Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2012, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Реших да документирам в снимки всички по-важни процедури по създаването на една партида бира от смилането на зърното през озахаряване, прецеждане, варене, ферментация (главна и вторична), бутилиране, отлежаване, до самото дегустиране.
Е, правенето на малца вече е документирано, него няма да го снимам. Който нещо не е разбрал за малца - да пита. Има доста инфо във форума.
За съжаление се получи малка засечка - преди прецеждането вдигнах прекалено температурата на материала (около 82 гр.) и прецеждането беше кошмарно бавно :datz:
Единственото хубаво беше че мъстта стана доста добре оцветена и доста бистра. Лошото беше че ... си легнах след 2:30 :lol:
2 часа и горница ми се удължи времето, но ще си имам вече обеца на ухото - нещо, което го знам че не трябва да се прави - да не го правя. Някой ще каже "Голям праз - един два градуса ..." - ами голям е - костваше ми един два бели косъма и 3 часа чакане. За излишните танини да не говорим - колкото по-дълго се прецежда, толкова повече танини се извличат, а това както и за виното така и за бирата не е много хубаво.
Ето и началото :
Започвам от изпечен на фурна 1.2 кг. ечемик (1 час на 150гр.)
Прикачени файлове:
e4emik.jpg

Следва мелене с моята супер-хипер-мега-иновативна мелничка от модула мелачка на кафеавтомат (моторче,редуктор,мелница,бункер,укрепване):
Прикачени файлове:
melene.jpg

През това време подготвям казана - миене, зареждане с първата вода 14л. , загряване до 60 гр. и поставяне на предпазна решетка против залепване на тензуха.
Прикачени файлове:
podgotovka-kazan.jpg

Смляно е зърното - в пълната кофа е само малц, в другата е отдолу малц, отгоре печения ечемик. Общо зърно 6.7 кг.
Прикачени файлове:
zarnoto-gotovo.jpg

Следва размесване с водата и измерване на темп. - трябва да застане на около 50-55 гр. (протеинова пауза), през това време си подготвям следващите 6 л. вода която докарвам до кипене.
След като са минали 20 мин. за протеиновата пауза - наливам врялата вода с канче и бъркам - така общата смес става на темп. около 67-68 гр. Започва основното озахаряване :
Което продължава 1 час.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2012, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Към края на озахаряването си подготвям още 7 л. вряла вода , която започвам да сипвам в казана по малко бъркайки постоянно, така вдигам температурата до втората пауза 72-73 гр. След изчакване 20 мин. следва загряване на казана с газ до температура 78 гр. (Тук допуснах грешка и я надвиших с няколко градуса - 82-83 беше) и от там ми започнаха проблемите с прецеждането.
Прикачени файлове:
jodna-proba.jpg

Прикачени файлове:
mash-out.jpg

За прецеждането и промиването на триците е нужен т.н. лаутер-тюн - съд за прецеждане. Моят е от две еднакви вани по 35 л. като горната е с пробито на решето дъно, поставена е на трупчета върху долната, която пък си има поставена канелка от бидон. На канелката съм сложил сноп калчища да стане като водач на струята течност. Така няма опасност да пада от високо и да се окислява.
Прикачени файлове:
lauter-tune1.jpg

Прикачени файлове:
lauter-tune2.jpg

Прецеждането започва, първите литър-два са мътни и ги връщам обратно, след което подлагам казана да събира останалото. Цветът е идеален (светла бира ще бъде уж това :) ). Скоростта е силно разочароваща :datz: Причината вече я обясних - няколкото градуса над 78 ! Подготвям си и водата за промиване - тя поне си беше с точно 78 гр.
Прикачени файлове:
precejdane1.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2012, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Докато чакам прецеждането и промиването - започвам операция по бутилиране на готова бира от предишно варене (Вайцен на една седмица главна ферментация и една седмица вторична ферментация). Подготвил съм си захарен сироп от 200 гр. захар и 400 мл. вода - заварил съм го за 10 мин. с цел стерилност и после съм го охладил. Налял съм го в тубата с бирата (вторичния ферментор) и след изчакване за размесване и разклащане съм вдигнал тубата нависоко, започвам пълнене в бутилките чрез маркуче 8 мм и стоманена тел, която го държи на растояние 1 см от утайката в тубата. Пропуснах да измеря екстракта преди вливането на сиропа, но след него беше 2.5%, което значи че преди това е бил около 2 ! А преди сторичната ферментация беше 4.5-5% ! Бях се притеснил че нещо не съм озахарил добре, а истината е била че съм заквасил с малко дрожди - след преместването върху утайката от предишния вайцен и изчакване една седмица - резултатът е - пълно изферментиране на захарите благодарение на дрождите от предишната бира. Интересното е че във ферментора за вторичната ферментация - каквото падне на дъното е бяла утайка от дрожди (после лесно се промиват и събират ако някой иска да си ги отглежда :) ).
Прикачени файлове:
palnene-na-gotova-bira.jpg

Прикачени файлове:
gotova-produkcia-ot-predi6en-kazan.jpg

След като в казана имаше около 20-25 л. прецеден материал започвам подгряване за да не губя време като цеденето става в кофи, които периодично вливам в казана. Така по някое време вече имам вряща мъст и дооттичаща се от прецеждането. Не е много правилно, но иначе щях да загубя още час да чакам.
Прикачени файлове:
vreneto-zapo4va.jpg

20 мин. след началото на вренето слагам 15 гр. горчив хмел.
30 мин. преди края слагам 12 гр. ароматичен, още 12-15 гр. ароматичен слагам 10 мин. преди края на вренето. Това са количества разчетени за 30 л. краен продукт който ще влезе във ферментора. Дават IBU около 22-25.
Краят на вренето е предизвестен с потапянето на охладителя ми (медна серпентина от бойлер с фи10 мм - 6 м. дълга - мощност 3.6квата - така казват :) ) - целта е да се стерилизира преди да се пусне студената вода по него.
Прикачени файлове:
ohlajdane.jpg

Охлаждането от 100 до 20 гр. продължава около 30 мин. при постоянно бъркане в кръг (правя му водовъртеж).
Следва прецеждане през двоен тензух в кофа и наливане в тубата където ще ферментира. Докато правя прецеждането - в тубата съм пуснал маркучето и камъчето на помпичка за аквариум. Така се аерира мъстта преди заквасването. Пяната се вдига много и по някое време спирам помпичката.
Ето това ми е всичката утайка след варенето - коагулирали белтъци смесени с частици хмел. Доста малко е в сравнение с тази от вайцена , а и нали ги пресякох белтъците още преди промиването заради 82-та градуса дето вдигнах.
Прикачени файлове:
beltaci-i-hmel.jpg

След заквасването, което в този случай беше със стартер (предишния ден се прави мини варка в тенджера и се изкарва 1.5л. материал, който се вари набързо без хмел, охлажда се и се заквасва с дрожди - следващия ден вече стартерът е произвел горе долу двойно повече от вложените в него дрожди) имах около 33-34 л. и тубата беше до гърлото пълна, та се наложи да я надигна откъм водния клапан, за да не изхвърли пяна през него.
Прикачени файлове:
zakvasena-ve4e.jpg

На сутринта вече беше като моторетка :
Прикачени файлове:
balbuka-zdravo.jpg


А днес вече 36 часа след заквасването клапанът мълчи ! Ферментацията е протекла супер бързо, за съжаление при над 23 гр. което ще отвори повече естерни висшеалкохолни аромати, но какво да се прави - в домашни условия засега можем само да хвърляме боб за прогнозиране :)
Или поне докато не си купя един голям хладилник само за бираджилък :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2012, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
:respekt: Браво.Много точно си показал как стават нещата.Само ако е възможно да разясниш за тази вторична ферментация в друга туба.Там не ми е ясно какво правиш.Аз след ферментацията директно пълня в бутилките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2012, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Просто местя бирата от едната в другата туба.
Първата туба с голямата гняс на дъното почиствам и мизерията изхвърлям.
След като мине още една седмица в която втората туба не бълбука изобщо, но клапанът си е в действие - имам бистра и чиста бира, тогава я бутилирам със захар, и след още две седмици се очаква да започне дегустацията.
Във втората туба каквото падне на дъното може да се счита за чисти дрожди - утайката е предимно бяла. И въпреки това в бирата остават достатъчно дрожди за газирането от захарта, след което и те падат като утайка на дъното на бутилките, но като цяло по този начин в бутилката има доста по-малко утайка и тя е само от дрожди (бяла утайка).
Освен това - втората туба лесно се промива за дрождевата реколта - изобщо не я мия - просто раздрусвам последния литър дето не съм успял да бутилирам, за да размие утайката от дрожди, наливам го в стерилен буркан и го слагам в хладилника - след два часа вече имам половин буркан дрожди, след седмица - отливам течността и гъстото на дъното ще го смеся с глицерин , ще го разделя на дози по 50гр. и заминава във фризера. Още не съм го правил де (с глицерина) - като го сторя ще докладвам. Или най-добре да докладвам когато размразя една доза, заквася с нея една туба и вземе че заферментира :)
Дотогава - пакетче дрожди от сайта на Фланкер и това си е !
Има лесен вариант ако се вари всяка седмица :
Новата варка влиза върху дрождите от вторичната ферментация на първата, която бива бутилирана. Да не казвам че има и съвсем хард изпълнения - новата влиза директно в първичния ферментор на вотрата, която отива за вторична в друг. Ама така ще се развали малко вкусът - защото новата ще ферментира върху дебела утайка от умрели дрожди, пресечени белтъци и всякаква гняс ...
Но - прави се и това по света.
Вече съм го споменавал - има такова правило на домашните пивовари в Америка : 1-2-3 се нарича
1 седмица главна ферментация, 2 седмици вторична, 3 седмици отлежаване.
Твърдят че така се получавала най-добрата бира.
Аз съм решил че не мога да чакам толкова и затова правя 1-1-2 - демек след 4 седмици (месец) пия.
Руснаците от Красноярск правят 1 седмица ферментация, 1 седмица газировка в бутилката, 1 седмица отлежаване в хладилник като препоръката е ако може да се удължи последното от 1 на повече седмици.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2012, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:respekt: :gott: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2012, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
След две седмици фементация (една седмица в една туба, втората седмица в друга туба) :

Прикачени файлове:
sled-dve-sedmici-fermentacia.jpg


3.4% по захаромера.
Началния екстракт беше 10.5-11%, значи имаме 7.5% изядени захари - по 0.51 = 3.8% алкохол.
Ще пием лека лятна бира :)
След още две-три седмици.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тази бира дето щеше да бъде показвана със снимки като мечка по панаир, всъщност стана с ужасен пластмасов вкус. Поради високата температура на ферментация тогава, и замина лека полека в казана с джибрата.
Много интересно обаче ми се случи наскоро - подариха ми едни фирмени белгийски бири - 4 вида в едно красиво кашонче, ще го снимам и ще ги опиша подробно, но ...
Всичките са ейлове ! Всичките са от традиционни белгийски пивоварни ! Всичките са високоалкохолни - 6.5-10% !
Ботъл-кондишани :) (отлежавани в бутилката).
И всичките имат този ужасен пластмасов привкус, разбира се в малка степен, но се усеща.
Изпих две от интерес, другите ги дръпна зет ми, ама той вече беше вкарал други питиета и не разбра нищо.
Много странна работа ! Не мога да си представя че това е търсен вкус - високоестерен някакъв, на мен ми е гаден и си преварих 20л. бира заради това, а тези белгийци го търсят.

Тъй, дотук с отклоненията.
Снощи (т.е. и малко среднощи) сколасах да варна 10-тина литра в домашна обстановка, между задълженията покрай децата, жената, комшията с неговия принтерно-компютърен проблем :)
Първо си закупих една тенджера 14л. от инокс (хром-никел) за 30-тина лева.
Прикачени файлове:
tendjera-14l.jpg

Направих си малко тъмен малц от светлия дето имам на Болярката - 4 часа в топла вода на 50 гр. + 1 час на 120.
Стана предимно кафяв с печен вкус и близо до кафен, аромата обаче е супер. Малките помислиха че се готви нещо вкусно във фурната :)
Смлях 2.5кг. светъл + тези 200гр. тъмен, размесих с 9л. вода на 60гр. Общо падна на 55.
Протеинова пауза 20мин. , вдигане до 62-63, главно озахаряване 30 мин. , вдигане плавно до 72 (15 мин.) и там още 30 мин. , йодна проба - ок, 76гр. и прецеждане.
Прикачени файлове:
ozaharjavane.jpg
Прикачени файлове:
glawno-ozaharqwane-63gr.jpg

Прикачени файлове:
ozahareno.jpg
Прикачени файлове:
jodna proba.jpg

Направих си нов лаутър тюн - външен съд кош за отпадъци 25л. сложих му канелка от бидон с кранче, вътрешен съд - кофа 18л. с разпробито на решето дъно. Влиза идеално и застава с ръбовете си така че дъното е на 5 см. над дъното на долния съд.
Прикачени файлове:
precejdane.jpg

Заврях я, с 7гр. горчив хмел изостанал от миналата година, после на 45-тата минута - 7 гр. нов ароматичен хмел Жатец (Saaz) и още 4-5гр. в края (15 мин. преди края). Общо вря час и половина.
Прикачени файлове:
birata-vri.jpg

Охладих като мушнах тенджерата в лаутер-тюна в който налях студена вода, преточвах я три пъти като се стопли и я сменях със студена.
Накрая имах 15% екстракт, мерен и с този малък захаромер и с рефрактомер - последният показа 14.5 всъщност.
Прикачени файлове:
final-gravity-15-brix.jpg

Прецедих през тензуха и заредих ферментора. Преди това бях подготвил дрождите (Нотингам - ейл) 11 гр. в малко топла вода, малко мъст от варенето, и една лъжица глюкоза. И много бъркане в бурканчето. Преди посяването вече бяха шупнали.
Прикачени файлове:
zakvasena.jpg

На сутринта вече бълбукаше мощно :
Прикачени файлове:
fermentira-mostno.jpg


Та това ще е и бирата за срещата !
Надявам се да стане силна, вкусна и полезна :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:klatsch: И честити нови придобивки. Зимата в гаража сигурно е хладно, а така ще можеш да си правиш биричка горе на топличко с чашка ракийка и чинийка с онази обща туршия :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, именно това е идеята.
Обаче е и недостатък. Като се увлека по туршийката и ракийката и ... току изкипи тенджерата :(
Така и стана снощи, щеше да има 1 л. повече и плота щеше да лепне по-малко :megagrin:
Трябва да си намеря още туби и да са и по-малки не е лошо. Максимума на тая тенджера е 12л. бира накрая.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Таман по две тенджери на ден . Със следобедно преспиване между двете, та да не се успиваш на втората :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ето го и резултата накрая :

Прикачени файлове:
brown-ale.jpg


Цвят - кафяв до амбър, пяна - леко жълтее, пухкава и трайна до 5 мин., мирис - препечен малцов и хмелов, вкус - сладникав, резлив, с горчив послевкус. Доста съм я охмелил, но влиза добре.
Алкохол - около 6 %, след третата бира полегнах, а не съм начинаещ пияч :)
Всъщност, изпих 4 (2 литра) и спрях по необходимост :megagrin:
Много добре влиза с луканка, както и със сиренце (като свърши луканката).
Стартовият екстракт беше 15%, крайната плътност нейде към 3-4.

Иначе днес си направих върховен карамелен малц от светлия - 3 часа на 69-72гр. после печене 2 часа и половина на 150гр. с разбъркване през 20-30 мин.
Утре ще варна един силен английски стаут - тъмнабира с висок алкохол. С това ще посрещам нова година.
Иначе - ферментирам и отлежавам светла няколко вида ...
Да има и за жИнЪтЪ, тя тъмно не пие.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2013, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Изображение

Моето виждане за английски стаут с български малц - 80% светъл малц, 20% тъмен печен по следната технология :
1. Накисване на светъл малц с топла вода в съотношение 1:2 (Малц:вода) при темперарура 65гр.
2. Задържане така 4 часа
3. Печене на 150 гр. 2 часа

Ето и светла бира с горна ферментация с преварявана вода и подкиселяване на майша :

Изображение

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Яну 2013, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Юни 2011, 20:01
Мнения: 180
Местожителство: Перник
:respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2013, 19:02 
Offline

Регистриран на: 14 Яну 2013, 18:43
Мнения: 1
Здравейте! Току що намерих темата и съм честно казано изумен какво може да се получи в домашни условия. За да не губя време веднага се регистрирах и с интерес ще следя развитието на бирарията :P ... Бих искал да тествам и аз , но съм абсолютно гол и бос в тази област. За това първо мисля да прелистя форума за ден два за да имам елементарни познания и ще бъда благодарен на помощ като за абсолютно начинаещ в тази сфера.

П.с -(victoryvt)-Много добро обяснение. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима