Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Май 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Другари пивовари нека господ ви дава живот,здраве,берекет и много късмет.Вие дето ме научихте да правя бира. :gott: Днес отворих една 0.5 от първото варене.Резултата-невероятна бира със страхотен вкус и цвят светла.Бирата е на 10дни от бутилирането,иска още да постои и да се газира още малко.Не че сега не е газирана просто и трябва още съвсем малко.Много съм доволен от себе си. :klatsch: Наздраве :prost:Съжалявам че не мога да я снимам в момента,нямам апарат в момента но утре ще се поправя и ще кача снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2012, 15:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Днес имах радоста да опитам бирата на victoryvt
РеспектБирата беше страхотна,газировка,горчивина,цвят,плътност...
Поздравления!!!!Бях маааааалко скептично настроен към домашното пивоварене-изпари се напълно скептицизма...!!!
Съпругата работив Карлсберг и съм опитал не малко бири на различен етап от правенето-искам да кажа че имам сериозна база за сравнение.
Пивото, което получих чрез ivobal(да благодаря и на него) по нищо не отстъпваше на голяма част от бирите които съм пил и са наиститна добри...
Поздравлениия още ведъж за пивоварните резултати.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2012, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Брейй, зачервих бузките от срам.
Тази дето ви я пратих по Иво действително стана добра на вкус, но за газировката съм малко разочарован, макар че е възможно в бутилките от 500мл. да се е получила добра газировка, за разлика ПВЦ-тата от 2 л. които ползвам за собствена консумация. Аз имам още 3 бутилки от 500 мл. ще трябва да отворя някоя да видя как е. Както вече казвах - проблема е в самите дрожди S04, но явнои след повечко чакане пак успяват да газират що годе.
Вайценът който сега е на няколко дена от бутилирането вече е газиран повече от достатъчно, пяната му е пухкава и бяла, но ... вкусът нещо ме притеснява. Вярно че е рано още за дегустация, обаче нещо ми киселее повече от нормалното, а ония вкусове на банан и дъвка (характерни за тия дрожди вайценските) са прекалено натрапчиви. Отдавам го на високите температури на ферментация (20-22 гр.) което засега не мога да регулирам.
Между другото - то затова и ейловете са толкова различни от лагерите - заради температурите на ферментация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2012, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ехеее, Търново се превръща в хит, а victoryvt в негов магнит :prost2: Викторе, много гости ти се насъбраха напоследък, дано остане малко бира и за теб, че с твоята не е много сигурно :megagrin:
Присъединявам се към мнението на ilu6a, за мен спор няма, както ти казах - справил си се повече от добре! Кефя се на хора, които четат и осмислят това което правят ... и резултатите не закъсняват.
За вайцен си мисля че ще може доста да си говорим по нататък, само да намеря малко време за да мога да хвърля въглища и в моята варка :lol:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Абе и Пловдив се очертава като център на домашното пивоварене :lol:
На Хелрейзъра бирата и тя трябва да е вече готова за дегустиране (освен ако не е свършила).
И да не забравяме и поп-фолк столицата на България - Димитровград :megagrin: И там се действа сериозно по въпроса.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Ето това се получи при мен-
Прикачени файлове:
561216_315131511895947_100001973017724_726224_377018025_n.jpg
Прикачени файлове:
536541_315153661893732_100001973017724_726282_661947789_n.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Браво колега !
Само да отбележа че е правена по моята първа рецепта (ечемичен малц, ечемик, и т.н.) като явно той се е справил по-добре от мен с печенето на ечемика - цветът му е перфектен, аз моя тогава не успях да го докарам такъв.
Разбира се после с пивоварния ечемик от Хелрейзър стана типичен бирен цвят.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Викторе спазвах точно рецептата ти с една разлика-ечемика които опекох във фурната не съм го мокрил преди да го сложа да се пече.Пекох го един час на 100гр и 10мин на 150гр.Сега подготвям 7кг малц и в събота ще сваря една 100процета малц с мая S33.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако малца ти е сушен на ниски температури ще стане бледа на цвят.
По-добре опечи малко малц - 500 гр. на 120 гр. за 1 час. Ще видиш какъв страхотен аромат ще придобие печения малц.
Направи 20 минутна протеинова пауза на 50-55 гр. и после качвай колкото може по-бързо на 65-67 гр. , задържай там един час и после плавно качвай на 73-75 , йодна проба, вдигане до 78 , прецеждане, варене час и половина, хмела - горчивия 20 мин. след завирането, ароматния на два пъти - на 60-тата минута и на 75-тата или малко преди тях. Т.е. горчивия да се вари 70 мин. , ароматния - 30мин. и 15 мин. Може и да се направи още по-каскадна схема : ако ти е 30 л. грубо бирата в казана - значи 30 гр. хмел ти трябват грубо. Значи слагаш на 20-тата минута 15 гр. горчив (те ще врат 70 мин. и ще ти дадат почти цялата горчивина при това изомеризирана добре, т.е. лека и ненатрапчива), ароматния може да се увеличи от 15 на 25 общо - като 10 ще сложиш на 60-тата минута, 15 на 75-тата (ще ври 15 мин.) така ароматичния ще има и изомеризирана част и ароматна. ;)
Американците правят цели разписания с един два вида хмел - на 20-та, на 40-та на 60-та мин. и т.н.
Това се наричало "Хмелов график" (Hops Schedule), явно така дава по-богат хмелов вкус отколкото да ръгнеш хмела на два пъти и айдеее давай.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2012, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Ще ти се доверя отново и ще действам по начина които си посочил.Да видим какво ще се получи.Аиде в събота по казанитееее.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2012, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Лесна е вашта :D , мен ме грабнаха едни пътувания и не мога да си опитам бирата. По принцип съм се навил да отварям утре, но като знам че пак мога да изчезна на някъде, та може още довечера да отворя една биричка.
Междувременно се сдобих с 20кг светъл малц в замяна на 2 бири за опитване.
Иначе вече реших за себе си да правя само светла бира. Миризмата от препечените малцове нещо ми е много натрапчива у навява сладост, която не ми е по вкуса. Сега съм в процес на разработване на схема с контролер, който да ми управлява майшуването, трябва да вдигаме нивото, но засега толкова, когато е готово ще го покажа с целият му блясък.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2012, 16:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Станахме бирения триъгълник Пловдив-Димитровград-Велико Търново :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Смеете се вие, ама аз довечера освен да малцвам царевица - друго нямам.
За в събота имам материал за още един вайцен и край.
Ще чакам ечемик от нейде.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Май 2012, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ай наздраве,

Изображение

Цвета е малко бледичък, но това ще се оправи лесно. В момента на отваряне пяната стремително се покачва към гърлото, но културно спря без да прелее. В началото помислих , че газировката е доста, но не е така. Пяната на снимката е 2 минути след сипване, в момента на сипване беше около 2см. Бирата е сравнително лека-ниско алкохолно съдържание, но като плътност ми е перфектна. Хмела е дозиран добре, като че ли може още малко, без да стане натрапчиво. От към аромати не е много богата , усеща се деликатен хмелов аромат, без плодове, дъвки и бонбони :lachtot: . Аз обичам точно така. В заключение мога да кажа, че тази бира ми пасва напълно като профил- ненатрапчива, лека, с приятна мека горчивина, но може би следващия път ще охмеля с 90мг/л . Доволен съм.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2012, 08:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тая с кои дрожди е ? S04 ili S33 ?
Моята третата беше с тоя цвят - понеже малца беше прекалено светъл и не можах да запека добре ечемика, но на вкус стана добре. Ферментирах я с S04 , обаче в бутилките ръснах малко S33 и газировката стана добре.
Вчера пих от другата ми дето е по-амбър и е само с дрожди S04 , вече мисля че е добре газирана, макар и по-слабо от предишните опити, но все пак бива. Явно са по-муднички в бутилките отколкото във ферментора.
Сега чакам с нетърпение вайцен-бирата ...
А в събота ще врътна още един вайцен - тоя път ще е само с ечемичен малц и пшеничен малц, няма да карамелизирам никакъв, да стане по-светличка.
А за заквасването пак ще си направя от предния ден стартер - ще озахаря малко от същия материал, ще го кипна и след охлаждане ще засея с ...
(айде после ще кажа с какво) :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима