Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Май 2012, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това е с SO4 и да ти кажа съм очарован от газирането, току що с колегата опънахме по 1 и на него много му хареса-газировка, пивкост. Довечера ще отворя една, която я бутилирах 1 ден преди тази, но на нея не и добавях сироп.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2012, 13:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А бутилката какъв размер е - 500мл. , 1л, 2л. ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2012, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
500мл е тази, имам и 4х2л, който ще ги жертвам довечера с приятели :) , иначе на пипане са камък.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2012, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Аз днес реших да видя какво става с бирата с хлебната мая.Резултата е пвц-тата са твърди значи се газира идеално но забелязвам че бирата в бутилките е мътна не е като тази която е с S33 тя е идеално избистрена и на дъното на бутилките има малко гъста утайка.Обеснявам си го с това че хлебната мая маи дойде много като количество сложих едно пакетче 40гр за количеството от 26л бира или доферментира по бавно не знам.Днес е 6ти ден от бутилирането.Абе мътна не мътна ще се пие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2012, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Вероятно още ферментира и не се е успокоила.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
До тук добре ама как да разбера сега колко алохол има в готовата бира?Е идва ми на акъла да изпия две пвц-та и да разбера на сутринта :megagrin: ама няма да е точно измерването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2012, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
В домашни условия трудно.
Трябва ти минидестилатор, колби, аналитична везна, пикнометър, дестилирана вода, няколко таблици и т.н.
Пий и не му мисли.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2012, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
много сложни измервания не са за нас НАЗДРАВЕ пием каквото сме си произвели и пеем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2012, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Разликата между началната и крайната плътност умножена по коефициент 0.56 дава приблизителното съдържание на алкохол : от 11 до 2.5 са 8.5 по 0.56 = 4.76 % алкохол
Това е за моите две последни бири. Даже 11.5 е началния, но понеже ми е трудно да го меря с точност под 1% закръглям надолу.
Реалното съдържание на алкохол без лаборатория няма как да измерим, а и не е нужно.
Дали е 4.5 или 4.8 или 5 ...
Все на едно място влиза.
Ще кача снимка на вайцена, но ... нещо не ми харесва вкуса - тия банани нещо не ме кефят. Иначе е перфектна - газировка, киселина, аромати - всичко е както по рецепта, но на мен не ми се нрави. Надявам се като отлежи да се промени, сега е на една седмица от бутилирането и все още не баш бира за пиене.
В събота ще врътна пак вайцен, но само с ечемичен и пшеничен малц. Ако не изсветлее много, другото се надявам да е по-добре.
И като се сдобия с ечемик - почвам яко само светла бира с дрожди S33, всички други експерименти ще останат на заден план - идва европейското !
:prost:

Ей го първият вайцен, на една седмица от бутилирането и 12 дена от варенето :
Прикачени файлове:
weizen1.jpg

Прикачени файлове:
weizen1-mini.jpg
Прикачени файлове:
american-amber-ale-mini.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2012, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Отворих бирата, която бях бутилирал на 52 час от посяването, захаромера показваше 5%, не съм и добавял сироп. Газировката е сравнително слаба. Следващия път ще добавям даже към 12% или 15% сироп обичам да е по-газирана.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз в момента озахарявам в тенджерата за да изкарам 2 литра материал за стартер за дрождите, утре ще варя главното количество.
Стискайте палци да се получи това което съм замислил - дрожди не от пакетчето, а от предишната ферментация. Така (ако стане) ще имам две варки с едно пакетче дрожди, да не говорим че то даже не е и изразходвано цялото :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2012, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не че имаш нужда, но стискам с двете ръце :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2012, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ти като си тръгнал да раздаваш бира..и аз искам :megagrin: Или как тук при наличие на всичко необходимо,да си направя бг бира(пиринско,каменица..)едновремешните..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2012, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аааа, щом бърбън можело само в щата Тенеси да се произвежда ...
:megagrin:
Пиринско - от пиринска вода ще го правим.
Абе ти си там в меката на домашното пивоварене, за пиринско говориш. Я разгледай къде е най-близкия до теб бираджийски форум и магазин и действай. Малц поне няма да правиш като нас, ами направо ще си купиш. Да не говорим че и с мерните единици си наясно. Унции, галони, фаренхайти ...
И пеха-метър имаш, за който ти завиждам благородно.

Аз озахарих 250 гр. ечемичен малц + 250 гр. пшеничен малц с 2 л. вода, промих с 1.5л. вода, прецедих, варих 1 час, охладих и заквасих с дрожди които преди това си събрах от предишната варка. Държах ги в бурканче в хладилника. Да видим утре дали стартерът ще бълбука, че в късната доба утре ще врътна още 30 л. вайцен.
Чудя се само дали да поопека малко ечемичен малц за цвят (пшеничния нещо не ми изглежда да става за печене)
Между другото - без много много да меря водата накрая финиширах с екстракт 12.5 % !
А дано да е на кадем, утре да направя и на голямата варка екстракта толкова.

Ами какво да ви кажа - стартерът стартира още на втория час от заквасването (обаче да не забравяме че аз го бях започнал още един час по-рано) та към 1 часа нощес видях първите балончета през водния клапан ! А сега си бълбука стабилно. Довечера с него ще заквасвам. А в хладилника имам още едно бурканче измити дрожди :)
Следващия път ще опитам да ги консервирам с глицерин и да ги замразя в камерата - ще станат като маята в пакетчетата. Казват че така можели и до една година да се съхраняват. Но нека видим и крайния резултат, че да не стане от икономия да хвърля 25-30 л. бира. Тоя път мисля да ферментирам в гаража където е по-хладно - около 16-17 гр. та да понамаля банановите и др. вкусове, че много ме дразнят.
Айде, успех и на слука на всички другари пивовари ! Днес трябва да стане един хубав ден за българското пивоварене (домашно).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2012, 13:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Абе пичове и аз сядам на казана почвам третата варка.Искам да питам четох някъде как се прави киел малц но не мога да намеря къде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 163 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима