ale-s-dobavka.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За сироп питах, иначе цвета се получава добре.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ти ако си запазил сироп - що не направиш сравнителна проба - бутилирай една две малки бутилки само със захар и останалите със сиропа. Така сам ще видиш дали има разлика в утайката , а и във вкуса.
Понеже при следваща проба ще имаш други нови условия, а и ще си изпил старата бира :megagrin: та няма да има за сравнение.
Според мен сега имаш доста добре филтрирана бира, та най-вероятно и със сироп пак ще имаш слаба и компактна утайка.
Да не говорим че и тия Safale S04 ги дават да правят по-твърда и компактна утайка.
Обаче съм забелязал в тях разлика във вкуса, усеща се нещо плодово, много интересно. Аз затова и реших да правя малко по-тъмна и по-сладка бира с тях, макар че пробвах и една само светла - сега я пия нея, че оная от твоя ечмик свърши - оставил съм две бутилки за гости :megagrin: (от Пловдив) :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Запазил съм сироп и сега го изкарах от хладилника да го видя, нямаше абсолютно никаква утайка, което идва да покаже, че наистина е прилично филтрирана мъстта. Захар някак си не искам да добавям, понеже имам странно чувство , че мамя себе си :lol:
Мисля да бутилирам няколко бутилки без сироп и без захар, като ще ги бутилирам довечера, 48часа след посяването. Другите със сиропа ще ги бутилирам най-вероятно утре вечер.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
.


Последна промяна ivobal на 04 Май 2012, 13:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 00:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Въпросният кафяв английски ейл с лека американска жилка (царевица), сготвен по съвсем свободна българска рецепта биде най-после бутилиран.
Количеството възлезе на точно 27 л. без да броим още 2-та в тлъста, седиментна утайка.
За да измеря крайната плътност - пуснах захаромера директно в тубата с водния клапан.
Показа 2.5% !
Мамка му, не знам какво да мисля вече ...
Тези дрожди са описани като типичен английски ейл - би трябвало да приключват ферментацията на 3-3.5% , а вече втора варка с тях завършвам на точно 2.5%
Разликата в озахаряването е съществена - резултатът - един и същ !
Само дето предния път 2.5 имах на 3-тия ден след заквасването,а сега - 5 денонощия след заквасването като на 48-ия час бяха 3.5. Явно ще трябва да бутилирам не на 3-тия ден,а поне на 5-ия и повече.
На вкус е супер, усеща се сладост без да сладни, лек плодов аромат, много странно появил се (предполагам се дължи на дрождите) - както и Иво вчера забеляза - и странно му хареса точно предния казан - който беше доста олекотен откъм тяло, но със същия отчетлив плодов аромат. Тук обаче нещата са по-изразителни, може би заради карамеления малц (500 гр) както и царевицата (500 гр.)
Нека отлежи и ще видим.
И още нещо - като се абстрахираме от най-гадната част на бутилирането - миенето на тубата, утайката сега беше много приятна на мирис, а не както предишните !
И в същото време доста повече като количество (утайката).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
На 52 час след посяването, при температура на ферментация около 23-25 градуса, захаромера показваше 5%, на 72 час показваше 2.5% и имаше формирана утайка от дрожди, което показва, че ферментацията замира. На 5 ден мисля че резултата ще е почти същия. Незнам при теб откъде тая миризма на утайката, но при мен миришеше на :furz: смесено с нещо като разлагащи се трупове ( на дрожди можеби), абе смрад та се не трае. А пък бирата си мирише на прекрасна бира с хмелов аромат.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами значи да вземем да запишем че тия дрожди Safale S04 ферментират с финална плътност 2.5 % , поне три различни вида бира , в два различни града на България.
И повече да не се чудим.
Аз понеже взех само две пакетчета от тях, сега имам за следващата от старите Safbrew S33, та ще направя пак сравнение с тях, сега поне съм поизчистил някои проблеми по технологията и ще мога да сравнявам само ефекта от дрождите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Сега тия дни като остана свободен и аз ще пусна едно тъмно пиво със Safbrew S33, така, че пак ще сравним.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ето какво остана след бутилирането снощи.
Това беше доста мътно от дъното на тубата, но след 12 ч. в хладилника и декантиране - си е една идеална прясна негазирана бира.
Не знам как изглежда кафяв английски ейл , но на мен този цвят ми харесва.
Вкусът също, макар и да не е оформен още.

Прикачени файлове:
brown-ale-3.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Въпрос на гледна точка, кафявия ейл е от кафеникав до много тъмно кафяв, има и ирландски ейл, който май много се доближава на цвят. В него се наблюдават медни отенъци.
Изображение


Basic Color Hue Lovibond Units

Yellow light 2.0 - 3.0
medium 3.0 - 4.5
deepstraw/gold 4.5 - 6.0
deep gold 6.0 - 7.5

Amber light 7.5 - 9.0
copper 9.0 - 11
red/brown 11 - 14

Brown light 14 - 17
medium 17 - 20
dark - light black 20 - 25

Black start of full black >25

Това е по американския стандарт и горе долу може да се ориентираме къде сме ние. :lachtot:
Твоята е някъде към 12.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, и аз после се загледах че май по-скоро съм направил американски амбър ейл.
Даже сравнявах и начална и крайна плътност и алкохол, горчивината мога само да я изчислявам не мога да я измеря, газировка още нямам :)
Няма значение - аз количествата ги определях ей така на груб процент, а и т.н. ми карамелен малц по-скоро беше 50% карамелен, 50% кристален (т.е. захаросан но не карамелизиран и от там и блед на цвят), тъй че ... има много още бира да се пролее докато стигна до нещо точно определено.
Обаче цветът след отлежаването ще се промени още и то към по-тъмно, тогава ще я гледаме пак.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2012, 17:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Загледах се в една доста охмелена рецепта, та ми направи впечатление следния факт -
Излиза че колкото е повече времето за врене на бирата със съответния тип хмел, толкова повече единици IBU се добавят от него. (Това IBU е съкращение от "Международни единици за горчивина")
Та по този начин хората си сравняват бирите.
Таблицата от тази рецепта изразява колко унции от кой хмел с какви алфа-киселини и за колко време врене е сложено.
И понеже 5 пъти е слагано от един и същ хмел но с различни времена на врене - се вижда че най-много горчивина е добавено с най-дългото врене.
Съответно се вижда и че е добавено пак от същия хмел през време на вторичната ферментация (често срещан похват зад океана) - но това не внася горчивина ! Явно се ползва само за аромат !

0.50 oz Chinook [13.00 %] (60 min) Hops 19.8 IBU
1.00 oz Cascade [5.50 %] (45 min) Hops 15.4 IBU
1.00 oz Cascade [5.50 %] (30 min) Hops 12.9 IBU
1.00 oz Cascade [5.50 %] (15 min) Hops 8.3 IBU
1.00 oz Cascade [5.50 %] (5 min) Hops 3.3 IBU
1.00 oz Cascade [5.50 %] (Dry Hop 7 days) Hops -

Та ще взема да си сметна моите хмелове от гранулките каква горчивина ми внасят за да видя "Къде съм аз, къде са те (Хамериканците)" :)

Ето и точната формула :
после ще я въведа в екселски файл и да смята в мерки по СИ, че с тия унции и галони ...
Utilization = (1.65*0.000125^(OG-1))*((1-2.72^(-0.04*Hop Boil Time))/4.14)

IBU = Utilization *(oz*(AA% / 100)* 7490) / Volume of Batch in Gallons

Това е прекалено прецизна формула, вземаща пред вид очакваната начална плътност след варенето, която ние така или иначе целим да е 12% по Брикс или 1.049 gravity
Ако фиксираме нея , остават неизвестни алфа% на хмела, количеството му, времето за което ще ври в казана и обема на бирата в казана след вренето.
Понеже все едни и същи количества се очаква да варим, както и все едни хмелове ще ползваме - остава само времето да определяме и количествата хмел.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима