Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Здравейте колеги,
реших да направя кратко разказче с картинки за започването на първия си опит
И такааа, като за начало си купих хмел и дрожди , вчера си взех ечемичеца и тази сутрин започна давенето със студена кладенчова водичка.
Ето го ечемичето
Прикачени файлове:
230720121361S.jpg

Понеже бях дал другото кантарче , се наложи да тегля с това за подправките за деликатесите
Прикачени файлове:
230720121362S.jpg

замерваме :)
Сложих да кисне 3 кг. ечемин
Прикачени файлове:
230720121363S.jpg

Заливам с кладенчова водичка
Прикачени файлове:
230720121364S.jpg

Бъркаме да махнем боклучака:)
Прикачени файлове:
230720121365S.jpg

Прикачени файлове:
230720121366S.jpg

Сега си кисне на хладно в мазичката:)
и ..... следва продължение....


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дотук добре ...
Два цикъла на мокрене + въздух през 12 часа ще стигнат - т.е. 12-мокрене, 12-въздух, 12-мокрене, 12-въздух и след това ако се виждат едни белички наченки на коренчета - разстилане за покълване. Първо на дебел слой 5-10см, след това постепенно изтъняване на слоя докато заеме цялата площ на рамката.

Пък за сушенето пак ще си говорим :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ами в 8 сутринта накиснато , може би към 19:00 ще го вадя да диша , но да го оставя в кофата или да го разстеля в едно коритце. Утре сутринта ще има давене пак :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами аз имам една ваничка и там го разстилам за дишането, после второто накисване директно във ваничката го правя, и след това от ваничката разстилам на рамката. Имам и втора рамка която ползвам по време на сушенето, защото само една не стига.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако тая процедура я правиш на открито на висока температура на въздуха, сменяй по често водата, защото ще вкисне още на накисването. Оптималната температура на водата трябва да е около 17-22 градуса Ако кофата с водата е на прибрано и хладно място няма проблем.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2012, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Даже и сега първия път мислех там да заливам . За сушенето на наилон на сянка под шатрата ще да е. За сега не съм се екипирал със рамки. Да изсуша да изпека а после ще му мисля за нататък :). Да питам само немалцование ечемик сух ли се слага или ако сложа 100% малцован. да направя докато мокря едните 3 кг. другите 3 да съхнат и така да го врътна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Не издържах и около полунощ накиснах още една доза от 3 кг. тази сутрин я извадих за сушене а сухата намокрих. Появило се е беличко на зрънцето от първо накисване :)
Прикачени файлове:
240720121368S.jpg


hellreiser в мазето ги държа на тъмно и около 20-23 гр. температура , засега нямам проблем с миризми или нещо подобно. Има хубав вид и мирише много ароматно на ечемик чак да взема да го захапя ми идва :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Виж сега, ти че нямаш търпение да вариш е ясно :)
Ама недей прибързва.
За бирата малцът е важно да е преминал през всички етапи :
1. Покълване и създаване на ензимната система.
2. Сушене до 5% влага като се започва с ниски температури, после плавно се повишава температурата.
3. След засушаването до 5% температурата нараства плавно до 80-90 гр. и така се оформят най-различни важни за бирата съставки (меланоидини, колоиди и прочее)
4. Премахване на коренчетата.

И пак напомням - тези температури са възможни едва след изсушаване до 5 % влага !
Иначе ако загрееш суровия влажен малц над 40-50 гр. - ензимите се активират, и след това се денатурират безвъзвратно. После няма да се озахари кашата и няма да има бира.
Печене на температури над 100-110 гр. унищожава ензимите и получения малц не може сам да се озахари, а му трябва друг (светъл) за озахаряване.
Затова и във всички рецепти за бира фигурира малц от типовете Pale, Pils, и т.н. , а отделно има други типове които правят съответния вид бира - карамелен, шоколадов, виенски, мюнхенски ...

За твоя конкретно случай бих те посъветвал да направиш следното :
1. Сушиш един ден на сянка, един ден на слънце и проверяваш как е зърното на захапване : стискаш между зъбите едно зърно, ако се строшава а не се мачка - значи си близо до готовност. Оставяш на силно слънце да доизсуши и ако станат твърди и сухи коренчетата - ги отделяш. Като нямаш рамка с мрежа - вземай по една шепа - търкаш ги и после вееш.
2. Една малка част от този малц - 200 гр. примерно - слагаш във фурна с вентилатор и печеш на 120-150 гр. за час, а може и като за първи опит да не печеш малц а сух ечемик. Той така или иначе няма ензими.
Ако не опечеш нищо ще имаш една много светла бира и няма да си доволен макар на вкус да е станала супер.

После като ги мелиш в чопъра може да ги намокриш за да върви добре. Само помни че малца като се намокри не трябва да се стопля - мине ли 50 гр. и все едно си започнал да майшуваш.

Сега видях новия ти пост - точно това е момента за разстилане за покълване ! Действай !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2012, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
victoryvt ааа не пребързвам :) кисна си спокойно. След това на масата на един наилон ще слагам под шатрата на сянка да съхне. и след като изсъхне печенето :) още не съм си решил изцяло проблема със съдовете така че спокойно я карам :). Гледам и беличкото се е появило значи кълненето е започнало


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ден втори
Кълненето е започнало , добре че съм прибирал от старата дограма :)
Първата доза я поставих в едната преградка
Прикачени файлове:
250720121369S.jpg

Втората доза сложена 12 часа по късно стоя тази нощ през прозореца и беше достигнала по кълняемост първата.
Ето и за сравнителна характеристика:
Първа доза
Прикачени файлове:
250720121370S.jpg

и втората
Прикачени файлове:
250720121371S.jpg


Кълновете вътре са достигнали около 25-30% , о гадното зрънце ме измъчи и не можах да му направя хубава фокусиррана снимка :) затова няма.
Довечера ще има пак проверка и оросяване ако се наложи


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ден трети
1. Строгия технически контрол проверка на температурата в помещението
на мен ми се струва идеална при външна температура 37 гр.
Прикачени файлове:
250720121378S.jpg

И ето състоянието на зрънцата към тази сутрин
Прикачени файлове:
260720121387S.jpg

Като сцепих няколко зрънца кълнчето вътре е на около 30% пак наръсих и ще чакам още малко да стане около 50% и да започвам да суша :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Кълнчето трябва да стане почти 100%
Аз сушенето го почвам малко преди това защото суша първо само с духане с вентилатор, за да пестя ток. След един ден духане вече нямам така силен процес и точно го спирам на 100-те % (долу горе) и на следващия ден пускам печката духалка на степен 1 , на следващия - на степен 2 за 10-12 часа само. И накрая като я спра веднага премахвам коренчетата докато още са изпръхнали и са чупливи. Малцът тогава е доста топъл, направо пари. Обаче миризмата на сушащ се малц е божествена !
Голяма играчка е тоя малц, но после се отплаща.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ден 4 :)
Някой кълнчета подлудяха чак извън зърното излязоха други се ослушват, но това явно се дължи че не разбърквам толкова често.
Прикачени файлове:
270720121390S.jpg

Днес ги изкарах навън за сушене духаше лек ветрец дават температури до 32 макс. пък д авидим :)
Да се надяваме че няма да го напече много слънчицето
Прикачени файлове:
270720121391S.jpg

Малко близък план :) разстлал съм го на 2-3 см дебелина
Прикачени файлове:
270720121392S.jpg

Прикачени файлове:
270720121393S.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Охооо, имаш прерасли - вади го на слънце че до довечера ще прерастнат всичките.
И го направи на слой тънък чак да прозира.
Иначе ще си продължават да растат и ще горчат. Отделно дето няма да дадат екстракт, но това не е голяма болка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Аааа къде го слънце няма ме в къщи :) ще припомпя жената ако се съгласи че не и се занимава много с моите научни дейности поне да го разстели на по тънко :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима