Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 16:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Даже се захващам с регистрация на сайта да може да поръчам :)
Като за научна дейнот ще ми стигнат ли
1бр. -Нъгет - горчив -200 гр
1 бр. - CFJ-8 - ароматичен -200 гр
2 бр. Пивоварни дрожди Safbrew S-33 -11,5 гр

Питам не питам - поръчано утре щее тук :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Здравей другарю пивовар.Добре дошъл при нас.За мене е радост да има и други ентосиасти като нас.Чети,мисли и деистваи.Аз съм сварил вече 9казана по 30лт и съм доволен от резултатите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Аз като сметна по казан на седмица ще ми иде идеално сега малко зор отначало докато се посъбере това онова и като се завърти колелото застъпваме с научната дейност :)
Също не е съществено защото обичам натюрела, но ми е интересно ценово колко излиза 1 казан домашна бира или да кажем средностатистическо 29 л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 16:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
:megagrin: Зависи кой плаща тока ...
Иначе - смятай :
За 30 л. бира ти трябва 7 кг домашен малц. Той ще стане от 8 кг. ечемик.
Водата няма да я смятаме, дрождите са 4 лв., хмела е 10-20 ст. за 30 л.
Всичко останало е труд и енергия.
Аз с една бутилка газ от 26 лв. варя 5-6 казана, но ползвам и бързовар 2 квата.
Сушенето на малца обаче ми струва повече отколкото да си го купя на 1.80лв. за кг. Но ако се суши първоначално на слънце, а после само се нагрява на ток - ще се спести много.
Общо взето е двойно по-евтина бирата от комерсиалната, но по-важното е че е по-полезна, а и ако се внимава и се спазват някои правила - и по-вкусна , поне от масовите 10%-ни бири на пазара.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Предполагам сега в топлото може да се ползва парниковия ефект за по добро изсушаване на малца, преди изпичане да се затвори под стъкло на голяма площ и да има отдушник да излиза влагата. Да се възползваме от доброто старо слънчице


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 11:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Аз суша малца на слънцето на двора става идеален не спазвам никакви схеми на сушене просто го оставям на слънцето два три дена отърквам го да му опадат коренчетата меля и в казана.Бирата става без забележки.Като цена ми идва 35ст за литър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 17:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Днес отворих една забравена бира моя - вайцен от месец май 2012 !
Перфектна е все още, с един недостатък - сама излиза от бутилката. Мисля че му викат гашинг.
След наливане в две чаши и събиране в една - ето резултата :

Изображение

На вкус е същата както беше през лятото, даже по-добра.
Пеха - 4.6

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Вики ,защо е така мътна бирата? или така трябва да е..
Питам защото съм пил домашно направена бира е Чехия,беше бистра кат сълза.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2013, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тази специално си е по правило мътна - вайцен.
(Защото е 50 на 50 ечемичен и пшеничен малц)
В тази същата тема я има снимана моята чаша до чаша с Болярка вайс (подобна вайс-вайцен бира) почти няма разлика.
В момента имам за отлежаване светли бири няколко вида - доста прозрачни са, но все пак не може да са съвсем както промишлената филтрирана бира.
Мътността идва от нефилтрираните дрожди, хмелни микрочастици, както и белтъци.
Някои домашни пивовари в Щатите вече и филтри имат, но това е отстъпление, защото полезността идва от дрождите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2013, 15:14 
Offline

Регистриран на: 09 Мар 2013, 15:09
Мнения: 1
възможно ли е да си направя домашна бира от ечемик,хмел и бирена мая купени от женския пазар(примерно)?
Някои пробвал ли е?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2013, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не можеш, трябва ти и малко малц от хорски срам, а пък и маята от женския пазар няма да ти свърши работа.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2013, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако искаш бирено коремче - само от ечемик няма да стане, ще стане бозичка.

За бира трябва малц - дали от ечемик или от друго зърно, но да е малц, защото той има ензими.
Дали си струва да се опиташ да си направиш сам малц от ечемик е друга тема - сушенето иска енергия, а тя е скъпа. Иначе тук сме описали как се прави малц от ечемик.
На мен сушенето ми струваше 3 лв. на кг. малц.
В момента БГ малц струва 1.44лв. , немски Вайерман - светъл 1.80лв., тъмни видове - около 2 до 2.50 лв. за кг.
Хмел - за литър бира ти трябва 1-2грама , което е няколко стотинки.
Бирени дрожди - за 20-30л. бира - цени от 3.50 до 10лв.
Останалото е майсторлък и труд.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2013, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Здравейте другари пивовари.След дълга и мъчителна пауза АЗ се завърнах сред вас.Почвам пак да варя биричка.Аз ще наблегна върху светлата бира.Малко съм позабравил как стоят нещата но от първите ми девет сварени бири си водих записки и от събота атака.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима