Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Охлабил съм пружината до край д амели по дребно , иначе предполагам ще прави финен прашец :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Хайде бе хора, загубихте се с тия бири. Аз си действам постоянно, ама напоследък страдам от калпав амбалаж, откъсват ми се дъната на бутилките. Иначе за себе си установих, че ще работя основно с дрожди SO4, правят утайката много компактна и при бутилиране не вкарвам и грам и ще отлежавам бирата не 3,а 4 седмици. Газировката става чудесна, пяната е по-плътна,по-фина.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
hellreiser нали знаеш човек като се нарами с много дини под мишница как е :). Мога да пусна поне 2 теми в "Направи си сам" .... и с малки деца зорно ми иде. Сега като се застуди ще има време :).
Засега ми е останало да се снабдя със серпентина за охлаждане и разни други дребни неща:). Тези дни мисля да пекна малко малц. и скоро да забъркам една тенджерка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
С тез вина , сливи, ракии ...
Казана за бирата сега го ползвам и за буркани с кисели краставички и люти чушки :lachtot:
Ама как ме сърбят ръцете за една варка с биричка.
А, и тубите дето ферментирах бирата са заети сега ...
А за safale 04 и аз съм съгласен. Най-бистрата бира с тях ставаше. А и ония руснаци като ги гледам все тях ползват.
Търся активно аз малц, нещо взе да ме мързи да си го правя :megagrin:

Ще трябва да си сменя подписа, щото вече нищо не отлежава и нищо няма за пиене :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
victoryvt накрая ще взема да изхвърля всичко от мазата половината за вино-ракийопроизводство, а другата започваме яко малц да правим при контролиран процес :) Направо може да правим и китчета за бира , сигурно много ще се харчат :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
mirix написа:
victoryvt накрая ще взема да изхвърля всичко от мазата половината за вино-ракийопроизводство, а другата започваме яко малц да правим при контролиран процес :) Направо може да правим и китчета за бира , сигурно много ще се харчат :)

Аз засега имам малц, ама точно през зимата ще остана без, а пък и на мен нещо не ми се занимава да го правя. Така, че почвайте да правите, пък аз ще си взимам от Вас :megagrin: .

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 16:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Е и аз имам малко само 6 кг малц има няма за 2 дози, но поради липса на време и факта, че има винце мисля че ще изкарам все някак си зимата.А за догодина мисля само да разчиствам боклуци, което значи че ще има по вече време за науката :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Абе другари някой ако предложи малц и аз ще си взема че ми писна да го правя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Дойде време да се пекне малко малц. запекох 600 гр. на 150 гр. за час и 20 мин . На 1 час печене ми се видя бледичък. Преди това бях го накиснал за около 5 -10 мин във вода да се овлажни малко, а ето и резултата
Прикачени файлове:
06102012063S.jpg

Прикачени файлове:
06102012064S.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Екстра е, някои зърна са идеален карамелен малц, други са си просто малко потъмнен светъл малц.
Обаче като вариш го смеси с малко чист светъл, че не се знае дали не е загубил амилазна активност и може да не ти озахари добре, особено щом си го мокрил при печенето.
Опитай 1:2 (светъл : карамелен)
Ще стане нещо средно между амбър и кафяв ейл. Дрожди - Safale S04
Ох как ме сърбят ръцете ...
ама няма как - вина, ракии ...
другия месец действам и аз, да се надяваме и с профи-малц и профи-хмел

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Каквото сабя покаже смелил съм го вече, 600 гр. печен ще 2,600 кг ечемик ще смеля още 400 гр ечемик и 2,400 кг малц и съм готов за бой :) остана ми само серпентина да намеря. Не ми се дават 60 лв за такава от бойлер , търся нещо по тънкана


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За охлаждане ли ?
Купи си мека тръба и си я свий сам.
фи 8 мм
А може да охладиш и с бутилки замразени във фризер.
Обаче нещо ме съмнява да озахариш с този малц него самия, камо ли още доста ечемик.
Нямаш ли малко светъл, даже ако трябва мокър несушен. Няма да имаш ензими с този печения.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 14:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
600 гр малц много ли ти се струват за една доза. мисля да сложа:
светъл малц -2,4 кг
препечен малц - 0,6 кг
ечемик - 3.0 кг

Как ти изглеждат тези пропорции


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако не си озахарявал досега, според мен трябва да намалиш значително ечемика. Не че няма да озахари, но ще иска по продължителни паузи и по оптимални условия- рН, температура, количество вода.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Всичко зависи от светлия малц - ако е силен на ензими ще озахари без проблем.
Все пак е 50% от зърното.
Направи една 20мин. белтъчна пауза на 55гр. после загрей до 67, дръж там нейде час, после дозагрей до 73 - дръж 20 мин. и вдигни до 78.
През това реме подготви водата за промиване на 78 гр.
Промий по-набързо да не изстива, и да не е много бистро - да не ти пука. То после ще се избистри във ферментора.
Докато чакаш цеденето - почвай да загряваш вече изцеденото, като доливаш по малко от излизащото от прецеждането.
Така няма да губиш време до завиране.
Като заври добре изчакай да поври 10 мин. и слагай горчивия хмел, после за ароматичния - творчество - през 15 мин. по малко като последната доза 5 мин. преди края.
Охлаждаш някак си, падат утайките, преливаш през тензух във ферментора, проверяваш температурата да е под 25 гр., посяваш и затваряш.
След седмица местиш в друг съд, след още една седмица бутилираш със захар, една седмица на топло, две седмици на студено и пиеш :)
Като гледам пада се да черпиш на 15 ноември :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима