Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако се малца ще озахарява само себе си не е нужно да се чакат коренчета да станат над 75% от зърното, особено при тези температури е достатъчно да се спре да се овлажнява на 50% и след 12 часа да се започва да се суши. И наистина го разстилай на по-тънко че кълна в момента ти папка от нишестето. :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2012, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Направих поръчение на жената да го разстели колкото може по масата , а довечера като се прибера ще видя къде ще го разстилам :) Гледам хората по 3 кг си правят а аз на 6 с енахвърлих :megagrin: смелчага


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ден някой си...
голямото сушене продължава
Прикачени файлове:
280720121395S.jpg

След като напръхна хубаво в жегата към 16:00 часа го омеси омесих едно хубаво като каймичка за кюфтаци :) нали съм им специалист и на тях :) и взех на малкия ситото да си поиграя малко в "пясъка" :megagrin:
Прикачени файлове:
290720121398S.jpg

Играх си играх си и в крайна сметка ето го резултата:
Прикачени файлове:
290720121399S.jpg

Не е на 100% изчистено , но 82,5% според мен пак си е добре.
Прикачени файлове:
300720121400S.jpg

Като му направя още няколко прехвърляния таман ще доопадат и другите кълнчета.

Вие в какво съхранявате малца? Сега се чудя дали да не забъркам още една доза малц докато е жега :)защото за варенето още не съм напълно подготвен :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Екстра е !
Дерзай, събирай малц после ще му намерим приложение :)
Ако не си готов за голяма варка - пробвай малка - в една 5 л. тенджера с 500 гр. малц, 2 л. вода за озахаряване и 1.5 л. за промиване и после ще вариш с хмела пак в тенджерата - ще изкараш 2 литра материал който ще го ферментираш в бутилка ПЕТ от бира - 2.5 л. примерно или 2.2 л.
После бутилираш и чакаш ...
За 6 часа работа в кухнята ще имаш 4 бири и 1 нервна жена :lol:

Тензух и щипки, термометър, захаромер и това е.
50 гр. малц опечи на 150 гр. във фурната за час и си номер 1 !

Аз така започнах миналата година.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Ори,мели и яж ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
victoryvt в тая жега струва ли си за 2 л. аз по вече пот ще изхабя :) :megagrin: отивам си на село в казана за ракия на нашите ще му брулна една варка другата неделя ако имам време , а тази седмица мисля да отида в склада на Шарков 40л. тенджера емайлирана за 51 лв. мисля беше гледах :). Инак може да заложа още 5-6 кг малц да направя :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По-добре от склада на МИРА-Н - 45 лв. е, аз от там го взех.
Намира се в складовете до Лактима, като слизаш надолу веднага вдясно и ти се пада първият отляво.
По принцип на частни лица не дават, ама ... дават.
Съд за прецеждането трябва да си направиш - от Шарков може да вземеш две ванички по 35л. и да надупчиш едната. И едно кранче за бидон на другата. На първо време може и само в тензуха да прецедиш, но не става добре.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
На Шарковия имам отстъпка и като отида там и мрежа за комари ще си взема :) че да направя оборудването :), а за тенджерата може и в складовете да прескоча :) и да си взема и китайско ножче за 70 ст. и валове за трошенето ще трябва да видя от какво да се направят


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2012, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Продължавам да малцувам заложил съм 2 доза и затова малко застой :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Статистиката сочи от 12 кг. ечемик се получи 10,5 кг. малц


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не само статистиката, а и науката сочи, че нормално отношение е 80-85% :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Е аз понеже съм пропуснал да прочета статиите направих замервания :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Ето и първите заготовки за прецеждането :). Предстои малко тунинг по тях
Прикачени файлове:
100820121427S.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
И такааа дойде време да съживим темата. Днес попаднах на един уникат :) машинка за мелене на кафе предполагам и си я купих за 1 лв.
Прикачени файлове:
30092012051S.jpg

Верния помощник веднага изяви желание да мели жито и му дадох :)
Прикачени файлове:
30092012050S.jpg

къде той по бавно къде малко аз смачкахме 1 кг. за бързо
Прикачени файлове:
30092012052S.jpg

Прикачени файлове:
30092012054S.jpg

И ето как се получи след смилането. Нека специалистите да кажат добре ли е
Прикачени файлове:
30092012053S.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Екстра е !
Като за бира де. За алкохол с ензим ще иска по-фино смилане, но пак ще стане.
Я пробвай дали ще мели на каша мокро зърно. Демек да го накиснеш за 8 часа и да го мелиш набъбнало и мокро. Хем по-лесно, хем по-фино.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима